Koncerter

Frightened Rabbit, 28.11.13, Radar, Aarhus

Frightened Rabbit på scenen fra NorthSide Festival 2013. Foto:

De skotske indierockere gik på til jubelbrøl og en ekstatisk stemning blandt publikum. Der blev hoppet, danset, brølet, råbt og sunget med den lille halvanden time, som de gæve skotter skænkede de mange fremmødte på Radar.

Frightened Rabbit på scenen fra NorthSide Festival 2013. Foto:

Frightened Rabbit. Foto fra bandets koncert på NorthSide Festival 2013: Theis Kirkegaard Hauge

Det er torsdag aften i Aarhus, stormende og koldt, og på vej hen til Radar går jeg forbi pubben Sherlock Holmes, hvor folk sidder inde og nyder god øl og preweekend-stemningen hænger tykt i luften. Også på et fuldstændigt udsolgt, mildest talt tætpakket Radar er der hygge og weekend i luften, da jeg træder ind ad døren, og det danske band The Folk Factory går i gang under højlydt hyggesnak. Lydende af lige dele Mumford & Sons og The Dubliners sætter de en tyk streg under pubstemningen og for en gangs skyld i min tid som publikum bliver jeg ikke gammelmandsgnaven over publikumssnakken. Det er ren og skær god stemning!

Da de skotske indierockere Frightened Rabbit efter opvarmningen (pubvarmningen, fristes jeg til at skrive) går på under jubelbrøl, afløses den afslappede stemning af eksatisk hoppen og dansen, brølen, råben og syngen med, hvilket varer ved i den lille halvanden time, som de gæve skotske mænd så gavmildt skænker de godt 300 fremmødte på Radar. De lægger ud med en bastant udgave af “Holy” fra deres seneste album, Pedestrian Verse, og det er allerede her tydeligt, at bandet stadig efter konstant turneren på tre måneder ikke er udbrændte. Publikum er ellevilde, da vi allerede som andet nummer får én af bandets bedste: nemlig “The Modern Leper”, som bliver leveret kompromisløst og med en overlegen og overbevisende forsanger i Scott Hutchison. 20 drenge har allerede startet en hipster-moshpit!

Jeg oplevede også skotterne på dette års NorthSide Festival, hvor mine høje forventninger ikke helt blev indfriet. Da spillede de om eftermiddagen i dagslys i et lille telt, men det står efter i aften klart for mig, at de gjorde, hvad de kunne, for at give os en god koncert og sætlisten var stort set den samme (omend lidt forkortet naturligvis), men at rammerne bare ikke passede dem. Frightened Rabbit hører helt klart til på et lille tætpakket spillested, hvor publikum har fået en pint eller to indenbords, og den gode, intime stemning fremmer interaktion mellem band og publikum, som da Hutchison med et glimt i øjet afbryder det smukke nummer “Poke”, da en kvinde synger lidt for entusiastisk med på uh-uh-passagen med et »Who the fuck is trying to outsing me? You think you’re Beyoncé?«. Skotsk varme, når det er bedst.

Sætlisten bestod af et godt miks fra de forskellige album – dog med hovedvægt på Pedestrian Verse og indieklassikeren The Midnight Organ Fight. Det var tydeligt, at publikum primært var kommet for at høre sidtsnævnte, men de slog dog også et lille smut helt tilbage til debuten med Music Now, hvorfra man dog med fordel kunne have taget et federe nummer.

Et af højdepunkterne var da Hutchisons fem kumpaner forlod scenen og han på publikums opfordring spillede førnævnte “Poke” (se denne optagelse!). Her benyttede han sig af det ældste trick, siden elektrisk forstærkning blev opfundet: Han pillede jackstikket ud af den akustiske guitar, fjernede sangmikrofonen, stillede sig ud af rampelyset og gav en magisk og intim oplevelse. Fremmedgørelsen fra musikeren som menneske, som elektronikken skaber, blev med ét hevet væk, og tilbage stod det sårbare  menneske Scott Hutchison.

Det regulære sæt blev afsluttet med en storladen, flænsende udgave af “Acts of Man” – aldrig har jeg hørt Frightened Rabbit så støjende og destruktive. Som ekstranumre fik vi deres aktuelle hit “The Woodpile”, samt den fænomenale “Keep Yourself Warm”, som fik de fleste i salen til at hoppe og synge med. Allersidst fik vi, som på NorthSide, “The Loneliness and the Scream”, som atter fik publikum med på kor, som fortsatte et par minutter, efter de seks skotter havde forladt scenen. Alt i alt en fantastisk aften i selskab med de Frightened Rabbit, der efter endt koncert efter sigende (traditionen tro, når de er i Aarhus) begav sig mod Sherlock Holmes for at få sig en pint eller to.

★★★★★½

Skriv et svar