Artikler Interview

Mother Sparrow – Hvem kan forlade en lille kvidrende fugl?

Egon, Emil og Carina. Billede fra DR6 Beat
Skrevet af Iben Andreassen

Til februar spiller blandt andre Brian Batz fra Sleep Party People og Boho Dancer en koncert til minde om Mother Sparrow og Jannick Wiinblad. Hør, hvordan det hele gik til, og giv din støtte.

Julian Holm Steensen, Egon Egholm og Carina Randløv. Billede fra DR6 Beat

Nogle gange er det godt være lidt naiv. Det kender Carina Randløv.

»Hvis jeg får en idé – og jeg tror, det kan lade sig gøre – går jeg straks i gang med at skrive rundt og kontakte folk! Det virker måske lidt naivt… Men den her gang blev jeg rigtig nysgerrig, og så gjorde jeg det – skrev til hende.«

For tre år siden fik Carina en digtsamling foræret af sin kæreste. Omslaget var hvidt og upyntet. CHRISTEL WIINBLAD stod med store maskinskrevne bogstaver og midt på siden med fyldige tegn MIN LILLEBROR. Der hørte en CD med. Musikken fra Mother Sparrow knirkede inderligt og skrøbeligt i højtalerne. Inde i bogen stod der:

»(…) og i dag
er det elleve år siden,
at min lillebror fyldte toogtyve,
og jeg gav ham en gul undulatunge,
fordi det allerede er ved at ske,
og lidt kvidren kunne måske ikke forhindre det
men i hvert fald trække pinen ud – skubbe juli
over på den anden side af december,
for hvem kan forlade
en lille kvidrende fugl.«

Carina besluttede sig for, at hvis der fandtes mere musik fra Mother Sparrow, så ville hun sørge for, at den kom ud.

Kærlighedsprojekt

»Det lyder så banalt, men musikken gik i hjertet. Det her er et kærlighedsprojekt«

Derfor kontaktede hun forfatteren, Christel Wiinblad. Min lillebror er tilegnet Christels lillebror, Jannick Wiinblad, som i sommeren 2006 forsøgte at begå selvmord. Tre år senere i april 2009 tog Jannick sit liv efter udgivelsen af digtene og albummet Have a Heart. Albummet var Jannicks og Mother Sparrow debutalbum, og det eneste af deres musik, som indtil nu har været tilgængeligt for offentligheden.

»Til at begynde med vidste jeg ikke, at det ville blive så stort. Jeg skrev til Christel, og hun svarede mig. Hun kunne godt se, at jeg mente dem og Jannick det godt. Projektet har aldrig handlet om, at nu skal jeg bare afsted – ud og promovere mig – det her sker udelukkende på musikkens præmisser, og det kunne hun godt se.«

Christel Wiinblad opfordrede Carina til at tage kontakt til Julian, som havde kendt Jannick og spillede i Mother Sparrow. På det tidspunkt begyndte Carina også at opdage, hvor stor respekt der var omkring musikken og dets væsen.

»Julian og jeg mødtes – og vi snakkede lidt … hist og pist.«

Sidenhen var det sammen med Julian, at Carina fik lov til at kigge i i musikarkivet, hvor de to fandt otte færdige albums. De besluttede, at Gust og I Made a Friend skulle udgives tro mod det oprindelige materiale. De fik også idéen til at arrangere en støttekoncert til minde om Jannick og Mother Sparrow. Gennem Julians nære forhold til Jannick og hans kendskab til Jannicks skizofreni, fornemmede Carina følelserne omkring musikken.

»Det er et ømt emne, og det er klart, at det flyder lidt i følelser.«

Støttekoncerten

Det er ifølge Carina tabubelagt at føle sig uden for verden.

»Et eller andet sted føler jeg mig ikke så langt fra Jannick eller Mother Sparrow-universet. Jeg kan godt relatere til, at vi mennesker er skrøbelige. Vi skal hele tiden forholde også til de forventninger, vi møder, tage stilling og ansvar, være gode mod hinanden, medfølende og hensynsfulde, altid korrekte. Det er både fantastisk – og skide svært. Jeg har selv en lille datter, og jeg er for alvor begyndt at kunne mærke nu, hvordan jeg tænker over, at hun selvfølgelig også bliver påvirket af alt det, der foregår omkring hende. Vi kan godt selv skabe et rum – i naturen, sådan som Jannick beskriver det i sine tekster, eller inde i os selv – til fordybelse og nærvær, hvor man gerne må mærke efter. Jannick holdt meget af naturen. Jeg har hørt fra Julian, at han satte dyr højere end mennesker, fordi mennesker desværre ikke altid kan finde ud af at behandle hinanden ordentligt.«

Støttekoncerten finder sted på Loppen d. 9. februar 2013.

Køb billetter til koncerten, donér penge (indtil d. 4. december 2012) og køb de to albums Gust og I Made a Friend her.

Tekst fra Mother Sparrows sang “Tree Child”:

»Say, this could rewarding, little friend
carefully poor it on the ground
and it disappears, all your blood and tears
and say yes there is something in the ground
Now in my mind I sit and stare all day
I think this here tree could be my child
cause I smile through it, just a little bit
and yes now I hear your song, the trees are strong, and your ideals are many.«

Skriv et svar