Artikler Interview

Den Fjerde Væg – følelserne sat til vægs

Lasse Aagaard, Rune Risager og Andreas Lassithiotakis fra Den Fjerde Væg
Skrevet af Camilla Zuleger

Den Fjerde Væg råber »Dans! Råb! Elsk!« og spiller en række koncerter i de næste par måneder. Undertoners Camilla Zuleger har talt med Lasse Aagaard og Rune Risager om kollektivt at få færten af en sang.

Lasse Aagaard, Rune Risager og Andreas Lassithiotakis fra Den Fjerde Væg. Foto: PR.

Den Fjerde Væg er en klassisk kærlighedshistorie om tre gutter, der i en tidlig alder mødtes over en fælles passion for musikken, der siden den spæde start på efterskolen har indtaget stadigt større territorier i deres liv. Undertoner har mødt drengene til en snak om mødet mellem musiker og sanger, sangskrivning og hvad det vil sige at slå igennem.

Debutpladen Drengekys blev modtaget med kyshånd fra såvel fans som anmeldere landet over. Og selvom det kunne se ud, som om Den Fjerde Væg dukkede op ud af ingenting, blev fundamentet støbt for lang tid siden. Lasse Aagaard, Andreas Lassithiotakis og Rune Risager mødte hinanden allerede på efterskolen og har siden da boet, studeret og bevæget sig dybere ind i den musikalske verden sammen.

Siden de spæde efterskoleår er der både blevet trukket fra og lagt til i bandmedlemmer. My Lambertsen, hvis stemme lagde fundamentet for Den Fjerde Vægs begyndelse, måtte sige stop, og drengene måtte finde en anden løsning. I stedet for at gå ud og finde en ny forsanger, besluttede drengene sig for at give deres egne stemmebånd en chance. Derudover har også Mikael Nørlund og Rasmus Fribo meldt sig under fanerne, og Den Fjerde Væg blev på den måde den kvintet, de er i dag.

En drøm om åbne vidder

Det var med noget af en spurt, Den Fjerde Væg indtog de danske teenagehjerter hver søndag i otte uger i streg på Det Elektriske Barometer med den første single “Selvportræt”.

»”Selvportræt” handler om at være rastløs og låst lige her og nu og ønske sig væk til åbne og frie vidder, hvilket er en følelse, jeg tror ret mange kan nikke genkendende til«, siger Lasse Aagaard, der sammen med Rune Risager udgør gruppens forsangere og sangskrivere.

Debuten "Drengekys", som bandet udsendte tidligere i år

Debuten Drengekys, som bandet udsendte tidligere i år

Selvom sangen blev et hit hos barometerlytterne, og debutalbummet fik flotte ord med på vejen, har drengene stadig ikke følelsen af at være slået igennem: »Jeg tror ikke, vi føler, vi er ‘slået igennem’ endnu. Vi vil gerne slå endnu hårdere. Succes er en svær ting for os at vurdere. Likes på Facebook tæller ikke så meget som et klap på skulderen i det virkelige liv, men vi holder dog øje med det og er glade for at folk strømmer til fra alle kanter af Danmark«, siger Rune Risager.

Et kollektiv på færten af en sang
Når de bliver spurgt, hvem der tager sig af hvad i bandet, falder svaret ikke så prompte. Selvom de hver især har deres rolle at spille, er der langt hen ad vejen tale om en kollektiv proces med flydende grænser.

Som regel dukker Rune Risager eller Lasse Aagaard op med et udkast til en sang, brudstykker af en tekst eller noget lignende, der til sidst skulle ende ud i en sang – men altid på musikkens egne præmisser, forklarer Lasse Aagaard:

»Vores hovedregel er, at det er sangen selv, der bestemmer retningen. Hvad sangen beder om, må vi andre underlægge os.«Hovedreglen gælder ikke kun sangskrivningen, det gælder på samtlige aspekter af det at være en del af Den Fjerde Væg.

Selvom bandet har et håb om, at de over tid vil nærme sig det eviggyldige musikermantra for alvor at slå igennem – nationalt og internationalt og på længere sigt at kunne leve af musikken – er de helt indstillet på, at den kamp er op ad bakke og ikke altid ender i guld og grønne skove. Men for Den Fjerde Væg er succes ikke nær det vigtigste:

»Det lyder sikkert både blåøjet og ukonkret, men det er virkelig grundpillen i vores projekt; at få færten af sange, vi tror kan vokse sig store, forfølge dem og se dem gro«, siger Lasse Aagaard.

En vindue til deres verden
For mange vil begrebet ‘den fjerde væg’ vække associationer om et begreb fra teaterverdenen. Det er ikke, fordi drengene bag navnet gerne vil lægge op til drama, der er snarere tale et heldigt tilfælde, om man vil.

Rune Risager forklarer, at der for dem sagtens kan være elementer af at have lyst til at bryde den fjerde væg og på den måde inddrage publikum i højere grad. Dette, siger han, benytter de sig lidt af i tekster, hvor de har f.eks. har ændret et ‘jeg’ til et ‘du’.  Men så er der vist heller ikke mere hold i de analytiske tendenser:

»Vi prøver dog sjældent – hvis ikke aldrig – at leve op til betydningen af navnet, og analyserne kommer altid til sidst. Det er bare det navn, vi har valgt, og det, vi bærer rundt på nu. Vi har bygget et univers op omkring vores sange, kreativitet og personligheder. Den Fjerde Væg er et vindue ind til vores verden.«

Dans! Råb! Elsk!
Tekster skrevet på dansk har efter en længere periode i skammekrogen fundet fodfæste i musiklandskabet igen. For Den Fjerde Væg drejer det sig ikke kun om en modedille, men har været det helt oplagte og uundgåelige valg.

Lasse Aagaard forklarer, hvordan han arbejder med at få lytterne til at tage mest stilling til og identificere sig med sangene, som er hans højeste ønske i tekstskrivningsprocessen:

»Et sløvt engelsk har en tendens til at placere selve sangen i baggrunden og reducere den til kun at være lidt mere end sonisk stimuli, fordi en lytter med dansk som hovedsprog ikke nødvendigvis reagerer på ordenes vægt, betydning og grundlaget for, at de overhovedet formidles«, siger han og indrømmer, at det muligvis er sat lidt på spidsen. At skrive på dansk er en fordel, føler Lasse Aagaard, fordi lytteren ikke får muligheden for at snige sig uden om de associationer, som ens modersmål nødvendigvis danner.

Selvom det ikke som sådan er noget nyt, forklarer Rune Risager alligevel, hvordan bandet godt kan opleve at blive mødt af nye lyttere, der synes, de er en noget mærkelig størrelse, og at man ikke ved, hvor man har dem. Men Den Fjerde Væg sætter alle følelser til vægs, og for Rune Risager er det ikke kun et spørgsmål om overflade:

»Der skal danses, grædes, måbes, håbes, råbes og elskes!«

Den Fjerde Væg spiller i den kommende tid koncerter i Odense d. 10. oktober (som trio), København 13. oktober og Aarhus 25. oktober til Spil Dansk-dagen og kommer også forbi Aalborg og Assens inden årets udgang.

Se mere her.

OBS: Lasse Aagaard er tilknyttet Undertoner som skribent.

Skriv et svar