Plader

Eco: Alter EP

Skrevet af Emil Fibiger

Den 21-årige Østerbro-rapper Eco debuterer med en ep, der er sikker, solid og jævnt god, men desværre også rimelig gennemsnitlig.

Hvis du er til dansk rap, men trænger til en pause fra grime, swagger, lyddrenge og hvad der ellers dominerer den danske hiphopscene lige nu, skal du måske give Østerbro-rapperen Eco et lyt. I jeans, der ikke er skinny, har han indspillet syv tracks, der lyder, som dansk rap lød i 00’erne.

Alter, som ep’en hedder, er Ecos første udgivelse. Han har rappet i mange år, men mest som freestyler. Blandt andet ved MC’s Fight Night. Tidligere i år blev han medlem af Struglaz-kollektivet, der huser en håndfuld andre freestylere, og da han i april dukkede op på PULL UP TV sammen med Mund de Carlo, annoncerede han sin debutudgivelse.

Eco er en 21-årig gut, der ikke puster sig selv op til noget, han ikke er. Han ved godt, at han er totalt ukendt for de fleste, og at han sandsynligvis får svært ved at lave penge på sin musik. Det gør han klart for lytteren på intronummeret ”Først og fremmest”, der sampler en gammel Gil Scott Heron-sang. Her bringer han masser af attitude, men som sagt ikke uden en vis selvindsigt:
»De spørger mig stadig, hvem fuck jeg er, når jeg lægger det ned / Så jeg forstår, at de tror, det kniber med selvtillid / Og med 200 fans på min Facebook side, efter otte år i rap, forstår jeg godt, de kalder mig pænt stupid.«

Kendt eller ej, så tror Eco på sine evner på mikrofonen. Det demonstrerer han på ep’ens næste track, “Gadekær”, hvor der bliver rappet i dobbelttempo og banket på brystkassen. Det er en banger til bilanlægget, som svinger okay, selvom det opskruede tempo stikker af med Ecos levering et par gange undervejs.

Bedre bliver det på ep’ens tredje track, “Mig og mit vindue”. Her går Eco ned i tempo og sætter sig i vindueskarmen for at spekulere over sit liv, hvilket kaster et fedt, indadskuende track af sig.

Eminem bliver nævnt et par gange i løbet af ep’en, og det er formentlig Eminems anden personlighed, Slim Shady, der har inspireret Eco til at lave “Alterego”. Sammen med en energisk gæsterapper, Daniel, kommer der gang i festen igen med punchlines om at slippe sit ego løs og komme frem i verden.

På “Rapsodi 2012” slår Eco over i en tekst om pigen, han ikke kan få, og han lader meget passende det melankolske klaverbeat tale for sig, som fortællingen om pigen skrider frem.
“Alt andet ville være rimeligt” er lige så underholdende, som det er psykotisk. Det er en omgang klassisk horrorcore, som Mund de Carlo og Balthezar leverer tilpas afsporede gæstevers til. Den dystre stemning fortsætter, men bliver mere personlig i “Babelstårnet”, som handler om ikke at passe ind i flokken. Melankolsk og med et godt hook runder det ep’en flot af.

Det er en lyttevenlig og gennemarbejdet ep, Eco har stykket sammen. Han rapper solidt og sikkert, og han skriver tekster, som mange unge rapfans vil kunne relatere til. Ingen tracks falder igennem, og selvom emnerne er klassiske og hørt ufatteligt mange gange før, slipper Eco af sted med det, fordi teksterne er velskrevne og fremstår ærlige og ægte.

Faktisk så er det jævnt godt, det hele, men det er også gennemsnitligt.

Hverken Ecos stemme eller flow stikker ud fra alle de andre danske rappere, der kommer og går. Der bliver ikke leget ret meget med opbygningen af numrene, hvilket gør dem forudsigelige at lytte til. Lydsiden står produceren Poltergeist for, og de simple, klaverdrevne 90’er-beats klæder Eco udmærket, men fremstår også lidt uinspirerede og meget lidt overraskende.

Det ændrer dog ikke ved, at det er en udmærket debut-ep, Eco har lagt til gratis download. Hvis man er fan af klassisk, dansk rap og ikke er en alt for gammel tudse, så er der god grund til at downloade Alter.

★★★☆☆☆

Hele ep’en kan streames og downloades via Bandcamp.

Skriv et svar