Plader

Jonas Alaska: If Only As a Ghost

Er man til let og lækkert swingende jazzpop, er Jonas Alaskas If Only As a Ghost et rigtig stærkt bud på soundtracket til denne sommer. Graver man et lag dybere, er der masser af alvor og dybde i på den unge nordmands andet albumudspil.

Det er endelig blevet forår, træerne springer ud, og sommertøjet findes frem fra skuffer og kommoder. Om Jonas Alaska har haft det i tankerne, da han valgte at udgive If Only As a Ghost netop nu, er ikke til at vide. Men timingen er god. Med lækker og let friskhed åbner den unge norske singer/songwriter sit nyeste udspil med “Here Comes the Sun Again”. Et perfekt soundtrack til en køretur igennem det vågnende sommerland eller en tur i parken med en pakket madkurv under armen.

Og så er kursen ellers lagt med masser af skomagerbas og lyse akkorder. Stemningen bliver til tider nærmest lalleglad. For eksempel i “I Saw You Kid”, “Grandpa Pick Me Up” og “Poor Little Me”, hvor et barnligt fjollekor akkompagnerer Alaskas vokal. Der er flere steder, hvor jeg ikke kan lade være med at tænke på 80’er-børneudsendelsen ”Ude på noget” med Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby som karaktererne Palle, Polle og Ruth.

Jeg skulle høre pladen igennem et par gange for at finde ud at, om det lalleglade udtryk blev lidt for meget af det gode. Men ved flere gennemlytninger – ikke mindst af teksterne – viser pladen og sangene sig at have mere dybde.

Det barnlige univers, der kommer tydeligt til udtryk i titler som “Poor Little Me” og “Lie Down and Weep”, dækker nemlig over dybere refleksioner over at være til i og forstå en verden, som ikke altid giver mening. Det beskriver Jonas Alaska meget eksplicit i “Lie Down and Weep”: »This is too much for me / All of these choices / I wish I was born a hundred years ago / All of these people / Their demanding voices / Is tearing me down, I’m just a kid, you know.«

Den underliggende alvor ligger faktisk implicit i alle skæringer på If Only As a Ghost trods den lyse og lette musikalske indpakning. Vender vi tilbage til åbningsnummeret “Here Comes the Sun”, handler teksten ikke så meget om at byde en årstid velkommen, men om gå fra en fase af livet til en anden, gøre op med en fortid og starte på noget nyt. “Come and Dance” handler ikke om at give sig hen i en let sommerforelskelse, men om at lægge bånd på sig selv og stå imod fristelsen. For kæresten venter jo derhjemme.

Fire ud af de 12 numre skiller sig ud ved at være mindre energiske. Her udmærker især titelnummeret sig. Nummeret synges til en afdød bror, og det virker stærkt i sin enkle ærlighed og meget konkrete skildring af savn.

På trods af alvoren, som er gennemgående på hele pladen, er der skruet godt op for friskheden og det lette, legende musikalske udtryk. Alt det var også til stede på Jonas Alaskas debutalbum fra 2011. Men det har fået et ekstra nøk op på opfølgeren. Så er man til let og lækkert swingende jazzpop, er Jonas Alaskas If Only As a Ghost et rigtig stærkt bud på soundtracket til denne sommer.

★★★★☆☆

Skriv et svar