Nyheder

September-koncerter I: God aftenrutine: få et føl på 1. parket i Sufjans psykedeliske silo

En usædvanligt stærk koncerthøjsæson indledes med britisk og amerikansk indierock, små dansksprogede bands i Albertslund og elektronisk festival i Odense. Se vores håndplukkede anbefalinger til første del af september.

Så skete det uundgåelige. Sommeren sluttede, og efteråret brød ud! Der er dog ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget – for koncerterne, for eksempel. Musikdanmark plejer at præsentere pæne efterårssæsoner, men i år er programmet ekstra stærkt. I de kommende måneder kommer både Mac DeMarco, Kurt Vile, Mercury Rev, Father John Misty, Beach House, Thurston Moore, Bob Dylan, Marianne Faithfull, John Grant, Chelsea Wolfe og Destroyer til landet. Men inden vi når så vidt, så lad starte med de vigtigste koncerter i første del af september.

Et noget overdrevet rygte om Danmarks frostremperaturer i september har nået Sufjan Stevens' ører.

Et overdrevet rygte om Danmarks frostgrader i september fik Sufjan Stevens til fluks at købe en dynejakke.

Lørdag den 5. september inviterer det lille pladeselskab Aftenrutine til label night, hvor der er mulighed for at høre Tidlige Armbånd, Musik Til Mor, Leervig og Viktors Garage feat. Simon Kjær. For Tidlige Armbånd bliver det sidste koncert længe, da bandet skal i studiet og indspille et nyt album, opfølgeren til Flydende elskende, som udkom i februar. Hør i øvrigt den fine ”Vi fortsætter bare” fra Musik Til Mor og overvej, om du ikke skal til Aftenrutines koncertaften på Forbrændingen i Albertslund.

Det britiske indierockband Foals med den 29-årige græske frontmand Yannis Philippakis vender tilbage til Store Vega torsdag den 10. september. Her gav de også koncert for to år siden – til fire et halvt U fra Undertoners Nicklas Colerick. Det var dengang, Foals hittede ret eftertrykkeligt med “Inhaler”. Nu har de lige udsendt det nye album What Went Down, hvorfra de spillede deres nye single  ”Mountain at My Gates” live på Reading Festival for få dage siden.

Texas-gutterne, der flyttede til Brooklyn og blev til et cool rockband, Parquet Courts, kan samme aften opleves andetsteds i byen. Bandet udgav sidste år albummet Sunbathing Animal, og kun et halvt års tid efter udgav de Content Nausea under bandnavnet Parkay Quarts. Det midlertidige bandnavn skyldtes muligvis, at ikke alle bandets medlemmer medvirkede, måske var det en joke, måske var det bare for at forvirre fjenden – eller fansne. Uanset den slags fjol og pjat, så spiller Parquet Courts torsdag den 10. i Pumpehuset.

Igen i år er Odense vært for den elektroniske festival Phono, som løber af stablen 10.-12. september. Sidste år var Undertoner med, og det kom der denne samling anmeldelser ud af. Festivalen fokuserer på international electronica og foregår uden for de gængse spillesteder. Det bliver i år i FAF-siloen, på Odense Musikbibliotek og på Slagteriet. Blandt Phonos artister kan nævnes to ikoniske tyskere, der for første gang spiller sammen i Danmark; Hans-Joachim Irmler fra krautrock-pionererne Faust og Jaki Liebezeit fra Can. De optræder sammen som Irmler + Liebezeit. Også britiske Tapes, som i sommer udgav dubalbummet No Broken Hearts on This Factory Floor gæster Phono, ligesom danske F.E. Denning, der sidste år udgav det ambiente støjalbum Cities of Light. Få et overblik over alle de optrædende her.

Weekenden den 10.-12. september handler ikke kun om electronica i Odense, men også om psykedelisk rock i København. Her slår de gode kræfter i Copenhagen Psych Fest sig løs på scenerne i Huset-KBH i Magstræde. Hør bl.a. danske Papir, svenske Den Stora Vilan og italienske Giöbia. Vi har tidligere berettet om de tre dages lineup her.

Da Sufjan Stevens droppede folken og flippede ud, både på Age of Adz og til koncert i Vega for knap fire år siden, stod nogle af. Men nu er amerikaneren i den grad taget til nåde, og snart sagt alle musikmedier er faldet helt halen over Stevens’ nye album Carrie & Lowell, der er inspireret af Stevens’ mors død i 2012. Undertoner er ingen undtagelse og har givet seks ud af seks U’er. »Musik, som tager sit udspring i hjertets inderste kamre, og ord, der flyder fra selve hovedstolen, smelter nogle gange sammen og bliver til vægtige og væsentlige værker. Sufjan Stevens har med Carrie & Lowell kreeret et personligt, melankolsk og sitrende mesterværk,« skrev Undertoners Peter Krogh. Den 14. september gæster Sufjan Stevens Falconer Salen på Frederiksberg til en udsolgt sid-ned-koncert.

Tag et kig i Undertoners koncertkalender og få gode idéer til flere september-koncerter. Næste koncertanbefaling kommer, vanen tro, midt i måneden, den 15. september.

Skriv et svar