Plader

SVIN: Virgin Cuts

Skrevet af Jens Trapp

SVIN har med deres seneste udgivelse begået et stykke dansk avantgarderock, som brager ind i sjælens inderste med en ulmende ondskab.

Det er en udmarvende omgang at komme igennem SVINs nye album Virgin Cuts. Det er en til tider næsten primal oplevelse, der når helt ind og gnistrer mod det hvidgrå, skimlede lag på indersiden af knoglerne. Der bliver ikke taget hensyn til sarte nerver, tværtimod buldrer SVIN direkte ind i sjælens allerinderste. Tramper rundt derinde med tunge, mudrede støvler — sparker og slår om sig.

Med deres behandling af instrumenter og med deres unikke lydunivers griber de ud efter noget underliggende, noget bagvedliggende. Der ulmer en uro og en ondskab lige i periferien af musikken, der kunne få projektet til at styrte sig selv i graven, men der er så nonchalant et overskud til stede, at det hele sitrende bliver stående. Som et stort monstrøst, vaklende tårn midt i al den pænhed, der er så meget af i dansk musik. SVIN både tør og magter at gå hele vejen.

Henrik Pultz Melbye, Lars Bech Pilgaard og Thomas Eiler har med deres gæster skabt et improviseret og vildtvoksende værk af høj karat. Den kuldslåethed der var at finde på Missionær, er ikke helt til stede mere. Den er i stedet afløst af noget langt mere organisk og voldsomt. En varm energi er til stede i materialet, der mere leder tankerne hen på Beelzebub og skærsilden end på den arktiske fimbulvinter, der tidligere prægede bandets lyd.

Åbningsnummeret ”Cuts” havde vi videopremiere på, her på Undertoner, for nogle uger siden. Videoen er anden del i en trilogi, hvor “Maharaja” fra 2014 var første del. Begge videoer er af Mathias W. Kjeldsen og tredje del skulle være lige på trapperne. På “Cuts” piskes undergangsstemningen godt og grundigt op til et heftigt crescendo, og på albummets anden skæring, ”Ringgajen”, piskes den om muligt endnu mere op. Tredje nummer, ”Tropisk”, starter med meget mere luft og plads i kompositionen, men det er en stakket frist. Det skingre horn, den elektrisk guitar og et væld af perkussion, fyrer også her op under kedlerne, til vi nærmer os et skummende inferno af vildskab og skørlevned.

Nummeret glider umærkeligt over i ”Coral 1”, hvor Mija Milovic messer manisk ind over det arytmisk episke værk: »Tall flowers and tall grass«, mens hun trakterer guitaren i skøn vildskab. Også Rasmus Kjær gæster ”Coral 1” med sine keyboards. Sammen med den faste kerne i bandet lykkes de med at fremmane et sært dystopisk billede.  ”Midori” fortsætter i den episke stil med luft og lethed, skønsom violin af Nils Gröndahl, horn, løsslupne trommer samt key- og synthflader. Mirakuløst nok holder ”Midori” sig alligevel ved jordens overflade, og den nærmer sig slet ikke den tidligere vildskab, hvilket giver en dejlig kontrast og balance i lytteoplevelsen.

”Jomon” er et lille syret intermezzo før ”Altiplano” igen bringer os ud i de piskende luftlag ved kanten af virkeligheden, hvor vi står og kigger ned i afgrunden. Ned i de åbne sår, som hele albummet forsøger at rippe op i. ”Moss” er endnu et mellemspil, hvor man fornemmer fluernes og insekternes frenetiske summen om fordærvet kød, før albummet lukker og slukker med ”Baby”, der godt kan opleves som en lille åbning mod noget lysere. Et håb måske? Hoppende og dansende horn og keyboard over freestyle trommer. På en måde også lidt et antiklimaks. En brat slutning på et ellers helstøbt værk. Det ændrer dog ikke meget ved, at vi her står med et virkelig fint, omend krævende, stykke dansk avantgarderock.

★★★★★☆

Om skribenten

Jens Trapp

Biografi:
Picture'n'musicf-f-freak-arw-le freak, ce chic, musiker, billedkunstner...

Der er så sindsygt meget musik derude, der skal høres

Her er fem (seks) albums der i hvert fald har betydet noget, på et eller andet plan:

David Bowie: Honky Dory og Ziggy Stardust plus alt det andet frem til og med Let's Dance
The Clash: London Calling
Elvis Costello: This Year's Model
Genesis: The Lamb Lies Down on Broadway
Pink Floyd: Wish You Were Here plus det meste af det andet de har indspillet

Op igennem tiden har jeg skamlyttet til flere albums bl.a.:

Björk: Debut
Janis Joplin: Pearl
Led Zeppelin: lll og Physical Graffiti + alt det andet 😳
Supertramp: Crime of the Century og Even in the Quietest Moment Faktisk det hele frem til og med Breakfast in America
Patti Smith Easter og Horses
Nina Hagen Band: Nina Hagen Band
PJ Harvey: Let England Shake m.fl.
Talking Heads: Remain in Light
Thomas Dybdahl: October trilogy
Courtney Barnett: Tell Me How You Really Feel
Arctic Monkeys: Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
The Strokes: Is This It
Jeff Buckley: Sketches for My Sweetheart The Drunk
Frank Zappa: Sheik Yerbouti, Zoot Allures og Joe's Garage m.fl.
Kate Bush: The Kick Inside
Tom Waits: Swordfishtrombones og Rain Dogs
Bill Callahan: Apocalypse
Nikolaj Nørlund: Tændstik
Lise Westzynthius: Rock, You Can Fly
Nick Cave & the Bad Seeds: The Boatman's call og Henry's Dream
Nelson Can: Now Is Your Time to Deliver
CV Jørgensen: Solgt til Stanglakrids, I det Muntre Hjørne og Sjælland
The Great Rock'n'Roll Swindle
U2: October
Queen: Jazz
Police: Regatta de Blanc

Slade: Nobody's Fools Måske mere en våd drengedrøm om selv at være dér 😉 Også Not Fragile Bachman-Turner Overdrive spillede en rolle dengang. Det var det første rockalbum jeg hørte (Slade fraregnet) og var optaget over på kassettebånd. Jeg har været 10-11 år og båndet fik jeg af en pige lidt længere nede af gaden. Sebastian var på den anden side. Sandsynligvis med Blød Lykke fra samme år som Not Fragile (sic)
Jojo

Skriv et svar