Koncerter

Roskilde Festival 2014: Ra, 01.07.14, Rising

Skrevet af Sabina Hvass

Foran Rising tirsdag aften var der lidt sparsomt befolket mod kl. 20, hvor svenske Ra gik på scenen. Deres sæt kom en smule koldt og kluntet fra start og blev gennemført på en lidt underlig straight to business-facon .

ra

Endnu en dag foran Rising-scenen er ved at overgive sig til en kølig aftenseance. Jeg sidder og venter forventningsfuldt på en gruppe fra Malmø, som jeg har hørt så meget om. Ra, har jeg ladet mig fortælle, ligger i den gotiske og psykedeliske ende af mere tung rock a la Jesus and Mary Chain og Spacemen 3 blandet sammen med skøn Joy Division-agtig repetetivitet.

Denne aften mørkevandrer de gennem deres fire første numre uden leflen for de fremmødte beskuere. Det er dog en skam, at vokalen drukner i støj og halvhjertede shreds ret langt ind i den første halvdel af settet. Dundrende bas overtager lydbølgerne, der kort rammer mit øre og dernæst fejer af sted med den beskedne brise. Mellem numrene får gearet også en ekstra tuning og trækker sekunderne lidt lange. Det bliver tydeligt, at der kæmpes en smule med at komme fra land. Da halvdistancen nås, kommer der dog et skud energi i form af postpunkede “These Days”, der vækker Rising fra en momentan døs.

Fra hvor jeg står, virker de fire unge gutter dog en smule bedøvede på scenen, og vokalen kommer aldrig helt gennem den massive distortede lydmur. »Sister, bye bye« – farvel lagfyldte lydlækkerier. Selvom energien er tydelig at se, når “Prism” og især “Bloodline” ikke de hypnotiske højder, som jeg venter på.

Den reserverethed, de enkelte i Ra har, med deres instrumenter, forstærkere og mikrofoner, skaber uheldigvis en endnu længere distance til publikum, der langt hen ad vejen alligevel nikker med. Og de klapper da også velopdragent, efter sidste akkord er runget ud. Jeg er dog ikke overbevist om, at Ras no-bullshit-attitude og støjede rundgange bærer mange anbefalinger med væk fra Rising, desværre. En mindre scene og et senere tidspunkt på programmet havde nok klædt dem, så det er med ret blandede følelser, jeg drager videre.

★★★½☆☆

Skriv et svar