Koncerter

Underworld, 13.06.15, NorthSide Festival, Aarhus

Skrevet af Joram Menzer

Britiske Underworld fyrede op for et potent rave for et feststemt publikum på NorthSides Blue Stage lørdag nat.

Fotos: Jonatan Nothlev/NorthSide

NorthSides Blue Stage får lørdag nat lov til at lægge scene til et rave med old school elektroniske rytmer fra britiske Underworld, som blev verdenskendte, da deres sang ”Born Slippy (Nuxx)” i 1996 var med i filmen “Trainspotting”. Gruppen viser heldigvis i løbet af showet, at de er mere end en “one trick pony”, og allerede fra de lægger ud med sangen ”Mmm…Skyscraper I Love You” fra det anerkendte 1994-album Dubnobasswithmyheadman, er publikum danseklar. Nævnte album, eller b-sider og lignende fra det, er også udgangspunktet for størstedelen af koncertens sætliste.

Publikum overgiver sig hurtigt til de monotone og tungtpumpende basgange og Karl Hydes vokal, der med sine mange gentagelser antager en nærmest messende kvalitet. Ved sin side har han Rick Smith og Darren Price, der i bogstaveligste forstand er gemt væk bag kontrolbordet, hvor de trykker, skruer og drejer på knapperne. Det kan være svært at vurdere, hvor meget af det, de laver, der er live i traditionel forstand, da de to herrer ikke spiller på noget. Men lad nu det ligge, for på pladsen foran Blue Stage er der ingen, der tænker analoge tanker, og festen tager mere og mere fart, mens koncerten bevæger sig fra dub og house til mere hårdtpumpet techno.

Effekten udebliver ikke, og det danseglade publikum labber musikken i sig, akkompagneret af laserlyset, som selvfølgelig hører sig til ethvert rave med respekt for sig selv. Specielt sangene ”Pearl’s Girl”, ”Dirty” og ”Cowgirl”, som Underworld leverer som perler på en snor cirka midtvejs igennem sættet, får danseskoen til at klaske imod mudderet, mens regnen for først gang i flere timer endelig stilner en smule af.

Karl Hyde takker ellers flere gange publikum for deres tålmodighed, og fordi de bliver stående i det dårlige vejr og fester med Underworld. Det ser ikke ud til, at alt for mange mennesker lader sig gå på af noget så trivielt som dårligt vejr på dette tidspunkt af natten. Da gruppen går i gang med koncertens sidste nummer står der for første gang i løbet af natten ikke en sangtitel på storskærmen. Størstedelen af publikum ved sandsynligvis godt, hvad klokken har slået, og ”Born Slippy (Nuxx)” lukker selvfølgelig festen ned – i hvert fald den, der foregik foran Blue Stage, for der var nok flere mennesker, der havde mere danseoverskud, der skulle ud og brændes af efter Underworlds veltilrettelagte rave.

★★★★½☆

Om skribenten

Joram Menzer

Biografi: "Vil du helst være blind eller døv?".
Det er et af den slags hypotetiske – og lettere groteske – spørgsmål, man af og til hører. Siden jeg som 12-årig købte min første cd, som var Guns N’ Roses’ Use Your Illusion II, har jeg ikke været i tvivl. Jeg vælger til enhver tid at beholde min hørelse.
Guns N’ Roses og Nirvana startede min musikalske opdragelse, og i mange år var det guitarrocken, der havde min interesse. Det ændrede sig, da jeg i slutningen af 90'erne blev introduceret for Wu-Tang Clan. Rock-cd’erne og de hullede jeans blev pensioneret og erstattet af rap og hængerøvsbukser, som dominerede i mange år af mit liv. Tool og Deftones fik mig tilbage i folden hos rockmusikken. Derimellem havde det fransk/engelske band Stereolab åbenbaret et følelsesladet musikalsk spektrum, som var nyt for mig, og sammen med rap og rock er de stadig i fast rotation på min pladespiller, som siden også har måttet finde sig i støvet fra jazz-vinyler, hvor især Miles Davis finder vej til mine øregange.

Fem favoritalbums:
Mr. Bungle: California
Radiohead: Hail to the Thief
Stereolab: Sound-Dust
TOOL: Ænima
Wu-Tang Clan: 36 Chambers

Skriv et svar

boeger