Plader

Excelsior: Superimposed

Varm intimitet og kølig distance balanceres på Ice Cream Cathedral-sangerinden Anja Tietze Lahrmanns første soloudgivelse, hvor lydbilledet rummer både computerlyde, jazzede undertoner og klassiske korharmonier.

Anja Tietze Lahrmann, kendt som frontkvinde i Ice Cream Cathedral, er sprunget ud som solist under aliasset Excelsior. I foråret udkom Lahrmanns debut-EP, Superimposed, som blev indspillet i sommeren 2016.

Den 18 minutter lange EP folder sig ud i fem numre, der er kulminationen af Lahrmanns udtrykte interesse for elektroniske kompositioner og computergenereret musik. Superimposed er, som titlen antyder det, en slags overlejringer af lyd, hvor synth og computerlyde danner grundlaget, og polyfoniske korstemmer bygger på.

Lahrmann cirkulerer stadig om den spacepoppede lyd, hun har skabt med Ice Cream Cathedral, men som det er tydeligt på nummeret “Loophole”, giver computerlyde og jazzede blæsere lyden mere kant.

Den interessante kombination af elektroniske effekter, blød synth, jazz og Lahrmanns flerstemmige harmonier skaber et sonisk landskab, der søger grænsen mellem menneske og computer. Det er svært ikke drage paralleller til det ikoniske band Broadcast, der med udgivelsen The Noise Made By People (2000) var med til at definere den eskapistiske space-age pop.

Ifølge Lahrmann spænder hendes musikalske inspirationskilder over alt fra senmiddelalderlig polyfonisk kirkekorsmusik a la Guillaume De Machaut til den mere samtidige Julia Holter. Og det er netop mødet mellem nyt og gammelt – elektroniske lyde og klassiske kompositioner – der gør Superimposed komplekst og spændende at lytte til.

Særligt skiller førstesinglen “Martha Graham” sig ud som et højdepunkt på EP’en. Ligesom stilen for den moderne danserinde, der har lagt navn til og inspireret nummeret, emmer det af følelser. Et andet højdepunkt er det smukke sci-fi-agtige nummer “Loophole”, der også er EP’ens længste.

Med Superimposed som en forsmag på, hvad man kan forvente af Excelsior, bliver det spændende at følge Anja Tietze Lahrmanns soloprojekt, og man kan kun se frem til en udgivelse af et fuldlængde album.

★★★★½☆

Om skribenten

Sofie Guldager Rafn

Redaktør for danske plader
sofie@undertoner.dk

Biografi:
Min far ynder at fortælle mig om dengang, jeg var lige ved at falde ud af trip-trap stolen, med havregrøden spruttende ud af munden, fordi jeg rokkede og grinte ustyrligt til tonerne af Nevermind. En lille anekdote, der i virkeligheden er mit musikalske udgangspunkt. Nu er CD'erne skiftet ud med streaming og vinyler, men glæden ved musikken er forblevet.

I dag har jeg har en forkærlighed for folk og indie-rock, men mit musikalske bibliotek rummer også alt fra hiphop til country.

Fem favoritalbums:
En liste, der nærmest er umulig at udarbejde, og som evigt er under forandring. Men albums, jeg altid finder mig selv vende tilbage til, er:
Bob Dylan: The Times They Are A-Changing
Joni Mitchell: Blue
The Radio Dept.: Clinging to a Scheme
Jens Lekman: When I Said I Wanted to Be Your Dog
Mew: Frengers

Skriv et svar