Nyheder

November-koncerter II: I faderens hjemsøgte vandhus bor en spirituel ødelægger, to x’er og to søskende

November er fyldt til randen med koncerter, der er pift, klap og hujen værd. Se, hvilke Undertoner har valgt at sætte spot på.

I anden del af november viser redaktionens kalender virkelig mange koncerter, som er værd at anbefale. Det er næsten svært at vælge, hvilke der skal sættes spot på, men den slags må jo kategoriseres som luksusproblemer. Her følger Undertoners udvalgte koncerter til resten af november.

Hvis denne pinkklædte herre har vænnet sig til at være i et band, giver han måske geniale koncerter i Aarhus og København.

Måske du netop nu er på vej mod Store Vega for at høre Beth Ditto og resten af Gossip fyre den af – og måske du glæder dig ekstrameget, fordi du har varmet op med Undertoners playliste med de bedste Gossip-numre. Hvis det er tilfældet, så siger vi bare »lucky you!« og vender bladet i kalenderen og ser mod fredag den 16. november, hvor det er Father John Misty i Pumpehuset i København, der i høj grad er værd at starte weekenden med. Lad ikke aliaset snyde dig – bag navnet gemmer sig ikke en gammel præst, men derimod Joshua Tillman, der før var trommeslager i Fleet Foxes, og som tidligere har udgivet en lang række soloplader som J. Tillman, senest Year in the Kingdom (2009). Som hos Fleet Foxes spiller han indiefolk med smukke vokalharmonier, men Tillman har også mere lo-fi numre med personlig americana, som på Fear Fun, hans første album som Father John Misty. Undertoner hørte ham i sommer på Primavera Festival i Barcelona, hvor han gav et overbevisende show, der viste både hans kvaliteter som singer/songwriter og entertainer.

Den efterfølgende mandag kommer en af Undertoners favoritter i kategorien skøre-Los Angeles-musikerdrenge-med-lyserødt-hår til København. Det drejer sig naturligvis om Ariel Pink og hans Haunted Graffiti, der er kendt for deres skramlende lyd med klare øjeblikke af melodisk fornøjelse og rigelig inspiration fra 60’erne og 70’ernes eksperimenterende, amerikanske poprock. På trods af, at Ariel Pink for nylig udgav albummet Mature Themes, er han dog ikke blevet særlig moden og voksen. Heldigvis. Undertoners Joachim Kahr Rasmussen belønner albummet med hele 5,5 U’er og skriver: »Sangene har fantastiske melodier og går den svære balancegang mellem prog-pop og avantgarde utroligt præcist.« Oplev Ariel Pink’s Haunted Graffiti i Lille Vega mandag den 19. november.

Hvis du er mere til doo-wop og 50’er-pop fra USA, så overvej at tage en helt anden rute den 19. november og kig forbi Pumpehuset, hvor den unge amerikaner Nick Waterhouse for første gang indvier Danmark i sine store passioner: fandens festlig motown og Buddy Holly-briller. Her optræder han med band inklusive blæsersektion og swingende korpiger. Få en forsmag med numrene ”Some Place” og ”I Can Only Give You Everything”, der i hvert fald får nogle af os på Undertoner til at ønske sig tilbage i tiden.

En af månedens mest ventede koncerter er gensynet med Spiritualized tirsdag den 20. november i Store Vega. Meget er sket i løbet af den lange karriere for bandet, der består af britiske Jason Pierce med skiftende besætningsmedlemmer. Det er gået fra de rørende toner på ”Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space” fra 1997 til den buldrende gospelrock på ”On Fire” fra 1999 til det nye album, Sweet Heart Sweet Light, hvor udknaldet spacerock møder kaskader af guitarer, fine melodier og alvorlige tekster, som på ”Little Girl”. Oplev lidt af det hele live, når Spiritualized kommer til Vesterbro.

Hvis du denne tirsdag befinder dig i omegnen af Aarhus, så glem Spiritualized og tag på Voxhall og hør Destroyer. Canadiske Dan Bejar alias Destroyer har efterhånden opbygget sig en yderst dedikeret fanskare, der kun er vokset, siden Kaputt udkom i starten af 2011. Her fik Bejar poleret de skarpe kanter af sin musik og udredt de mest knudrede sange til et resultat, der karakteriseres af Undertoners Martin Thimes som blød voksenindie – forstået på den absolut bedste måde. Thimes var kun et halvt U fra at give absolut topkarakter og kaldte albummet »et fuldstændigt uomgængeligt værk.« Sidste år gæstede Bejar Roskilde Festival, og efter den koncert erklærede samme anmelder, at: »Hvis Bejar forliger sig med at være frontmand i et band, så er Destroyer klar til at få seks U’er, næste gang de gæster landet.« Lad os se om Destroyer kan svinge sig helt derop enten på Voxhall den 20. eller i Store Vega den 28. november.

De kæmpede mod sorte skyer og kold, dansk sommerregn på NorthSide i Aarhus i sommer, og nu er britiske The xx klar til at besøge sine danske fans under noget mere vandtætte forhold i Falconer Salen på Frederiksberg søndag den 25. november. Det er der vist mange, der har glædet sig til, for den unge trios koncert blev meget hurtigt udsolgt. Bandet turnerer med deres nye album, som er opfølgeren til den usædvanligt succesrige debut. Toeren har fået titlen Coexist og sætter en tyk streg under det, der er bandets forcer: duetterne mellem Romy Madley Croft og Oliver Sim, de indestængte følelser, den minimalistiske stil, de tørre beats og de hjerteskærende guitartoner. Hvis du er kæmpe The xx-fan, men ikke har nået at få billet til koncerten, skulle du overveje at tage på en lille rejse til Göteborg eller Hamburg, hvor bandet spiller hhv. den 27. og 28. november, og her er der stadig ledige billetter.

Sidst på måneden er der dobbelt op på Wainwright på tværs af landet. Torsdag den 29. november spiller storebror Rufus Wainwright på Værket i Randers – en opfølgning på forårets koncert i Falconer Salen, hvor han ligeledes turnerede med sit nyeste album, Out of the Game, med vanlig storladen pop. Dagen efter i København, nærmere betegnet fredag den 30. i Amager Bio, er det lillesøster Martha Wainwrights tur. Her er vi straks ovre i en anden musikalsk boldgade med singer/songwriter-numre i en stil, der er noget mere afdæmpet end brormands. Efter et lille, kærkomment svinkeærinde med en Edith Piaf-hyldestplade er hun nu tilbage med eget materiale på Come Home to Mama. Hør en forsmag med det rørende nummer og ditto video til ”Proserpina”, som er skrevet af Wainwright-søskendenes nu afdøde musikermor, Kate McGarrigle, og indspillet af Martha på det nye album.

Se flere af månedens koncertanbefalinger i Undertoners koncertkalender.

Skriv et svar