Koncerter

Roskilde Festival 2012: The Roots, 07.07.12, Orange

Skrevet af Christian Klauber

Rrrrah! The Legendary Roots Crew var i sandhed legendarisk og tog Orange med storm.

Som det så rigtigt blev påpeget her på Undertoner for ganske få dage siden, har Roots nærmest egenhændigt defineret ideen om hiphopgruppen som band (hvem fanden tager en sousafon med ind på scenen?). Og deri lå min største frygt da også: Kunne Roots fylde Orange ud?

Det tog cirka et millisekund at mane den frygt til jorden. Roots stormede ind på scenen og lagde fra land med et tempo så overbevisende som et Blackbird-spionfly på overflyvningsmission. Et par shoutouts og så ellers en hyldest til Beastie Boys-medlemmet Adam “MCA” Yauch, der døde i maj, med nummeret ”Paul Revere”, som for alvor fik folk til at smide hænderne op.

Det fulgte The Roots op på med ”The Fire” fra albummet How I Got Over og den helt perfekte feststarter i ”Get Busy” fra Rising Down. Og den opfordring fulgte folk så op på for fuld skrald – et skrald der kun blev løftet yderligere, da ?uestlove udfordrede sin percussionist F Knuckles til en omgang tilbagelænet, supertight rytmisk ‘kongens efterfølger’. Sublimt og uden sidestykke.

Den slags er selvfølgelig kun noget, man kan gøre, når man har en rytmegruppe, der er så meget ace, som tilfældet er med the Roots. Men det ’hage mod jorden’-smækkende er, at samtlige Roots-musikere besidder et overlegent talent. Lægger man dertil et overrumplende energiniveau, der resulterede i, at bl.a. sousafonist Damon Bryson og guitarist Captain Kirk tæskede rundt på scenen og ud blandt publikum, havde man et solidt fundament for en koncert, hvor der konstant skete noget.

Og så har jeg ikke engang nævnt frontmand og rapper Black Thought, der i dén grad viste topform. Dels var han i konstant kontakt med publikum, men vigtigst af alt rappede han med overskud, der for alvor kom til udtryk med ekstranumrene, der bl.a. – til publikums store jubel – bød på hittet ”The Seed 2.0” – det nummer, der for alvor The Roots på mainstreammusikkens verdenskort.

Selvom vi kun fik måske to håndfulde numre, manglede der absolut ingenting på sætlisten. The Roots kan spille som få, og det nærmest overjordisk velspillende backingband jazzede, jammede og rockede sig igennem numrene med en så overbevisende lethed, at jeg indimellem mistede overblikket over, hvornår det ene nummer stoppede, og det andet startede.

»Can you dig it,« spurgte Black Thought flere gange publikum mod slutningen af den solbeskinnede eftermiddagsfest. Og det må man sige, at vi kunne. Og jeg er sikker på, at havde Roots fået lov, så havde de spillet fra nu af og hele vejen ind i næste uge.

★★★★★½

Om skribenten

Christian Klauber

 

Biografi:

Det var min mor, der grundlagde min interesse for musik. Men det er ad omveje, at jeg er nået dertil, hvor jeg er nu: med hovedet begravet i alternativ & artrock, progressiv metal, country, soul og hiphop. I barndomshjemmet stod den nemlig på klassisk og opera, og "her er et (klassisk) instrument, du gerne vil spille på", så på mange måder besudlede jeg nok den klassiske dannelse ved – som det første album – at investere i tværfløjte-virtuosen James Galway, der spillede uddrag fra forskellige musicals. Siden diverterede jeg publikum i Tivoli som fløjtenist og havde Det Kgl. Musikkonservatorium i kikkertsigtet, men vejen tog et kraftigt, uventet sving, da jeg i et af mine sidste år i Tivoli-Garden begyndte at høre dødsmetal. Siden har jeg fundet den gyldne middelvej og hører nu det meste, men kærligheden ligger klart hos den alternative hiphop, og hvad der ellers måtte befinde sig under den store, alternative rock-paraply (selvom hjertet da stadig kan slå endog meget hurtigt, når jeg hører en opera eller en violinkoncert, eller hvis den klassiske musiks instrumenter indgår i det, jeg lytter til). Jeg er uddannet cand.mag. i dansk og kommunikation og har mit eget firma, der arbejder med sprogrevision og formidling.

 

Fem favoritalbums:
The Clash: London Calling
Dirty Three: Horse Stories
Darc Mind: Bipolar
Company Flow: Funcrusher Plus
Frank Zappa: Hot Rats

Skriv et svar