Nyheder

Television fremfører hele Marquee Moon i Pumpehuset

Skrevet af Anna Møller

Det banebrydende og legendariske rockband Television spiller hele deres debutalbum i Pumpehuset til juli.

222Et af de mest innovative rockbands nogensinde fremfører et af rockens vigtigste album, når amerikanske Television den 29. juli spiller debutalbummet Marquee Moon i sin helhed i Pumpehuset i København.

Undertoners Esben Rasmussen beskrev i 2010 i en klassikerartikel på nærværende side albummet således: » (…) Marquee Moon [er] ikke blot et af de bedste guitar-albums til dato, det er også, i ydmyge anmelders optik i hvert fald, et af de absolut fineste eksempler på, hvad moderne rockmusik kan og bør være.« Det er immervæk store ord, men man skal ikke undervurdere betydningen af Marquee Moon på rockmusikkens udvikling. På 70’ernes undergrundsscene var bandet et af de mest nyskabende med en skramlet garagelyd og næsten jazzede guitarriffs, og deres indflydelse på eftertidens bands som Joy Division, Pavement eller Mercury Rev kan ikke overses.

Og hvad er der så så fedt ved Marquee Moon? Esben Rasmussen beskriver det i sin klassikerartikel således:

»De hoppende rytmiske kompositioner, de utallige snørklede guitarpassager og den symbolsk-ekspressive lyrik er så gennemført, at albummet ikke blot fortjener en samlet vurdering, men ligeledes en nøgtern gennemgang af de forskellige sange – netop fordi pladen netop er et værk – ét samlet kunstnerisk udtryk sammensat af de tindrende, strittende og frem for alt nødvendige bestanddele, de enkelte skæringer fungerer som.«

Netop derfor giver det særdeles god mening at fremføre hele debutpladen samlet, og det er da også det, der sker, når det legendariske band lægger vejen forbi København og Pumpehuset den 29. juli 2014. I en note kan det bemærkes, at Television efter Marquee Moon udgav albummet Adventure i 1978 for derefter at gå hver til sit. Siden blev bandet samlet igen til udgivelsen af deres tredje, selvbetitlede album i 1992 og efterfølgende til enkelte shows sideløbende med medlemmernes respektive solokarrierer. Det skete sidste gang i 2013, hvor gruppen optrådte til ATP Festival med Marquee Moons otte gennemkomponerede sange.

Billetterne til koncerten koster 350 kr. inkl. gebyr, og forsalget starter den 29. april kl. 10.00.

Om skribenten

Anna Møller

Biografi:
Som så mange andre er jeg opvokset i et hippiehjem med en pladespiller og et par meter lp’er. Da jeg som barn og teenager selv fik lov til at styre pick-uppen, så var det Savage Rose, Beatles, Shit & Chanel, Kim Larsen & Bellami og Doors, der oftest kom på. Sådan kan man opdrages rent musikalsk uden overhovedet at have bedt om det. Da vi i gymnasiets første musiktimer skulle tage et nummer med, som vi syntes var fedt, havde de andre Eminems ”Stan” med, mens jeg havde ”Cowboys” med Portishead. Jeg lyver ikke, når jeg siger, at de andres nummer fik langt den bedste respons. Min musiksmag bunder i en forkærlighed for de lagdelte og langstrakte toner, hvor vokal intensitet og velskrevet og ukonstrueret lyrik er klare darlings. Især det mørke og repetitive musiklandskab, der samtidig bevarer bevægelighed og hypnotisk nerve, er noget, der går lige ind.

Fem favoritalbums:
Portishead: Third eller s.t.
The Beatles: Abbey Road
Silo: Alloy
Neil Young: After The Gold Rush
The Band: s.t.

Skriv et svar