Koncerter

Roskilde Festival 2014: Outkast, 03.07.14, Orange

Skrevet af Maja Hirani

Outkasts åbning af Orange Scene var en feelgood-oplevelse for crowden og en sikker, opløftende og velleveret rapkoncert.

outkast

Åbningen af Orange Scene var som en rejse tilbage i tiden for raplytteren og med en pæn bølge af festivalegnede hits for det brede publikum. Fra ”Gasoline Dreams” og ”Atliens” til ”Aquemini”, ”Elavators (Me & You)” og ”Da Art of Storytelling” – store hits og alle brikker i en trendsættende og banebrydende karriere, som Outkast præsenterede essansen af med overskud, naturlig glæde og både evner og kemi i behold.

André 3000, iklædt en sort dragt med teksten ‘Passionate about compassion’, krævede ingen opvarmning: »In-slum-national underground / thunder pounds when I stomp the ground,« lød de første linjer i åbningens åbning ”B.O.B” og med både benskift, hop, buk og løb involveret kunne André trygt og sikkert vride sig omkring på scenen – aldrig på kompromis med en næsten fejlfri, krævende levering af versene.

Big Boi, den mere roligt slentrende type af de to, var lige så nådesløs med mikrofonen i hånden, og snart blev det klart, at Outkasts appel sigtede mod to grupper: De, der blev imponeret over velkendte og historiske vers – og de, hvis kroppe foretog hypnotiske vridninger til lyden af ”Hey Ya” eller ”Ms Jackson”. Det, der er værd at bemærke, er, at Outkasts bagkatalog – altså selv ud over de helt store hits – generelt bare ér fængende. Selvom verselinjer ofte leveredes med demonstrativt tempo og ikke umiddelbart var venligt stemt over for den nye lytter, så livede crowden til dels op i omkvædene, og da de strategisk placerede ”Ms Jackson”, så ”Hey Ya”, så ”Ghetto Musick”, så ”The Way You Move” og så ”Hey Ya”, ”Roses” og ”So Fresh, So Clean” blev spillet, nåede den den jublende og feststemte stemning helt ned til de bagerste.

Med sympatisk ydmyghed over fremmødet, et komplet og fuldt opdateret register af rapskills, down-to-earth-invitationer af ekstatiske piger op på scenen, en kort, ædel og afstemt henvendelse til den egentlige lyttergruppes fanmoral, den nærmest mytiske humoristiske og boblende kemi mellem de to hovedpersoner samt naturligvis det særdeles solide og evigt relevante materiale… ja, så er det egentlig svært at se, hvad Outkast kunne have gjort mere for at optimere en helt igennem frisk Orange Scene-åbning.

★★★★★☆

Skriv et svar