Nyheder

Juli-koncerter: Jonis perler roses i Graceland, hvor den fede dreng og politiet fanger Kurt

Skrevet af Camilla Grausen

Er du ikke på Roskilde? Frygt ej, der er stadig koncerter til dig i denne måned!

Ganske vist er Roskilde Festivalen pt. over os, og Undertoner dækker festivalen flittigt. Men hvis du ikke lige havde råd til billetten eller lyst at få din lo-fi-rock eller sommerpop mikset med lige dele mudder og urinstøv, så fortvivl ej! Der er skam andre koncerter at finde under og efter Roskilde, og det endda under lidt renere forhold. I denne omgang giver vi dig hele juli med det samme, for sidst på måneden går Undertoner på sommerferie.

Kurt Vile har lovet at klippe håret og stramme op på slacker-attituden inden hans koncerter i Pumpehuset og på Train. Foto: Sarah McKay

Først og fremmest skal du virkelig overveje at tage til Copenhagen Jazzfestival mellem den 6. og 15. juli. »Jazz?!!« siger du måske, hvis du har saxofon- og kontrabasangst, men så siger jeg: »veeent nu lige lidt« – det kan være sundt at udvide horisonterne lidt og høre nogle af jazzens mange afarter. Men der er nu også en del arrangementer under Jazzfestivalen, der er knap så… jazzede. F.eks. spiller Quadron retrosoul med elektoniske elementer på Jazzhouse den 12. Og folk ude i byen siger, at hollandske The Ex, et punket impro-band med en forkærlighed for etiopisk musik, skulle være vanvittigt fede. Du kan endda vinde billetter til koncerten den 8. i Kulturhuset Islands Brygge i Undertoners konkurrence. Det Kgl. Danske Haveselskab på Frederiksberg holder desuden udendørs koncerter med Hymns from Nineveh den 12. og Mikael Simpson den 13. juli. Et interessant arrangement samme sted er Jacob Bellens (I Got You on Tape, Murder), Julie Maria og Ane Trolle (Balstyrko m.m.) med band bestående af August Rosenbaum, Emil de Waal og Gustaf Ljunggren, der spiller sange af Joni Mitchell. Den canadiske folk-sangerindes sangskat er omfangsrig, og disse musikeres tolkninger kunne godt gå hen og blive en virkelig fin oplevelse mandag den 9. juli. Lidt lokkemad: følsomme 60’er-fornemmelser med en ung Jonis ”Urge for Going”.

Tirsdag den 10. skal skovmandsskjorten frem fra skabet og minderne fra 90’erne friskes op, når ingen ringere end Eddie Vedder og resten af Pearl Jam gæster Forum på Frederiksberg. Sidste år havde grungebandet 20 års jubilæum med deres succesrige debut Ten, hvilket bl.a. affødte en film af instruktøren Cameron Crowe. Den slags skal jo fejres, og det er der åbenbart mange, der synes, for koncerten er helt udsolgt.

Frankie Rose var tidligere trommeslager i Vivian Girls, Crystal Stilts og Dum Dum Girls. Men efter et 60’er-klingende garagerockalbum under navnet Frankie Rose & the Outs, er Rose nu tilbage solo. Her besøger hun torsdag den 12. juli Bakken i Kødbyen i København med sit nye album Interstellar. Der er stadig godt gang i trommerne, men med en mere atmosfærisk drømmepoplyd.

Det kan da godt være, Roskilde har Springsteen, men der er altså også andre internationale, populærmusikalske legender i kategorien 60+ i landet denne måned. Paul Simon opnåede status som en af slagsen med sine mange harmonier med en vis Art Garfunkel og sin sangskrivning, hvoraf mange af hans numre i dag er moderne klassikere. Men hans solokarriere har heller ikke været helt tosset, især hans flirten med afrikanske rytmer på Graceland fra 1986 fik succes. Den 20. juli i Jyske Bank Boxen i Herning spiller han albummet fra ende til anden. Og man er da en ualmindeligt sur type, hvis man ikke bliver lidt glad og fjollet indeni af ”You Can Call Me Al” (især under videoens 1:30-1:45).

Joan as Police Woman alias New Yorker-singer/songwriteren Joan Wasser er vist ret glad for Danmark. Sidste år gæstede hun vores lille land to gange, og i denne omgang er det Posten i Odense, der som eneste danske adresse får besøg af politikvinden med band. Og det er da egentlig meget fedt, at det ikke altid kun er København og Aarhus, der får lov. Nyd hende og hendes inderlige, soulede indierock fra The Deep Field onsdag den 25. juli, hvis du befinder dig på Fyn eller omegn.

Hvis du trænger til noget af feststemningen og det berusende ved et menneskehav, der alle danser til samme rytme, fra Roskildes nattefester på Orange Scene, kan det være, du skal dukke op til den nye elektroniske endagsfestival Sundown. Det, der så lige er ekstra lækkert ved den er, at det foregår som en kæmpe strandfest i Amager Standpark, der i dagens anledning lukkes for offentligheden, mens ingen ringere end Fatboy Slim og en længere række danske og udenlandske dj’s som Steve Aoki og Den Sorte Skole går på scenen, der placeres i vandkanten. Genopfrisk Fatboy Slims mange festlige hits og øv dig på dansene fra hans, ja, stadigvæk geniale videoer til ”Praise You” og ”Weapon of Choice”.

Sidst på måneden finder to koncerter sted, som jeg umiddelbart kunne finde på at udråbe til månedens vigtigste (ja ja, bortset fra Roskilde). Her kommer den meget roste amerikanske lo-fi trubadur Kurt Vile og hans Violators nemlig til landet og giver koncert i Pumpehuset i København samme aften som standfesten, nemlig lørdag den 28. og dagen efter, søndag den 29., på Train i Aarhus. Når jeg alligevel ikke tør skabe for store forventninger til koncerten, skyldes det Viles meget uengagerede og decideret slatne optræden på sidste års Roskilde Festival. Men skal vi ikke være optimister og tro, han gør det bedre nu? Der er immervæk nogle numre fra f.eks. Childish Prodigy og Smoke Ring for My Halo, det kunne være godt at høre live – ordentligt fremført, naturligvis.

Husk, at du hele måneden kan få mere inspiration til sommerens koncerter i Undertoners koncertkalender.

Skriv et svar