Singlr

Fredagssinglr: Hajk, 4 Guys From the Future og Blitzkrig

Foto: Audun Selnes

Denne uges fredagssinglr byder på hele tre vidt forskellige numre. Hajk sender dig på weekend med et lækkert popnummer, 4 Guys From The Future indbyder til et mere dystert univers og Blitzkrig skramler sig råbende igennem en stærk omgang melodisk rock.

Vi starter med et ordenligt skud lækker, velproduceret pop fra den norske indiegruppe Hajk. “Breathe” er sidste nye single fra nordmændene inden de udsender deres andet album Drama 8. februar. Og hvilket eksplosivt, spændende og nærmest dramatisk nummer at udsende kort før albumudgivelsen! Det er et nummer, som kredser om bandets velkendte, bløde rytmer og behagelige vokal, men der er tilsat et kæmpe skud energi, som bestemt klæder Hajk.

Nummeret rummer en enormt stor variation, hvor balancen mellem det stille og det storladne bliver forenet på fineste vis. Der sker noget magisk, når Sigrid Aases smukke vokal møder de mange programmerede lyde – særligt i omkvædet går både lyd og vokal op i en højere enhed.

Det er en underlig følelse at have lyst til at danse til et nummer, som egentlig aldrig rigtigt kommer op i gear før hen imod slutningen og til nøds i omkvædet , men ikke desto mindre er det tilfældet ved “Breathe”.

Næste nummer til din weekend er væsentlig mere tilbagelænet og eftertænksomt. De fire drenge fra danske 4 Guys From the Future udsender i dag “Right in Time” med dertilhørende video fra deres seneste album Headspace. Gruppen har ikke rørt på sig siden 2013, hvor de udgav albummet Adagio, og” Right in Time” lægger sig stilmæssigt i forlængelse heraf. Nummeret er dragende og dystert med synthflader, der lyder næsten kirkeligt højtidelige. Det er særligt dybden i Bjarke Porsmoses vokal, der giver nummeret både skrøbelighed og sensualitet.

Videoen er bygget op som en virtuel pixelrejse bestående af forsanger Bjarke Porsmoses digitale aftryk på nettet. Likes og kommentarer flyder rundt i et virvar, imens Porsmoses let monotone vokal fortsætter ufortrødent nummeret.

Ifølge bandet selv handler “Right In Time” om et forlist venskab, som smelter sammen med en planets død. Venskabet bliver reddet i sidste øjeblik, men der opstår en tvivl om, hvorvidt planeten også kan reddes. Det er syret, dystert og utroligt dragende. I omkvædet bliver stemningen kortvarigt opløftet, men 4 Guys From The Future vender hurtigt tibage til det mørke og tungsindige univers.

4 Guys From the Future kan opleves live den 26. januar i Musikcaféen i Magstræde.

Vores sidste single er debutsinglen “Blodrød Måne” fra Blitzkrig, som faktisk skal spille support for 4 Guys from the Future selvsamme aften i Musikcaféen.

Singlen ligger sig i kølvandet på lyden man også kender fra Fugleflugten, men de har alligevel deres helt særegne træk. Og det vil vi gerne høre mere til! Lydbilledet skabes i rummet mellem den tilpas skingre, rockede, dog melodiske guitar og Simon Møller Eliassons vokal, der næsten råbes ud. Sammen skaber det alligevel en samlet, dæmpet lyd, der resulterer i perfekt skramlet, nostalgisk og melodisk rock.

Singlen illustrerer i følge bandet en længsel efter en svunden tid, hvor trioen cyklede rundt på villavejene i Thy og drak billige bajere, røg smøger og hoppede rundt til Alice Deejay på ghettoblaster.

Om skribenten

Cæcilie Kallehave

Biografi:
TV-2, Allan Olsen og D-A-D er uden tvivl lyden af min barndom, så efter nogle år, hvor det var pinligt at høre det samme musik som mine forældre, vender jeg langsomt tilbage til rødderne. Jeg har været sorthåret og lyttet til Nirvana, fordi jeg i hvert fald ikke ville lytte til det samme som min far. Nu må jeg blankt erkende, at det er den danske musik, som jeg vender tilbage til - men dog med et twist, da det nu er alt fra Soleima til Tina Dickow, som har fanget mit øre. Alligevel er jeg enormt nysgerrig, så selv om jeg har en forkærlighed for dansk indiepop- og rock, så lytter jeg også gerne til hip hop fra A Tribe Called Quest og pop fra Scarlett Pleasure.
Jeg lytter helst til musik live - men ærger mig på daglig basis over, at CD'er nu er noget, som man streamer på Spotify og ikke længere noget, som man har fysisk.

Fem favoritalbums:
Det kan hurtigt ændre sig, men sådan her ser listen ude lige nu.
The Minds of 99: Solkongen
Tina Dickow: Welcome Back Colour
Scarlett Pleasure: Youth Is Wasted On The Young
The Lumineers: The Lumineers
Of Monsters and Men: My Head Is An Animal

Om skribenten

Bitten Kjærgaard

Ansvarshavende chefredaktør og artikelansvarlig
bitten@undertoner.dk

Biografi:
Jeg har vel egentlig min far at takke for min musikalske opvækst. ’Igeeeen’, hylede jeg, når han lørdag aften satte "Twist and Shout" på pladespilleren og fortalte mig, hvor fantastisk John Lennons stemme var. Det kunne være gået meget værre til derude i provinsen. Procol Harum, The Beatles og The Doors er lyden fra stuen, hvor jeg er vokset op. Jeg har siden da haft en kærlighed til alt med 60’er- og 70’er-lyd – gerne god garage. Jeg har holdt mig til rocken gennem det meste af min ungdom, hvis man da lige ser bort fra min tid som dj i ungdomsklubben, hvor "Tamagotchi" vist bliv spillet mere end en enkelt gang.

Her på mine lidt ældre unge dage er jeg meget optaget af alt det, der sker på den danske musikscene.

Fem favoritalbums:
The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
The Raveonettes: Pretty in Black
I Got You on Tape: Spinning for the Cause
Les Bellas: Belladelic
Allah-Las: s.t.

Skriv et svar