Koncerter

Roskilde Festival 2017: School of X

Foto: PR
Skrevet af Morten Madsen

School of X var søndag aftens sidste optrædende på Rising, men de var samtidig også et af søndagens første bands, der virkelig formåede at sætte gang i festlighederne.

»Hold nu kæft,« og så behøver man i princippet ikke sige mere, men til jer, der ikke var der, vil jeg alligevel give et indblik i en af søndagens fedeste koncertoplevelser, der fandt sted i månelysets natteomfavnende, hvide skær. Anført af Rasmus Littauers lange, svedige lokker og afsmittende energi erobrede School of X natten og ikke mindst det kvindelige publikum.

Danske School of X er Rasmus Littauers soloprojeket, og du kender ham nok bedst fra sin daglige tjans som trommeslager for Mø. I samarbejde med tre andre gutter, men i høj grad båret af sig selv, gav han søndagens vel nok fedeste koncert, da Littauer og resten af gutterne lukkede Rising og samtidig åbnede op for nattens festligheder.

Med sax, synz, kraftfulde trommer og en Rasmus Littauer i femte gear formåede School of X at få alle blandt publikum med foran Rising. Som en anden Mattias Kolstrup fløj Rasmus Littauer rundt om sin mikrofon, ejede scenen og begejstrede sit publikum med en meget medlevende energi.

At Rasmus Littauer var i hopla lagde han da heller ikke selv skjul på: »Det her er det fedeste, der er sket i hele mit liv,« lød det fra scenekanten, hvorpå gutterne spiller ”By Your Side”: »You think I’ll leave your side, baby / You know me better than that / You think I’ll leave you when you’re down on your knees / I wouldn’t do that«.

Rasmus Littauer har noget af et bagkatalog bag sig som trommeslager for blandt andet Mø, Reptile Youth og The Asteroids Galaxy Tour, men når man oplever ham selv levere længselsfuld dreampop på en så overbevisende måde, kunne han berettiget have gjort det før.

Som aftenens sidste nummer sluttede School of X af med hittet ”Words”, og tilbage er der ikke andet at sige, end at School of X bestemt er berettigede til at spille på Roskilde Festival igen – inde på festivalpladsen. Helledusseda, hvor de gutter kan levere en fest. En koncert, der sent vil gå i glemmebogen, hvor Rasmus Littauer og gutterne viser, at School of X kan omfavne langt større scener fremadrettet.

★★★★★☆

 

Om skribenten

Morten Madsen

Skribent hos Undertoner

Biografi:
Musik har altid fyldt meget i mit liv. Da jeg var lille, gik jeg altid rundt med min båndoptager, der vist nok gik under navnet »bånde«. Musiksmagen var dog noget monoton, da jeg altid havde et kassettebånd med Kim Larsen i båndoptageren. I mine spæde teenageår begyndte jeg at spille guitar, og omkring samme tid begyndte jeg også at udforske det store musikunivers’ spændende, mærkværdige afkroge. Grunge fik i første omgang min opmærksomhed, men jeg har i dag en større hang til alternativ og indie rock, hvor jeg har en særlig forkærlighed for The National.

Fem favoritalbums:
The National - Boxer (2007)
Kashmir - Zitilites (2003)
Tame Impala - Currents (2015)
The War On Drugs - A Deeper Understanding (2017)
Slowdive - s.t. (2017)

Skriv et svar