Koncerter

D.I.T.C., 31.07.15, Vanguard Festival, Frederiksberg

Foto: Paw Ager/Vanguard.
Skrevet af Joram Menzer

Det amerikanske hiphop-kollektiv D.I.T.C. gav os, efter eget udsagn, en opvisning i »real hip hop« fredag aften under åben himmel.

Foto: Paw Ager/Vanguard.

Foto: Paw Ager/Vanguard.

Det amerikanske hiphop-kollektiv D.I.T.C. (Diggin’ in the Crates) havde fredag aften lagt vejen forbi Vanguard, hvor de viste, hvordan man giver en ganske habil hiphopkoncert. Kollektivet består af en lang række mere eller mindre aktive medlemmer, hvoraf de vel nok mest kendte er Fat Joe og afdøde Big L. Der er en naturlig forklaring på sidstnævntes fravær ved fredagens koncert, men det havde nok også været for meget at håbe på, at Fat Joe ville dukke op. Og det gjorde han så heller ikke.

I stedet kom de tre mc’er A.G., Diamond D og Lord Finesse. De tre rappere var bakket op af DJ Boogie Blind, der blandt andet slår sine folder i det små-legendarisk dj-ensemble The X-Ecutioners. Medlemmerne har været vidt omkring i hiphoppens univers, og at det var en flok kompetente herrer, der stod på scenen i Søndermarken, var tydeligt fra første beat blev droppet. De tre rappere kom én efter én på scenen, hvor de hver fik lov til at spille numre fra deres eget bagkatalog, og især udspil fra Lord Finesses The Awakening svingede.

Lyden var skarp og præcis fra første beat og lydbilledet var velafbalanceret til nær perfektion under hele koncerten, hvor lyrikken stod tydeligt frem, samtidig med at beatsene lå tungt i baggrunden. Det var en god påmindelse om, hvad rapmusik er, når det er bedst og tættest på sine rødder; Rhytm And Poetry.

Fra scenen blev det adskillige gange bedyret, at det, der foregik foran publikums øjne, var »real hip hop«, som åbenbart er »all about the mc and the dj«. Det var heldigvis mere end blot en frase, og kollektivet leverede et old school hiphop-show, som man kunne forestille sig, det ville have løbet af stablen i en burrough i New York for et årti eller to siden. Fokus var på rapperne og deres dj, og selvom en omgang a cappella tog luften fra Lord Finesse, fik de tre rappere lov til at fremvise flows og lyrik på forbilledlig vis.

Helt klassisk fik vi også serveret en omgang beat juggling fra DJ Boogie Blind, og Lord Finesse udfordrede ham undervejs til kun at benytte den ene af sine to pladespillere. Finesse hoppede sågar selv en tur bag pulten og viste, at han faktisk slet ikke er nogen inhabil dj.

Desværre måtte vi også en tur igennem noget af alt det, der også er blevet en fast bestanddel af en »real hip hop«-koncert. De klassiske klichéer såsom, at alle de dejlige piger skal skrige og de obligatoriske shout-outs til diverse bekendtskaber var åbenbart uundgåelige. Faktisk høstede D.I.T.C. deres største applaus, da beatet fra sangen ”Full Clip”, der er legendariske Gang Starrs hyldest til Big L, flød ud af højtalerne.

Overordnet kom kollektivet godt omkring, både i de tre herrers solomateriale og i D.I.TC.s egne kompositioner, hvoraf flere dog måtte lide den tort at blive forkortet væsentligt på grund af de mange manglende medlemmer. Efter nærmest præcis en time var koncerten slut, og gassen gik helt klart lidt af ballonen til sidst, hvor de tre rappere havde travlt med at reklamere for al den merchandise, som de havde medbragt og solgte fra boder på festivalen. På det tidspunkt var de fleste mennesker alligevel på vej væk fra pladsen foran scenen, og der var ikke nogen, der tørstede efter ekstranumre.

★★★★☆☆

Skriv et svar