Plader

V/A: Leftovers2011

Skrevet af Durita Dybczak

Hiphoppens oversete diamanter fra 2011 er nu samlet på en lækker opsamling, der leder tankerne på den anden side af Atlanten og i retningen af gamle Cadillacs og r’n’b-præget rap.

Hiphop på den gennemførte, amerikanske måde er, hvad den 24-årige hiphopentusiast og blogger Jeppe Barslund har samlet i sin anden kompilation, Leftovers2011, der indeholder 19 numre af sidste års oversete hiphopdiamanter.

Kompilationer er tit en samling fragmenteret lyd, der stikker i mange forskellige retninger uden rigtigt at have nogen dybere sammenhæng. Med Leftovers2011 er det ikke svært at fornemme en meget klar, rød tråd, der samler samtlige 19 skæringer i en lækker pakke. Ord som “groove” og “swing” knyttes sjældent til hiphopgenren, men det er de ord, der står øverst på listen, når jeg skal beskrive denne skive.

Der er nemlig tale om ganske velkomponerede numre, og det gælder lige fra rim over flow og beats til fængende melodier. Og ja, melodier er faktisk én af hovedingredienserne i denne kompilation, der byder på alt fra keyboard til blæsere og mere jazzede arrangementer. Et eksempel er skæring 15 med Eligh & Amp Live feat. Steve Knight, ”Ms. Meteor”, der byder på lige dele rap og skønsang, og sammen med et par af de øvrige numre bevæger den sig på grænsen til pop- og r’n’b-genrerne.

Det melodiøse i mange af numrene gør dem nemt tilgængelige og genkendelige, hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Men det gør nogle gange, at man som lytter bliver uopmærksom på indholdet og bare fløjter med på melodien. Det skal der også være plads til.

Samlet set har Barslund stykket en skive sammen med en masse lækker musik, der får hovedet til at nikke med fra start til slut, og som samtidig får én til at ønske sig over på den anden side af Atlanten cruisende i en gammel Cadillac. Personligt kunne jeg godt tænke mig at lægge øre til en dansksproget opsamling næste gang – så er opfordringen givet videre.

★★★★☆☆

Skriv et svar