Koncerter

Primavera ’13: Blur, 24.05.13, Heineken, Barcelona

Skrevet af Daniel Niebuhr

Blur kom, så og sejrede fredag aften på Primavera. Der var dømt folkefest og fællessang anført af Damon Albarn og co., og briterne var ikke længe om at bevise, hvorfor de hører til øverst på plakaten.

Efter aftenens tidligere skuffelse med skotske The Jesus and Mary Chain, blev jeg hængende ved Primaveras største scene, hvor endnu et britisk band med efterhånden mange år på bagen, nemlig Blur, for alvor skulle prøve at sætte gang i fredagsfesten. Damon Albarn og co. har efter gendannelsen tilbage i 2009 spillet en håndfuld meget roste koncerter, og i løbet af det seneste år er det blevet til en koncert på Danmarks Smukkeste Festival samt en nylig optræden på Coachella, før turen nu var kommet til Barcelona – og der blev ikke lagt stille ud.

For med en regulær hitparade, som blev skudt i gang med ”Girls & Boys” fra den fænomenale Parklife, kom, så og sejrede britpop’erne, der aftenen igennem osede af energi og spilleglæde. Parklife var imidlertid ikke alene om at bære Blur gennem det halvanden time lange sæt, for faktisk var alle Blurs syv fuldlængdeudgivelser repræsenteret, lige fra ”There’s No Other Way” fra debutpladen, Leisure, til ”Out of Time” fra den 10 år gamle (og seneste) udgivelse, Think Tank.

Det er netop her, at Blur har sin vel nok største force, for de har aldrig været i nærheden af at være en ‘one trick pony’, hvilket ellers var tilfældet for meget af det populærmusik, der udkom i løbet af 90’erne. I stedet spænder bandet over langt mere musikalsk variation end mange af deres britpop/rockkolleger fra samme årti, hvilket senere hen også skulle komme til udtryk i Gorillaz, som Albarn dannede i 2000.

Den musikalske alsidighed gjorde bestemt bandets tilstedeværelse – denne denne aften i Barcelona såvel som på den internationale musikscene – lige så interessant som for 20 år siden. Og det varierede udvalg fra gruppens bagkatalog lod til at tiltale publikum, der kvitterede med fællessang og folkefest. Midt i al ekstasen synes gamle bandstridigheder glemt fra både Albarn og guitarist Graham Coxons side, hvilket i den grad smittede af på sammenspillet denne aften.

Det kunne især ses og ikke mindst høres på titelnummeret fra førnævnte Parklife samt ”Tender”, der fredag aften i Barcelona endte med at blive fremført i en mere end 10 minutter lang version. Det hele eskalerede, da briterne godt halvvejs inde i sættet gav os ”Country House”, hvor både første og andet omkvæd og vers inkluderede Damon Albarn stående på det rækværk, som adskilte ham og det ellevilde publikum, der hjalp med at holde balancen.

Fire ekstranumre blev det også til. Her blev ikke sparet på forudsigelighederne, hvilket nok blev eksemplificeret bedst med ”Song 2”, der fik lov til at lukke og slukke for denne gang. Det var en fejlfri og festlig omgang fra Blurs side, der stod i skærende kontrast til koncerten forinden – og så hjalp det også kun ekstra på humøret, at The Wedding Present som en særlig happening fik lov til at varme op med et 15 minutter kort sæt.

★★★★★☆

Skriv et svar