Artikler

Ud af obskuriteten: Dansk undergrunds-ukrudt – Del 3

Skrevet af Jonas Sølberg

Som en del sin artikelserie ’Ud af obskuriteten’ giver skribent Jonas Sølberg dig en bunke alternative anbefalinger til det bedste ukrudt, der pibler op af den danske undergrund.

I sidste uge bragte vi 2. del af Jonas Sølbergs indslag om Dansk undergrunds-ukrudt, der er en del af artikelserien Ud af obskuriteten. Nedenfor følger 3. del med mere ukrudt, som Sølberg har gravet frem, nu hvor foråret nærmer sig. Eller sagt med Sølbergs egne ord,

»I selv samme forårsanledning vil jeg, fuldstændig ublu, stjæle din tid ved at mumle til dig om ukrudt. Dansk forårsukrudt. Fortælle dig om alt det smukke skidt, der pibler op af den danske undergrund. Igennem græs, asfalt og beton. Om dem der, i særegen akrobatik, formår at møve sig frem, og pludselig titter ud, kniber øjnene sammen for solen, og er grønne og nye på deres helt egne måder. Alt det jeg glæder mig til at følge i 2014. Følg ukrudtet ud af obskuriteten herunder.«

 

Woven Blush

At blive sammenlignet med The Stone Roses eller måske Echo and The Bunnymen, når de havde foden på reverb-pedalen, er der vel ikke så mange bands, der bliver kede af. Hermed gjort, og Woven Blush er da også det perfekte soundtrack til en socialrealistisk film, indspillet om det 80’er deprimerede England. En film hvor hovedpersonen, med sin unge kæreste og en nyfødt baby på armen, er faret vild i livets mange valg og konstante krav. Til sidst giver han op og går sin vej til tonerne af Woven Blushs æteriske og melankolske poplyd.

Samtidig med at bandet lyder britisk, har det selvfølgelig, som al god musik, sin helt egen sjæl, der især mærkes når Rasmus Palludan og Clara Skaarups to bløde stemmer snor sig om hinanden, som var de en og samme pastelfarvede sløjfe om en kridhvid sky.

Med en ny ep indspillet og annonceret klar til foråret – altså nu! – er Woven Blush et band som man uden tvivl kan forvente sig meget af i 2014.

 

LYT VIDERE her og hold øjnene åbne efter den nye ep.

 

 

Sand Circles

Da Communions indløste en billet til Roskildes Rising-scene poppede det lille eksperimenterende Københavner-label Posh Isolation op på lynvisit i mainstream-kulturen. Dem, der havde fulgt Posh Isolation og scenen, hvor industrial støj og abstrakte lydmønstre møder fine loopede melodier, kendte allerede den hær af interessante musikere, som er blevet udgivet fra kælderen på Blågårdsgade på Nørrebro. Navne som Lust For Youth, Vår og Damien Dubrovnik burde ringe klokker.

 

I mine ører er det for tiden navne som Age Coin, Croation Amour og især Sand Circles som tryllebinder med en flair for netop at svejse det fremmedgørende, sporadiske og abstrakte sammen med den pumpende melodi.

 

Netop Sand Circles har vundet mig over på deres hold med en skrabet lyd, der afsøger de samme hjørner af musiklandskabet som eksempelvis Boards of Canada, i en sådan grad at svenske Martin Herterich får lov at kigge forbi den ellers danske liste.

 

LYT VIDERE til 2012’s ep Motor City CS her

 

Far Away From Fiji

At de endnu ikke har fået et større gennembrud kan undre. For Far Away From Fijis univers af melodisk shoegaze og lo-fi, med et drys af både folk og elektronisk musik, kunne ligeså godt være lavet den nyeste Pitchfork-sensation fra et soveværelse i Brooklyn. Lyden er propfyldt med nostalgi, dagdrømmeri, kærlighed og store tanker om livet. Det lyder voldsomt, men Rasmus Zedlitz og Nicolai Qvindbjerg har så meget styr på projektets æstetik, at intet nogensinde virker for meget eller for lidt. Hvert et lag bidrager til musikkens hele.

 

Fundamentalt lyder de som nogle, der søger efter verdens flotteste sang, og melodierne kan man ikke andet end at slæbe med videre i sin dag, når man først har lyttet et par gang.

 

Sangene står endnu stærkere, når man samtidig ser sangenes mange flotte små videoer, som er lavet af projektets tredje medlem, Jeppe Kolstrup. Hans kreative hjerne forstærker følelsen af et eminent sammenhængende, ambitiøst og smukt projekt, som inden længe bestemt burde snige sig forbi folks læber, og derfra langt videre ud i verden. Far Away From Fiji har været i gang i et stykke tid nu, så hop på og hvisk med.

 

LYT VIDERE til deres mange sange her, og hold øje med nyt fra de produktive drenge.

Læs 1. del af Dansk Undergrunds-ukrudt her og 2. del her

Skriv et svar