Koncerter

The Minds of 99, 18.06.16, NorthSide Festival, Aarhus

Foto: Hjördís Jónsdóttir/NorthSide
Skrevet af Simon Freiesleben

The Minds of 99 er måske Danmarks bedste bud på leverandører af simpel, effektiv og samlende stadionpop pt. Det beviste de under koncerten på NorthSide Festival, hvor de endda fik solen til at titte frem over den vindblæste bakketop.

Foto: Hjördís Jónsdóttir/NorthSide

Foto: Hjördís Jónsdóttir/NorthSide

Efter at have bestået lakmusprøven for danske rockbands sidste år ved at spille på Roskilde Festivals Orange Scene uden at falde fuldstændig igennem, så er alle landets festivalscener såvel som spillesteder efterhånden åbent land for The Minds of 99, der om nogen må siges at have vind i sejlene efterhånden. Det er vist kun NorthSide-aktuelle Lukas Graham og Mø, der kan siges at have større national succes for tiden. Det sås tydeligt på fremmødet til The Minds of 99’s eftermiddagskoncert, at det var blevet lørdag, og at de er forrygende populære for tiden. Der var ganske enkelt fuldstændigt pakket på den store plads foran NorthSides Blå Scene, da gruppen gik på.

Jeg må indrømme, at jeg aldrig helt er blevet indlemmet i gruppen af fanatiske Minds of 99-fans. Jeg så dem, da de lige var kommet frem med sangen “Det er Knud som er død”, men siden har jeg kun fulgt med fra sidelinjen, da de blev omtalt i den landsdækkende presse og i landets musikmedier. Men jeg forstår godt, hvad der er, som Minds of 99 kan. Man ser det tydeligt på et nummer som “Rav”, der falder som koncertens andet nummer. Det er et simpel, men dog ganske effektiv poprock med klare indflydelser fra firsernes postpunk og new wave, sunget på dansk. Til tider tenderer den relativt simple musik dog grænsen til det banale, som eksempelvis på nummeret “En fremmed” eller værre endnu på “Jeg lytter”, der truer med at tage pusten fra koncerten.

Men samtidig må jeg indrømme, at det store format virkelig klæder The Minds of 99. De er et af de få danske rockbands, vi har, der virkelig formår at fylde de helt store scener ud med deres bud på stadion-new wave. Et nummer som eksempelvis “Stjerner på himlen” er et af adskillige skæringer, gruppen har, som virkelig har format til at fylde en stor scene ud. Uanset hvor kvalmt jeg finder det, af magasinet Zetland har påtaget sig selv at udnævne forsanger Niels Brandt til »den unge generations stemme, en fritænkende fuckfinger«, så må jeg give The Minds of 99, at de har et skarpt tag i tidens popkultur og er virkelig dygtige til det, de gør.

For numre som “Ud af min krop” og “Til dem” viser et format af særklasse, når det kommer til dansk rock. Det er musik af stort format lavet til store scener og store publikumsmængder, og det var ekstremt passende til koncerten, at solen lige valgte at titte frem gennem skyerne, da Minds spillede “Ud af min krop”. Det bidrog virkelig til koncertens episke karakter. Koncerten peakede med nummeret “Det er Knud som er død”, der med sin reference til Tom Kristensens mindedigt om polarforskeren Knud Rasmussen rummer en del mere nerve end så mange andre Minds of 99-sange.

Her var forsanger Niels Brandt for anden gang ude blandt publikum, og han må siges at være demokratisk, når det kommer til at levere vokal til de poppede postpunk-skæringer. Om han vitterligt er den unge generations stemme eller ej, skal jeg ikke kunne sige, men han er i hvert fald yderst sympatisk som mikrofonholder, når han lader publikum overtage vokalen på gruppens hits, mens han svæver rundt ude blandt dem. Ordene sympatiske og episke er nøgleord for denne koncert. The Minds of 99 er Danmarks pt. bedste bud på samlende stadionpop. Det beviste de på Roskilde Festivals Orange Scene, og de viste igen på NorthSide Festival, at deres storladne anthems kan samle masserne til både fadøl og fællessang.

★★★★☆☆

Skriv et svar