Plader

The Blue Van: Would You Change Your Life?

Skrevet af Klaus Thodsen

Når dit timeglas engang er løbet ud, har du så fået nok ud af livet? The Blue Van tager fat om livets store spørgsmål på deres femte studiealbum.

Selvom The Blue Van vel i bund og grund stadig har fødderne plantet solidt i den gode, nordjyske muld, kan der jo sagtens tænkes store tanker. Det er da også lige, hvad der bliver gjort på de tretten skæringer på Would You Change Your Life?, der fra storbyens fristelser over den store kærlighed og til livets for længst glemte drømme bringer os vidt omkring.

Rent lydmæssigt spænder pladen også ganske bredt. Der er både et strejf af 70’erne og 80’erne, men det bliver aldrig alt for udtalt. De gode, gamle 80’ere er allerede stærkt repræsenteret i ”Dreamers”, pladens første nummer. Den klassisk forvrængede bas og de simple slag i trommer sætter nummeret i gang, inden vokalen følger trop. Teksten tager fat om det, at vi alle sammen er blevet så overfladiske; vi er holdt op med at drømme med hjertet og drømmer blot om rigdom og berømmelse. Det er så klassisk et popnummer, som man forestille sig. Man får hurtigt følelsen af at høre et nummer, man har hørt tusind gange, men alligevel bliver glad for at høre igen. Skønt det kan sende lytterens tanker tilbage i tiden, lyder det som The Blue Van anno 2012 og ikke som et forsøg på at vende tilbage til fortiden.

Knap så poppet, men ikke mindre 80’er-inspireret er ”Harder Than A Diamond”, der træder ind på scenen tunglæsset med glamrockens arv. Fans af Bon Jovi fra det store puddelhårs tid burde føle sig hensat til teenageværelsets trygge rammer af ren nostalgi. Det skrattende riff river sig tørt ud af højtalerne, inden der bliver budt op til sing-a-long: »Harder than a diamond / Louder than the sound of a battledrum / Faster than a Trans-Am / Brighter than the light of a millions suns«, skråles der på livet løs, inden riffet igen skratter af sted. Så komplet ufarligt som en Bon Jovi-sang, men ikke desto mindre fængende.

I den noget mindre Bon Jovi-agtige grøft finder vi ”I Thought You Liked Me”, hjemmehørende i den The Black Keys-agtige grøft. Et utrolig forvrænget og hyperenergisk nummer, der i høj grad er med til at sætte en tyk streg under det alsidige udtryk, som The Blue Van lægger for dagen på Would You Change Your Life?.

Og med den store alsidighed kommer vi let og elegant til et lille ”men” ved pladen. Som vi springer fra det ene nummer til det andet, springer vi også ind og ud af genre og stilarter, og det er i længden en smule anstrengende. En smule for meget, om man vil. Det store skel mellem de enkelte numre gør, at man værdsætter det lidt mindre, jo oftere man oplever det. Især det forvrængede lydbillede, der gennem hele denne plade spiller en ganske stor rolle, bliver hen ad vejen lidt for meget. ”Tightrope”, der handler om ikke at drukne i storbyens fristelser, ender selv med at drukne i et virvar af skærende, forvrænget lyd. Det nærmest Motown-inspirerede kvindekor kommer desværre til at spille en birolle i virvaret, og det er synd og skam, da det ellers kunne have være en rigtig interessant tilføjelse til pladen.

Would You Change Your Life? er til syvende og sidst lidt svær at blive helt klog på. Der er rigtig gode øjeblikke, men de må kæmpe en stædig kamp for at få den anerkendelse, de fortjener.

★★★½☆☆

Skriv et svar