Plader

Ræv hund bjørn: Det er din natur EP

Skrevet af Jens Blendstrup

Ræv hund bjørn tager hverdagssproget på ordet og leverer fine formuleringer om mennesket som både ur-skabning og borger.

På forsiden af coveret til Ræv hund bjørns Det er din natur er der et hjortekid, som står tøvende med tynde ben uden for en ødegård i Sverige. Jeg ved ikke helt, om det er levende, eller det er dødt og udstoppet som scenerierne på Naturhistorisk Museum, der indimellem og i det rette lys kan forekomme mere levende og koncentrerede end naturen selv, fordi de af pladshensyn har skåret det overflødige fra. Man kan godt sige, der er en forbindelse, for i teksterne er der en næsten naturvidenskabelig gennemgang af mennesket, fra ur-skabning til borger, på nummeret “Vægtløs tilstand”: »Jeg er en borger / vi følger en vej / det får vi løn for hver for sig.« Som for øvrigt er et godt, gedigent rocknummer.

Pladeselskabet præsenterer gruppen som en trio med masser af elektriske guitarer. Og det er der. Forsanger Klaus Mandal Hansen en garvet herre, der har spillet med både Olesen-Olesen og Nikolaj Nørlund, men ellers nok er mest kendt som forsanger for Learning From Las Vegas. Jeg kender ham ikke videre godt. Men jeg kan godt li’ det, jeg hører. Det er meget åbent, og med en god tekst er det virkelig en fornøjelse at høre på ham. Ræv, hund og bjørn er vel egentlig ikke mærkelige navne hver for sig, men når de sættes sammen, kommer jeg til at tænke på den sære film, jeg engang så i en biograf i Aarhus, der hedder “Mand bider hund”. Jeg ved ikke, om det er noget, gruppen har tænkt over. De er i hvert fald dansksprogede og glade for at tage hverdagssproget på ordet. Det kommer der fine, absurde, men ikke overfortalte sammenhænge ud af. Hør bare på ”Jeg drømte jeg sov på Christiansborg” (det er virkelig in med de dér godstoglange titler): »Jeg sov i en drøm på Christiansborg [drømmen er næsten sin egen bygning inden i Christiansborg] / indgik brede forlig / mellem jeg og mig.«

Der bliver skrevet meget god, dansksproget musik i de her år. Og det er ikke det hele, der behøver at have gordiske tekster. Det er heller ikke det hele, der behøver at være følelsesfulde ballader. Det er din natur er en plade, der taler til hjernen, men det er krybdyrsborgeren, der er på glasbordet. Teksterne er ikke massive, men de vokser på én, når man lytter.

To af pladens fem tekster er skrevet i samarbejde med forfatteren Helle Thornvig Christensen, og de er fine. »I vægtløs tilstand / kan vi fylde det vi nu engang fylder / tage det hele så tungt vi vil og så let vi nu kan / for jeg er en skabning med hud og hår / ja, jeg er en sækfuld af grundvilkår.« Der er noget sært naturvidenskabeligt: At se mennesket som frø (i biologilokalet) og borger på én gang. Jeg får virkelig lyst til at være en sækfuld af grundvilkår. Livet ville være meget lettere, hvis man bare var den skide sækfuld af grundvilkår.

Det er din natur er i det hele taget et fint bekendtskab. Ifølge pressemeddelelsen er det indiepop, men på det område er jeg idiot og kan bare konstatere, at samarbejdet mellem Mandal Hansen og Hans Holten Hansen og trommeslageren fungerer godt. Det svinger. Indiedansk. Dansk vestindisk? De ejer en sur-sød sandhed. Og selvfølgelig ville jeg gerne kunne høre teksten på “Espeløv og laurbær” tydeligere. Når nu de andre er så prisværdigt klare i lydbilledet. Men det er sgu nok, fordi jeg er forfatter.

★★★★½☆

1 kommentar

Skriv et svar