Plader

Folkeklubben: Slå flint + release-koncert på Tønder Festival

Skrevet af Redaktionen

Folkpop-trioen er klar med det tredje album i deres såkaldte danmarkstrilogi. Slå flint er et glimrende afsæt til det, Folkeklubben er bedst til: at være et nærværende liveband med noget på hjerte. Det demonstrerede de, da albummet havde “premiere” på Tønder Festival.

Af Jens Ingwersen

Folkeklubben har begået 3’eren i deres danmarkstrilogi. Den fører godt og solidt videre fra de to første album, Nye tider og Danmarksfilm, men giver måske endnu mere savn efter det fjerde album: Hvor går de tre raske svende hen herfra?

Debutalbummet Nye tider står stadig efter det tredje album som det mest formfuldendte og musikalsk helstøbte fra Folkeklubben. Slå flint er en blandet samling, hvor forcen ikke nødvendigvis er det bagvedliggende koncept – eller melodierne, enkeltvis eller i sammenhæng. Melodierne er stadig lette og lige til at gå til, dog med lidt mere orkestrering, blandt andet med blæsere, som både kan løfte, men også tynge. Blandt blæserne finder man eksempelvis Søren Huss på flygelhorn.

Forcen i albummet er Folkeklubben selv, deres sjæl, og at deres lidt prætentiøse (selv)revselse af dansken, landet og kulturen nu står stærkt og modigt frem – uden det prætentiøse og måske for nogen studentikose islæt.

Numre som “Overlæge Jacobsen” er et eksempel på en fortælletrang, som forsanger Kjartan Arngrim måske ikke helt er lykkedes 100 % med på albummet. Nummeret er første singleudspil, men sangen fremstår lidt indholdsløs, hvis den skal stå alene, og det melodiøse er på grænsen til det banale. Kjartans baggrundshistorie for sangen giver mening til lyrikken, men denne skal man jo kende. Den baggrund er så værd at høre om, men det er jo en anden historie.

Folkeklubben blev dannet i 2011, og kun få danske bands med så kort eksistens kan bære at sætte melodi til Klaus Rifbjerg og lave cover af en Benny Holst-sang. Dette gør Folkeklubben på en overordentlig fin og voksen måde – både med respekt og hilsen – men også med tydelig Folkeklubben-signatur. Albumtitlen Slå flint er således Rifbjergs digt, men også teksten om at turde at stå frem, turde at blive ved, før tiden rinder ud.

Folkeklubben er uendelig meget folkelig, men måske mest på spillestederne og der, hvor de spiller uden om koncertvenues (heriblandt på Mændenes hjem). For Folkeklubben har endnu et helt bredt folkeligt gennembrud i vente, og tekster og melodier har meget at byde på stadig, måske mere endda. Med tekster om at læse sin avis og kysse sin kæreste – som alle i dette aldeles fantastiske land bør gøre, hvis ikke de allerede gør det. Folkeklubben har med Slå flint lavet endnu et fint afsæt til det, de virkelig er gode til: at turnere, spille og være i øjenhøjde.

★★★★★☆

Folkeklubben: Releasekoncert på Slå flint, 26.08.16, Tønder Festival

Slå flint blev trykprøvet til albumreleasekoncert på Tønder Festival med stor succes. Omend der blandt publikum var toner om mindre effekt end deres tidligere optrædener, så løftede Folkeklubben alligevel taget og viste, at første koncert bare er begyndelsen.

Der var sol over den sønderjyske marsk fredag den 26. august, hvor Folkeklubben holdt releaseparty på deres tredje album, Slå flint. Stemning var lige så varm som temperaturen i telt 1 var høj, hvor Kjartan Arngrim, Rasmus Jusjong og Rasmus Dall havde folket i deres hule hånd. Folkeklubbens evner som liveband kan ingen stille spørgsmålstegn ved. De leverer hver gang et nærvær og en nede-på-jorden stemning, som ikke blot skaber interaktion fra scene til publikum, men også publikum imellem. De får os til at tale sammen.

Folkeklubben rammer ind i det tomrum, som handler om, at vi er et folk, og at vi godt må føle os som sådan uden at skamme os – selvom andre for længst har lagt beslag på både det danske flag og medmenneskelighed.

Med fine indledninger og paroler for hvert nummer kom Folkeklubben rundt om deres nye album. Der blev talt stort og højt for kultur, danskhed og nærvær. Det var en lektion, men en lektion som Tønder-publikummet omfavnede og applauderede.

Ligeledes var der stor applaus til de gæsteoptrædende, som blandt andet omfattede en af festivalens egne arrangører, blæsere samt til stor overraskelse; Suspekt (!). Det grå, glade og erfarne publikum på Tønder Festival blev taget med storm – og sjældent har Suspekt fået så alderstungt et bifald.

Det var godt set af Folkeklubben, og de nye numres naturlige ikke-rutinerethed var tilgivet. Ud i landet til folket med Folkeklubben.

★★★★★★

Skriv et svar