Nyheder

Mørtel ude med single og video: “Sorte Slyngel”

Skrevet af Bitten Kjærgaard

Psych-folk duoen Mørtel er på gaden med første single og tilhørende video fra deres kommende debutalbum.

mørtel-pressefotos-30x (2)

Foto: James Hjertholm

 

“Sorte Slyngel” er navnet på debutsinglen fra den københavnske psych-folk-duo Mørtel. Udspillet giver – efter sangskrivernes eget udsagn – »et indblik i en dunkel afkrog pakket med pinlige floskler. Sorte Slyngel kan være fornemmelsen af at være på nippet til noget, at vakle på en knivsæg mellem det at spilde livet og det at klamre sig til et afpillet håb om noget bedre.«

“Sorte Slyngel” er den første af ti sange på Mørtels debutalbum Blitz produceret af punklegenden Per Buhl Acs. Han har i de seneste år har skabt mirakler for folk som Under Byen og Synd og Skam. Blitz ventes på gaden 29. januar – dels som CD, dels som download og på diverse streamingtjenester.

Mørtel har de to sanger-sangskrivere, der også er digtere af to forskellige generationer, i front. Den yngre er Atomfax’ forsanger Andreas Hjertholm, og den ældre poet er Hans Holten Hansen. Tidligere er han mest kendt som bassisten på Nørlunds første soloplader og senere på Olesen-Olesens – og længe før det på How Do I’s støjpop.

Videoen:

Ifølge Mørtel illustrerer videoen følelsen af ikke at slå til, eller fejlagtigt at tro, at lykken altid er lige om hjørnet.  Mørtel ledte således efter steder, der var smukke, men også efter steder, der var i forfald. Forstæder og grusgrave var betagende. Billederne viser denne følelse af at vente og at være på en slags pitstop i livet ved biler og flyvemaskiner, der farer forbi. Videoen skulle eftersigende være skudt på den koldeste dag i november, så duoen måtte anstrenge sig for ikke at se forfrosne ud. Andreas Hjertholm fortæller, at »den semi-skjulte giraf i videoen, blev derfor vores mytologiske og varme lykkedyr, der lovede os guld og grønne skove hvis vi kunne holde ventetiden ud. Halvvejs i videoen ser man et malplaceret fyrtårn. Dette blev hurtigt et vigtigt symbol for os, et sted fungerende som ledestjerne, et utilgængeligt sted omgivet af lyn og derfor også vores utopia. Videostilen har vi prøvet at holde enkel og uhøjtidelig, da dette falder i godt samspil med vores musik, og hvem vi er som mennesker.«

Se med her:

Om skribenten

Bitten Kjærgaard

Ansvarshavende chefredaktør og artikelansvarlig
bitten@undertoner.dk

Biografi:
Jeg har vel egentlig min far at takke for min musikalske opvækst. ’Igeeeen’, hylede jeg, når han lørdag aften satte "Twist and Shout" på pladespilleren og fortalte mig, hvor fantastisk John Lennons stemme var. Det kunne være gået meget værre til derude i provinsen. Procol Harum, The Beatles og The Doors er lyden fra stuen, hvor jeg er vokset op. Jeg har siden da haft en kærlighed til alt med 60’er- og 70’er-lyd – gerne god garage. Jeg har holdt mig til rocken gennem det meste af min ungdom, hvis man da lige ser bort fra min tid som dj i ungdomsklubben, hvor "Tamagotchi" vist bliv spillet mere end en enkelt gang.

Her på mine lidt ældre unge dage er jeg meget optaget af alt det, der sker på den danske musikscene.

Fem favoritalbums:
The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
The Raveonettes: Pretty in Black
I Got You on Tape: Spinning for the Cause
Les Bellas: Belladelic
Allah-Las: s.t.

Skriv et svar