Artikler Interview

Vinnie Who – see me wiggle

Skrevet af Iben Andreassen

Fænomenet Vinnie Who skabes i et clash mellem universer. Hør forsanger Niels Bagge Hansen fortælle om sine rock-rødder og fascination af disco-musikken. Foruden en månelanding, faldskærmsudspring og kærlighed.

14. oktober 2012. Denne dag sidste år sprang Felix Baumgartner et nervepirrende, men triumferende frit fald fra stratosfæren i 39 kilometers højde. 8 millioner mennesker live-streamede begivenheden med frygtsom fascination, mens Baumgartner, som det første menneske nogensinde, brød lydmuren. Blandt disse var frontfiguren i Vinnie Who, Niels Bagge Hansen.

»Jeg er skidebange for at dø. Hvorfor sætte sit liv på spil på den måde?,« siger Bagge Hansen alvorligt, og afbryder tankestrømmen et øjeblik, mens alvoren letter, og han forsigtigt griner.

Inspirationen til sangen ”39” fra Vinnie Whos seneste udspil, Midnight Special, er hentet fra Baumgartners frygtløse handling. Bagge Hansen ser da også på sin egen musikalske færd som en slags pendant til det frie fald.

»Jeg kan ikke undgå at tænke på – hvorfor har jeg lyst til at lave musik? Det, Felix gjorde, virkede i mine øjne ikke særlig rationelt. Men man kan heller ikke sige, det er nogen rationel beslutning, jeg har taget: at lave musik. Felix sprang ud i verden, og det kan jeg sådan set godt relatere til – at turde tage springet. Det var en stor begivenhed – en helt umenneskelig oplevelse – men der skete trods alt ikke noget med ham. Han kom ikke til skade.«

Forud for Felix Baumgartners vovestykke går et andet stykke verdenshistorie. Natten mellem 20. og 21. juli i 1969 satte det første menneske nemlig sin fod på Månen foran måbende tv-seere verden over. Neil Armstrongs bedrift står, ifølge Bagge Hansen, på samme måde tilbage som en form for kunstnerisk monument.

»Når jeg så tænker på den første månelanding … Det er en betydningsfuld og poetisk begivenhed for mig. I virkeligheden er der noget poetisk i mange naturvidenskabelige ting, og jeg kan godt lide at finde poesien.«

Når modsætninger brager ind i hinanden

I clashet mellem to forskellige verdener blev en månelanding pludselig til poesi, en lydmur af hårdt sammenpresset luft blev til en ny poplyd, og i et uforudsigeligt sammenfald mellem vidt forskellige musikalske inspirationer blev teenageren Niels Bagge Hansen til discoprinsen Vinnie Who.

Før Bagge Hansen fik sin pladekontrakt hos EMI og udgav debutalbummet Then I Met You fra 2010, lyttede han mest til alternativ rock og ville ikke ud på dansegulvet, før han havde drukket mod til sig. Alligevel førte musikkens veje til et møde med sort dansemusik. Uden at klippe pandehåret eller skifte de stramme jeans og skjorten ud clashede han ind i discoen.

»Universerne passer ikke så godt sammen. Det er lidt et grimt clash – eller et sjovt clash. Men jeg er vildt fascineret af dansemusik. Og så synes jeg, glamour er sjovt. Hvem drømmer ikke om at være konger eller prinser, dronninger eller prinsesser?«

I rollen som detektiv

Musikken og inspirationen til Midnight Special er nostalgisk, men ifølge Bagge Hansen skal et Vinnie Who-album også være nyskabende. Nøgleordet er den gode melodi. Ikke bare den fængende melodi, men en melodi, der klinger helt rigtigt.

Den første single, ”How Can I Be Sure”, fra Midnight Special, er et jalousidrama og en disco-affære med Bagge Hansen i hovedrollen som en privatdetektiv. Her forelsker privatdetektiven sig dog i den kvinde, han ellers er hyret til at skygge af hendes jaloux ægtemand. Selvom dramaet udvikler sig til en slåskamp, er ”How Can I Be Sure” ikke en kærlighedshistorie med et negativt indhold, men en klassisk kærlighedssang.

»”How Can I Be Sure” handler om noget helt generelt ved kærlighed. Kærlighed kan være destruktiv, fordi vi knytter os til et andet menneske. Så er man hele tiden oppe på dupperne og vogter over hinanden som hinandens detektiver, og ejerfornemmelsen tager over. Man kan næsten ikke blive for sikker. Men i stedet for at fængsle sin kæreste med mistro, kan man spørge sig selv: How can I be sure?«

See me wiggle

Ambitionen for Midnight Special og turnéen er ligetil:

»Det skal være bedre end sidste gang.«

»Når albummet først er færdigt, lytter jeg ikke til det mere. Så har jeg arbejdet længe og intenst med det. Men energien og glæden ved sangene lever igen på ny, når vi spiller dem live. Nogle gange bliver sangene til – igen og igen – på nye og uventede måder. Jeg glæder mig.«

Du kan se Niels Bagge Hansen wiggle til hans nyeste single ”The Wiggle”, når Vinnie Who turnerer i hele landet i marts.

Skriv et svar