Plader

TÅRN: Første halvdel af en bevægelse

Skrevet af Cæcilie Kallehave

Med Første del af en bevægelse har kvintetten TÅRN udsendt en drømmende EP om bevægelse ind i kærlighedens forunderlige, repetitive univers.

TÅRN har efterhånden været at finde på den danske musikscene i en hel del år. Bandet har løbende skiftet ud, men består nu af den oprindelige Odense-trio Erik Apollo, Daniel Schemann og Hans Henrik Thomsen, med tilføjelse af Ida Urd og Peter Sabroe. Sammen formår de at danne rammerne om et drømmende og fængende lydunivers på EP’en Første halvdel af en bevægelse, hvor der både er smukke tekster og fængende beats, som passer godt til en sommer med flygtig kærlighed og lyse nætter.
Omdrejningspunktet er kærlighed. Både den lette og den svære. Når det gør ondt, og når det er fantastisk. Om den cirkulære bevægelse, som er kærlighed er. Der er plads til det hele på Første halvdel af en bevægelse, og TÅRN kommer vidt omkring, selv om den seneste udgivelse blot er en EP.

Første single fra Første del af en bevægelse var “Farver & Vanvid”, som er et yderst velproduceret nummer med gode melodier, lækre synths og en tekst om et brud.

»Om lidt så rejser du afsted. Du kommer ikke hjem igen«

Opbygningen på EP’en bygger langsomt op med “Omkuld” og “Stivner”, som begge rummer mere fremdrift og energi end første nummer. Dog er der en yderst klældelig eftertænksomhed og dybtfølthed i “Omkuld”, som bliver understøttet på fineste vis af teksten.

»Når vi først gi’r efter / Ender vi med at danse med hinanden / I nat, i nat, i nat« lyder det i omkvædet fra “Omkuld”.

“Stivner” er nærmest kun bygget op af klichér og banaliteter, men af urangsgelige årsager slipper TÅRN afsted med det. Måske fordi resten af nummeret er mere melankolsk end teksten er. Det skaber en god dynamik i nummeret, som gør, at det ikke bare drukner i forsimplede tekster, som ellers kunne overtage stemningen i nummeret.

»Du ved jeg er der / Når du kæmper med spejlet / Du ved jeg holder om dig / Når alt inden i dig / Stivner«

På “Intet Ondt” bliver Apollos vokal så sart, at den næsten knækker og forsvinder, men der er alligevel en råstyrke i vokalen, som alligevel giver nummeret gennemslagskraft. Den sarte skrøbeligheder understøtter på mange måder teksten om det forliste parforhold. Selv om nummeret bryder lidt med fremdriften fra de tre foregående numre, giver det anledning til en fin måde at afslutte EP’en – selv om det desværre ikke er sidste nummer på den ellers suveræne EP.

»Forstå mig ret / Jeg ønsker dig intet ondt / Blot at du husker på / Hvem vi var / Hvor tæt vi kom / Og hvem du altid ku’ nå«

“Blå Stjerne” holder Apollo fast i den helt luftige og lette vokal – og det tenderer nærmest til at blive FOR luftigt og fint, fordi der heller ikke sker noget afgørende på den instrumentale side. Det får nummeret til at fremstå nærmest ligegyldigt, og det er en ærgrelig slutning på en ellers meget velproduceret og lækker EP. For samlet set er Første del af en bevægelse  et solidt album fra et band, som er blevet mere sikre i deres udtryk, og som kan forsvare de banale tekster, fordi der hele tiden er et lydunivers, som trækker i en anden retning, og giver en god dynamik til EP’en. Første del af en bevægelse rummer alt fra begyndelse til brud, og den cyklus beskriver EP’en på glimrende vis. Det kunne skabe en spændende lyd, hvis bandet lod Ida Rud skinne igennem på vokalen for at bryde lidt med Apollos vokal, men måske næste udgivelse giver anledning til det.

Hos Undertoner er TÅRN før blevet beskrevet som fandenindvolsk og ungdommelig, men bandet virker til at være blevet mere voksne, selv om teksterne fortsat er banale og den rene lyd ind fortsat bliver afbrudt af syntehsizerens kaotiske lyde. Det er en mindre rocket og mere poleret side, vi ser af TÅRN, men det klæder bandet med en lidt mere voksen lyd.

I løbet af efteråret skulle TÅRN gerne udsende anden del af EP’en, som sammen skaber det fulde album, men først har de en turné rundt i landet til efteråret,  som dog allerede startede med en koncert i Tivoli til Lillefredag i maj.

★★★★★☆

Skriv et svar