Artikler Interview

Ewert and the Two Dragons – historien om en Dolly Parton-fan

Skrevet af Durita Dybczak

Ewert and the Two Dragons er et estisk band, der spiller organisk og jordnær indiefolk. De har vundet en European Border Breaker Award og er begyndt at få international opmærksomhed. Durita Dybczak har fået en snak med bandet i forbindelse med deres koncert på Ideal Bar i København.

Ewert and the Two Dragons er fra Estland. Estland er et land i den baltiske region af Nordeuropa med grænse til Østersøen i vest og nord, Letland i syd og Peipus-søen og Rusland i øst. Så er vi ligesom placeret på landkortet. Men hvad er bandet egentlig for en størrelse?

De er fire skæggede gutter med guitar og en ganske autentisk indiefolk-stil. Organisk, jordnært, simpelt og charmerende. De vandt i januar en European Border Breaker Award, som hvert år uddeles til 10 musiktalenter eller grupper, som har haft succes med at nå ud til publikum uden for deres eget land med deres internationale debutalbum inden for det seneste år. Danske Nabiha var også blandt årets vindere.

Ewert and the Two Dragons har vakt international interesse med deres succesfulde album Good Man Down. Vi har fået lov til at snage lidt for at blive lidt klogere på det eksotiske, estiske band.

Hvordan med Estland og musik? Er de folkemusikere alle sammen?

»Nej, det synes jeg ikke. Faktisk synes jeg egentlig, at det meste nutidige estiske musik ikke har rødder i folkemusikken. Men det er også svært at sige. Vi kan jo ikke rigtig se vores egen baggrund.«

Nationalitet og baggrund eller ej, hvor stammer de musikalske inspirationer fra?

»Vi har alle fire haft nogle fælles musikalske inspirationer. Nogle af dem, hvis albums har været i vores alle sammens CD-afspillere, er navne som Radiohead, Oasis, The Beatles, The Rolling Stones og The Police. Samtidig har vi også hver især vores individuelle og helt forskellige musikinteresser.«

Hvordan så med den kreative proces – hvordan får I samlet trådene, når I skriver musikken?

»Det varierer lidt. For det meste har vi skrevet hver for sig i første omgang, og så arbejdet sammen om det senere i øvelokalet. Men på det seneste har vi bare jammet sammen alle fire.«

Et af numrene på Good Man Down har titlen ”Jolene”, og det er tydeligt inspireret af Dolly Partons nummer af samme navn. Men hvad er historien bag?

»Jeg har været stor fan af Dolly Parton. Jeg synes virkelig, hun er en fantastisk sanger og sangskriver! Og ja, der er en historie bag Jolene-sangen. Jeg nynnede bare melodien til omkvædet af sangen, der senere blev “Jolene”. Navnet Jolene passer helt perfekt ind. Og så har jeg altid været lidt besat af Dolly Partons historie. Jeg mener, den er virkelig trist, og jeg syntes, at den skulle have en anden slutning. Ingen spørger fyren, hvad han ønsker i Dollys sang. Måske er han ikke interesseret i Jolene alligevel. Så ja, historien om vores Jolene er et lån, og den er også en skjult personlig livshistorie for mig fra det virkelige liv.«

Hvad tror du, det er ved jeres musik, der appellerer til folk fra hele verden?

»Jeg synes, vores musik er interessant og anderledes end en masse anden musik, som er fremme nu, så måske er det derfor. Musikalsk ærlighed og spilleglæde. Vi har bemærket ganske mange nye indiefolk-bands i Estland, efter vi begyndte at få anerkendelse. Men jeg tror også, de forskellige bands virkelig arbejder for at få deres musik ud til nabolandene, for det er sådan, det hele starter rigtigt.«

Hvordan har det været at turnere? Hvordan er jeres musik blevet modtaget?

»At turnere i USA var interessant, da vi ikke havde prøvet det før, men i sidste ende er det jo det samme. Vi har været heldige og er blevet inviteret mange steder hen, og jeg synes, vores musik er blevet varmt modtaget. Nu skal vi så på europaturné. Vi har ikke været i Danmark før, så vi glæder os virkelig til den koncert. Men vi har også nogle andre nye byer, vi aldrig har været i, og også nogle fede steder, vi har været før, så det holder turnélivet interessant og friskt.«

Hvad er fremtidsplanerne for Ewert and the Two Dragons?

»Tja, der er ganske mange festivaler i løbet af sommeren. Udover det kommer vi til at indspille det nye album, og at forberede det vil kræve den allerstørste indsats i år.«

Ewert and the Two Dragons er i København og kan opleves i aften den 7. maj på Ideal Bar.

Skriv et svar