Plader

The Album Leaf/On! Air! Library!: A Lifetime or More

Skrevet af Mathias Askholm

Erfaring og ungdommelighed går op i en højere enhed på denne split-udgivelse. Her er der drømmende lydflader til mange stille nattetimer.

A Lifetime or More er en spændende blanding. På den ene side er der The Album Leaf, der af de fleste vil være kendt som Tristeza-guitaristen Jimmy La Valles soloprojekt. I The Album Leaf-regi føler Jimmy La Valle ingen begrænsninger. Her blandes elementer af klassisk musik, jazz og drum’n’bass til drømmende instrumental rock.
Hvor man kan kalde The Album Leaf forholdsvis erfaren på scenen, er split-ep’ens andet band On! Air! Library! til gengæld næsten grønne. On! Air! Library! er en trio fra New York bestående af tvillingesøstrene Alley og Claudia Deheza og Phillip Wann. On! Air! Library! skriver sange fyldt med drømmende popmelodier, der modsat The Album Leaf også inkluderer vokal. On! Air! Library! adskiller sig således med sin drømmende pop fra den garagerock og electro-clash, der ellers lige nu dominerer New York-scenen.

Opdelingen på denne ep er således, at Jimmy La Valle lægger ud, hvorefter On! Air! Library! forgæves forsøger at ramme samme niveau. Dette er en skam, for On! Air! Library!s musik er ikke af ringe kvalitet. Problemet er bare, at The Album Leafs materiale er så stærkt, at når først On! Air! Library! stemmer i med den ellers udmærkede “Ex’s and Oh’s”, sidder man stadig med The Album Leafs præstation i tankerne. “Ex’s and Oh’s” er en blanding af alle tre bandmedlemmers vokaler og meget sparsomme keyboard- og guitarspor, men ikke desto mindre slipper man ikke tanken om, at The Album Leaf lavede det endnu flottere uden de lidt forstyrrende vokaler i det foregående nummer, “Lamplight”.

Der er punkter, hvor On! Air! Library! og The Album Leaf adskiller sig fra hinanden. The Album Leaf sværger i højere grad til flotte flydende lydlandskaber, der momentvist svinger sig op, ført frem af en sparsom trommerytme, eller vibrerer smukt i takt til en ensom node, hvor On! Air! Library! er mere komplicerede og mere rytmefikserede. Disse kontraster er medvirkende til, at The Album Leaf og On! Air! Library! så flot komplementerer hinandens musik.

Men hvad er fremtiden for de to bands efter denne split-ep? The Album Leaf er der snart et nyt udspil på vej fra. Jimmy La Valle var i starten af september måned på Island for at indspille fuldlængde-opfølgeren til One Day I’ll Be on Time fra 2001. Dette skete i samarbejde med medlemmer af Sigur Rös, The Black Heart Procession, Amina og ex-medlemmer af múm – et sådant samarbejde skal nok give et interessant resultat. Fremtiden for On! Air! Library! Er dog ikke umiddelbart så lys. På bandets eget diskussions forum er der for eksempel kun skrevet 15 indlæg, heraf over halvdelen af enten webmaster eller bandet selv. I en af disse 15 meddelelser lover bandet dog, at der i januar vil foreligge en debut-cd. Med det sangmateriale, der foreligger på A Lifetime or More, kunne On! Air! Library! såmænd sagtens gå hen at blive et spændende bekendtskab.

The Album Leaf er på denne split-ep klart bedre end opkomlingerne fra On! Air! Library!. De tre numre, La Valle har leveret til A Lifetime or More formår at skabe en perfekt ambient og drømmende atmosfære. I dette lys ville ethvert band blegne, og desværre formår heller ikke On! Air! Library! at træde ud af den skygge, de første tre sange spreder ud over resten af udspillet. Udspillet er dog på trods af klasseforskellen et glimrende album, der formår at skabe en stemning, der udvikler sig i takt med, at sangene udfolder sig. Alt i alt et glimrende udspil der indeholder materiale til mange sene nattetimer.

★★★★½☆

Leave a Reply