Plader

Teen Beams: Cathedral Volume

Cathedral Volume leverer Teen Beams nostalgisk og nærværende dreampop, der vækker minder om den første forelskelse på godt og ondt.

Alle kan huske deres første forelskelse. Den vægtløse gang over lyserøde skyer, det uvirkelige skær af evigt forår og den akavede pubertets afprøvning af ubetrådt grund.

Sådan lyder Teen Beams. Med en minimalistisk tilgang til indadvendte lo-fi-produktioner skaber Niklas Langeland Pedersen et ensartet univers, der som porøse sæbebobler svæver mod en øvre atmosfære.

Teen Beams udgav sidste år ep’en Young Season Lovers, der stilmæssigt ikke ligger langt fra den nyudgivne plade. Med voldsomt filtrerede vokaler, udflydende synthesizers, effektindhyllede guitarer og monotone trommemaskiner lyder Cathedral Volume som et halvvejs glemt minde fra en ungdom i 80’erne og lægger sig et sted imellem dreampop og chillwave. Og netop genrebetegnelserne danner så fint forståelsesramme om musikken i denne sammenhæng. Det er efterklangen af en sødmefuld og afslappet drøm, der indtager øregangene, når Teen Beams folder sin romantiske volumen ud. Det er nostalgi og nærvær på en og samme tid.

Men ligesom forelskelsens totalitet og drømmens æteriske uvirkelighed er tilstande, der ophæver al fornemmelse af tid, er Cathedral Volume en meget homogen størrelse. Grænserne imellem instrumenter og sange flyder sammen når Teens Beams indhyller sin lytter i sonisk candyfloss.

Det er den pæne udlægning af det. Den knap så pæne udlægning er, at man kommer til at kede sig en smule i løbet af de 10 numre. Eller var det 20? For det er de samme effekter og greb, der bliver brugt igennem den halve time, albummet varer. Og selvom det er et charmerende og gennemført rum, Teen Beams får skabt, så er det pop af sødeste skuffe, og i den skuffe hersker den gode melodis diktatur. Eller i al fald den genkendelige melodis.

Jo, naturligvis er der numre, der skiller sig kvalitativt ud fra andre, og jeg ville også kunne anbefale ”Viola Exterior”, ”Phantasma” og ”Brighter and Brighter” til en kærlighedsfordrukken, The Cure-glad teenager. Men om de ville bide sig fast i dennes bevidsthed, er svært at sige.

På den måde mangler der noget af den afhængighedsdannende kvalitet, beslægtede bands som The XX, Beach House og Ducktails besidder, før Teen Beams for alvor kan cementere sig som et vigtigt udspil i den forelskede drømmepops domæne.

★★★½☆☆

2 kommentarer

  • Hej Tom

    Ja, vi har ganske enkelt bare glemt at udfylde årstal-feltet. Så bruger systemet 2011 som default. Tak for heads-up – nu skulle det gerne se lidt bedre ud.

    Mvh. Signe

Skriv et svar