Artikler

Uden for nummer 2015 (del 1)

Still fra musikvideoen til Björks "Lion Song".

Fokus på udvalgte danske og udenlandske numre, der skilte sig ud i 2015. De bedste, mest lovende eller mest rørende ifølge forskellige Undertoner-skribenter. Se også, hvor og hvornår sangene kan høres live i løbet af 2016.

Still fra musikvideoen til Björks "Lion Song".

Stillbillede fra musikvideoen til Björks “Lion Song”.

Sidste år startede vi en ny tradition på Undertoner med at sætte fokus på de numre, som på den ene eller anden måde havde markeret sig i det forgangne år. Denne tradition fortsætter vi nu og lytter os igennem 2015. Vi kårer ikke årets absolut bedste numre, men peger på nogle sange, der karakteriserer 2015, og som har gjort indtryk på Undertoners skribenter. Se også hvor og hvornår nummeret, og bandet bag, kan høres live i 2016. Se anden del af Uden for nummer 2015.

Björk: “Lion Song”

Af Lasse Heide Fjordbo

Årets absolut bedste album blev ifølge denne anmelder udgivet af Björk. Efter at have udforsket nye æstetiske grænseflader på Volta (2007) og Biophilia (2011), genfinder vi på Vulnicura Björks kærlighed til knasende electronica og æteriske strygerarrangementer. Et glimrende eksempel herpå er det vuggende nummer ”Lion Song”, hvor alle elementer snubler over hinanden og samtidig falder perfekt i hak. Det er svært at fremhæve et nummer frem for et andet på et album med så mange fuldtræffere, men den fængende melodi og intuitive form på “Lion Song” gør dette nummer til et godt sted at starte.
Hør den i år: Vulnicura udkom i januar 2015, så Björks turné er allerede overstået, og hun har ikke annonceret nye koncerter i 2016. Dedikerede fans må trøste sig med den akustiske udgave af Vulnicura, Vulnicura Strings, der udkom i november.

Kendrick Lamar: “U”

Af Niklas Kiær

Jeg kunne personligt have valgt hvilket som helst af numrene på Kendrick Lamars To Pimp a Butterfly som årets hiphopnummer. “Alright” var årets bedste “banger” og endte samtidig med at blive soundtrack til Black Lives Matter-bevægelsen i USA. Den politisk bevidste og historietunge “How Much a Dollar Cost” var både blandt mine og Obamas favoritter for året, mens “King Kunta” var en absolut fest af et funknummer. Men det mest imponerende nummer var “U”. Kendrick Lamar lægger alle kortene på bordet og leverer en hudløs ærlig sviner til sig selv hen over et freejazzet beat. Alle former for usikkerheder, dårlig samvittighed og selvhad bliver bogstavelig talt spyttet ud af munden på Lamar, der rapper som om han ikke er på sin første flaske whisky. Voldsomt imponerende nummer, som muligvis ikke passer til enhver lejlighed, men som slår benene væk under mig, hver gang jeg hører det.
Hør den i år: Kendrick Lamar tager sine nye numre med på turné i foråret. Indtil videre er der kun to europæiske datoer, tættest på Danmark er en koncert i Hyde Park i London, men mon ikke der annonceres flere koncerter i Europa senere…

The Entrepreneurs: ”Brutal Summer”

Af Camilla Grausen

De kom tilsyneladende ud af ingenting i 2015, danske The Entrepreneurs, og eksploderede med ”Brutal Summer”. Indierockduoen bestående af Mathias Bertelsen og Anders Hvass blev til en trio, da Jonas Wetterslev erstattede en trommemaskine, og sammen bragede de igennem med især singlen “Brutal Summer”, som for alvor kom til sin ret live på festivaler som Roskilde, Uhørt og Alive i løbet af sommeren. To et halvt minuts sortromantisk, længselsfuld energiudladning med et omkvæd, som sidder fast efter første lyt. Der er store forventninger til The Entrepreneurs’ debutalbum, som kommer i løbet af 2016.
Hør den i år: Den 11. februar spiller The Entrepreneurs til Frost i København, og til marts tager de på en stor danmarksturné med stop i bl.a. Odense, Aalborg, Roskilde, Kolding samt Spot i Aarhus til april. Se alle koncertdatoerne her

Dan Deacon: “Sheathed Wings”

Af Simon Freiesleben

Den charmerende elektroakustiske auteur fra Baltimore Dan Deacon udgav i 2015 det solide album Gliss Riffer. Der er egentlig adskillige sange fra dette album, der kunne fremhæves, som f.eks. den iørefaldende single “Feel the Lightning” eller det konstant muterende instrumentalnummer “Take It to the Max”. Skal man høre bare ét nummer, vil jeg dog vælge den elektro-punkede “Sheathed Wings”. Nummeret er simpelthen én stor energiudladning, og det føles lidt som om, at Deacon har proppet så mange lyde, beats og effekter ind på så lidt plads, at det hele er ved at gå op i limningen undervejs. Deacons stærkt manipulerede vokal med dens budskab om at komme hinanden mere ved bliver blot endnu et element, der kæmper om plads i det samlede lydbillede, men det gør egentlig ikke så meget. Dan Deacons anarkistiske dansemusik placerer sig bundsolidt i grænselandet mellem avantgarde og pop.
Hør den i år: I sommer gæstede Dan Deacon Skandinavien, men pt. har han kun kommende koncerter uden for Europa.

Velvet Volume: “I Think I Need You”

Af Martin Colerick

At blive blæst bagover er en ofte anvendt kliché i anmelderbranchen. Ikke desto mindre var det præcis hvad jeg blev, da jeg hørte den aarhusianske søskendetrio Velvet Volumes single ”I Think I Need You”. Tung rock spillet med en lethed og selvtillid, der er sjældent set i lille Danmark. Skæv vokal, højt tempo og rå power i en kombination af rock og en smule punk. Velvet Volume er gået hen og blevet ret hypede og spilles jævnligt på P6 Beat. Det er fuldt fortjent, og vi kommer til at se rigtig meget til dem i 2016.
Hør den i år: Der skulle være god mulighed for at høre “I Think I Need You” og bandets andre numre, når Velvet Volume spiller på Northern Winter Beat i Aalborg den 30. januar, i Pumpehuset i København den 25. marts og til NorthSide Festival i Aarhus den 17. juni. Se flere koncertdatoer her.

Skriv et svar