Plader

Ukendt under andet navn: Ekskursion EP

Skrevet af Lasse Dahl Langbak

Under aliasset Ukendt under andet navn har Henrik Olesen (Olesen-Olesen) udgivet en lille samling minimalistiske sange, der i sine bedste stunder er poetisk pop af høj kvalitet.

Ep’en Ekskursion giver et opløftende svar på det uundgåelige spørgsmål: Kan Henrik Olesen stå distancen solo? Men den rejser også et helt andet spørgsmål: Hvad skete der egentlig med Pluto?

Første ep på egne ben, hvis titel nu er blevet vejlenserens alias, kom til verden med Thomas Thomsen fra det hedengangne (og af mange savnede) Pluto som sparringspartner. Den rolle har han indtaget igen på tre numre, og han må næsten have sat sit præg på musikken. “Lille remse” og “Sangen synger sig selv” er minimalistiske og afdæmpede. Analoge rytmebokse og blød synth er fundamentet, der i samspil med ordknappe, oftest repetitive, tekster skaber poetisk pop i samme verdensfjerne univers som netop Pluto. Det er ren zen:
»Bager, bag dit brød / Graver, grav din grav / Sanger synger sig selv / Drømmer, drøm din drøm / Løber, løb dit løber / Løb den hjem.« (“Sangen synger sig selv”)

Den meditative tone, som Henrik Olesen tidligere forfinede på Olesen-Olesen-pladen Hårdnakket idyl, præger også den stillestående, men smukke “Newton”. Thomas Thomsen har ikke haft en finger med i dét nummer. Til gengæld er han medproducer på det lille uptempo-nummer “Far vel hjem”, hvor tekst og musik igen er i fint samspil.

“Håb i respirator, drømme i drop”, hvis tekst er skrevet med samme melodramatiske fjer, som i Olesen-Olesen-dagene blev dyppet flittigt i bælgsort blæk, minder ikke så lidt om Love Shop. Fornem elektronisk pop, men tonen er så oplivende, at man ikke kan tage tekstens livstrætte jeg helt alvorligt. Nils Grøndahls gæstende violin og sav knirker derimod urovækkende gennem “Centralnervesystem”, så det nummer får det nødvendige modspil af alvor.

Udgangspunktet for Ekskursion har været en mindre guitarbaseret og mere old school elektronisk plade. Resultatet er vellykket. Det er absolut ingen hemmelighed, at Henrik Olesen er en god sangskriver, og selvom ikke alle tekster skaber nysgerrighed, har han udgivet en lille samling sange, hvor tekst og musik fungerer som en enhed. Især i de stille stunder har man at gøre med musikalsk poesi af høj kvalitet. Og det er uanset om Thomas Thomsen eller Troels Bech, der har medvirket ved indspilningen af samtlige syv sange, er krediteret som medproducer.

Det er heller ikke med Ekskursion, at Henrik Olesen når et bredere publikum, men det har intet med musikken at gøre. Henrik Olesen vil nok altid være “ukendt under andet navn”. Det må han gerne fortsætte med.

Og Pluto? Blogger Martin Petersen har just undersøgt, hvorfor bandet pludselig forsvandt. De kommer ikke tilbage. Til gengæld er Thomas Thomsen klar med ny plade i eget navn den 10. september.

★★★★☆☆

Skriv et svar