Koncerter

Killer Mike, 29.01.13, Lille Vega, København

Skrevet af Maja Hirani

Killer Mike var både voldsom, vred, glad og hyggelig, da han spillede i Vega. Han leverede en god optræden og snakkede lystigt, men mistede aldrig fokus: Hvad han står for var krystalklart, og det bidrog til en oplevelse, der matchede forventningerne.

En lun vinteraften skulle Killer Mike forsøge at overbevise sine danske lyttere om, at han er lige så voldsom og stor i virkeligheden, som han er på plade. I min naivitet havde jeg forestillet mig, at en betydelig menneskemængde ville være til stede for at overvære dette, men da klokken blev 20.56 – fire minutter i officiel starttid – var salen nærmest tom. Det hjalp lidt i de sidste minutter og kl. 21 trådte det danske opvarmningsnavn Benal på scenen. De forsøgte ædelt at få liv i flokken, og det lykkedes da også at bløde folk en lille smule op hen mod slutningen af sættet.

Lidt efter klokken 22 træder Killer Mike frem og introducerer sig selv med ”Big Beast” fra R.A.P. Music, der får lov til effektivt at starte festen. Publikum er på fra start af og selvom Lille Vega kun er knap halvt fyldt, så kan man ikke mærke det på ham. Han vælter rundt på scenen, danser og joker, men er samtidig uhyrlig skarp på mikrofonen, når han leverer sine kraftfulde tekster.

Killer Mikes første tale er nærmest obligatorisk i hiphop-regi: »Det her er hiphop, bare skab jer tossede, jeg elsker jer, jeg takker jer, vi er venner.« Ikke desto mindre får Killer Mike serveret fællesskabssmøren ret overbevisende. Det taler absolut til hans fordel, at man aldrig har set en så overvægtig mand, der ligner en en nuttet baby så meget, når han smiler. Han kigger rundt på den beskedne flok af gæster, hvor flertallet nikker anerkendende og talen ændrer karakter til noget mere Killer Mike-lignende: »My shit is like fuck you, fuck you, fuck you police, we’re gonna do it!« gentager han. Alle rives med af Killer Mikes ”Go!”, hvor han med enorm gennemslagskraft vælter til højre og venstre.

Efter det muntre afsnit af koncerten, påbegynder Killer Mike den mere aggressive tone. Han brokker sig tilpas længe over politik i USA og du ved hvor det fører hen. Ronald Reagans navn nævnes og folk råber mekanisk og hypnotiserede i kor: »Fuck him, fuck him, fuck him…« Jeg overvejer et kort sekund om jeg er med i en sekt, men tanken passerer, da ”Reagan” starter og Killer Mike gør det, han gør bedst; rapper med så meget holdning, kraft, autoritet og følelse, at man som lytter glemmer sit eget fornavn.

Nu er publikum ved at være i gear og Killer Mike veksler imellem små snakkepassagerer og sange, der understreger monologernes budskab. Han går lidt tilbage i tiden og vælger med omhu numre fra Pl3dge-albummet som ”Burn” og ”Ready Set Go” samt lidt Outkast i form af ”The Whole World”. Han slutter af med en pro-cannabis-monolog og vender tilbage til den politiske dagsorden, som han nok er mest anerkendt for i sine tekster. Sidste nummer er ”God Is in the Building”, hvor han helt symbolsk vader ned fra scenen og går rundt mellem et ret overbevist publikum.

Alt i alt var Killer Mike i Lille Vega en ganske solid koncert. Den effektive spilletid var måske lige i den korte ende, men han var til gengæld enormt skarp, sjov og tændt hele vejen igennem. Publikums umiddelbare aktivitetsniveau var jævnt svingende gennem arrangementet, men jeg føler, at Killer Mike gjorde hvad der stod i hans magt. Var han lige så voldsom og aggressiv, som man havde på fornemmelsen? Ja. Oprørsstemningen var så intens (i perioder, ganske vist), at mine forældre kunne have stået på sidelinjen og leget med tanken om kostskoler for folk over 18 år.

★★★★½☆

Fotos: Daniel Nielsen, FrozenPanda.com

Skriv et svar