Plader

Specktors: Kadavermarch

Skrevet af Emil Fibiger

Specktors, der har P3-hittet med “Lågsus”, leverer flere sange fra samme skuffe på deres album, Kadavermarch. Der bliver dog også givet plads til en god omgang menneskesulten zombie-rap.

For dem, der har boet under en sten i 2012, kommer her en kort introduktion til rapperne Wanr, Sluzh og Jonas For Fa’en, der til sammen udgør Specktors:
I 2009 udgav de tre Amager-drenge debutpladen Shanksville, hvorfra sangen “Hellerup Ansigt/Amar Røv” blev et undergrundshit. I 2011 smed de mixtapet Vi ved at du ved det til gratis download, hvorfra sangen “Boss” blev et endnu større hit.

Denne sommer kom Specktors så med deres tredje udgivelse, albummet Kadavermarch. Og endnu en gang har de skruet et hit sammen, som overgår de tidligere. Førstesinglen ”Lågsus” har været her, der og alle vegne de sidste mange måneder og har i skrivende stund rundet en million hits på Youtube.

Ikke dårligt af tre amagerdrenge, der kører raptingen sideløbende med hverdagsjob som henholdsvis grafiske designere og pædagog. Men overraskende er megahittet egentlig ikke, for Specktors kan noget med at lave gode omkvæd, og de har sans for at lave sange, som kan rocke scenen, klubben og radiostationen. Det beviser de flere gange på Kadavermarch.

Det er en plade med 13 skæringer, hvoraf de fleste lægger sig i samme spor som “Lågsus”. Det er fyr den af og ha’ det vildt-musik med lidt crazy zombierap drysset på toppen.

Og jep, den er god nok: Pladen bærer samme navn som en gammel Dennis Jürgensen-gyser, og den bliver da også skudt i gang af “Vredens Dag”, der er en dommedagshylende sag med marcherende trommer og rap om at spise mennesker – for hellere »skide det ud / end smide det ud«. Specktors er sgu ikke helt normale, men de er underholdende at lytte til.

Lad os komme tilbage til det, der fylder mest på pladen: musikken, der gør sig godt til festen. Her bør tre tracks foruden “Lågsus” fremhæves, nemlig “Helvede tur/retur”, “J.H.D.A.F.V II” og “Bunden op”. Det er tre solide bangers, der indbyder til at blive skruet op for og skrålet med på. Beatsne er fængende og består af trommerytmer, tung bas og synthesizer. En lydside, der kendetegner hele pladen.

Rappen er igennem hele albummet, som den nok skal være i Specktors univers – skør og underholdende. Man skal dog ikke forvente de vildeste rim eller punchlines. Specktors klare styrke er deres karakteristiske stemmer og dét, at de tør lyde skæve og skabede i en stil, der godt kan trække lidt paralleller til gutter som Kidd og Johnson.

Der er andet end festmusik på Kadavermarch. Blandt andet pladens bedste track, ”Illusioner”, og det tilbagelænede track til bilen, ”Slædemusik”, der har et omkvæd, som U$O ikke kunne have skåret bedre.

Den meget syntetiske lydside og Specktors’ tekstunivers bliver ensformigt hen mod pladens slutning. Det ændrer dog ikke ved, at Amager-gruppen har lavet en plade, som de fleste vil have det ganske lågsus med.

★★★★☆☆

Skriv et svar