Koncerter

Roskilde Festival 2016: Reykjavíkurdætur, 28.06.16, Countdown

Foto: Camilla Grausen
Skrevet af Camilla Grausen

De 14 kvinder i den islandske rapklan stod for en forfriskende og festlig koncert på opvarmningsdagenes sidste eftermiddag.

Foto: Camilla Grausen

Foto: Camilla Grausen

Den islandske rapklan Reykjavíkurdætur er efter sigende blevet lidt af et fænomen i hjemlandet. Før de dannede gruppen, oplevede mange af medlemmerne hver især at blive mødt af modstand, når de prøvede at komme ind på den mandsdominerede hiphopscene. Hiphopkvinderne sagde »fuck det!« og dannede deres egen såkaldte rapklan, som nu er på vej med debutalbum.

Tirsdag eftermiddag var Reykjavíkurdætur sat til at lave en fest på Countdown. Det gjorde de virkelig også! Allerede da dj’en gik på under det store RKVDR-banner, jublede publikum – rygtet om den viltre islandske gruppe havde spredt sig. Hovedpersonerne kom ind til beatet fra ”Ógedsleg”, og der var fuld knald på attituden fra start af – det tog noget tid at tælle de 14 medlemmer plus dj’en, for de stod (heldigvis) aldrig stille. En varieret flok af forskellige typer og aldre med forskellige styrker, som alle var iklædt halvgennemsigtige malerdragter med sort tøj eller undertøj indenunder. Alle var de spilopmagere og spradebasser, som fløj rundt på scenen og tydeligvis var begejstrede over at være der.

På de fleste numre med Salka Valsdóttir, Tinna Sverrisdóttir, Steiney Skúladóttir og alle de andre var alle kvinderne aktive og sang eller rappede med på omkvæd og udvalgte ord, mens de skiftedes til at rappe individuelle linjer. Vi fik bl.a. ”Hæpid” og flere nye numre. Nogle numre stod kun få af rapperne for, og under sættets eneste stille stykke, satte de øvrige medlemmer sig ned på scenegulvet. Variationen skabte god dynamik, og der skete hele tiden noget nyt. Medlemmerne udstrålede en positiv opbakning til hinanden, og man fornemmede virkelig, at der var tale om en klan eller familie (med nok så forskellige individer) frem for en battle-orienteret gruppe, der rapper mod hinanden.

Rimene flød på det skønneste islandske, som har en flydende kvalitet, engelsk som rapsprog ikke har. Det er sjovt at opsnappe referencer og forståelige ord – der var f.eks. noget om Rusland, noget om små bryster og noget om Ban Ki-moon. Ellers er nøgleord i teksterne feminisme og sex – Reykjavíkurdætur er ikke generte! Det er tydeligt ud fra både bevægelser, engelske ord, og, nå ja, sangen om strap-ons. De kastede vand ud på publikum og én tilføjede: »I hope you’re as wet as I am now!« Undervejs kom medlemmerne også med politiske budskaber om de islandske ledere, revolution og mod voldtægtskultur, hvor offeret mistænkeliggøres – som Steiney Skúladóttir understregede: om så offeret lå nøgen på gaden, var hun »still not asking for it!«

Der var ret stor forskel på medlemmernes rapniveau, men det tror da fanden, når de er 14! Fra decideret dygtige rappere til dem, der… bidrager med noget andet! Men pointen med Reykjavíkurdætur er absolut heller ikke at dyrke rap-ekvilibrisme. De har så meget power og så meget andet på hjerte!

Hittet ”Ógedsleg” kom til sidst, og jeg ærgrede mig over, at det allerede var slut efter tre kvarter med knald på! Rent musikalsk er der ikke stor variation i gruppens numre, og tirsdagens koncert var ikke en stor musikalsk oplevelse, og derfor kan karakteren ikke komme højere op. Men for fanden, hvor var Reykjavíkurdætur forfriskende, og hvor var det skønt, at gruppen så tydeligvis selv havde det sjovt – uden at ekskludere publikum. Rammer de landet igen, kan det varmt anbefales at fange dem.

★★★★☆☆

Skriv et svar