Plader

Tiger Tunes: Absolutely Worthless Compared to Important Books

Skrevet af Kasper Würtz

Den jyske demosensation byder op til en omgang dans på deres første studiealbum, og det viser sig at være virkelig imponerende. Dog drukner en enkelt sang i kreativiteten.

»My Commodore 64 is my friend / I thought I could have some more of my friends.« Således sang Jonas Bjerre på Mews debutalbum A Triumph for Man fra 1997, og udover den fælles forkærlighed for den gamle computer er der flere lighedspunkter mellem Mew og Tiger Tunes. Begge bands har internationalt potentiale og en stil som umiskendeligt er deres egen. Samtidig består både Mews seneste udspil, Frengers, og Absolutely Worthless Compared to Important Books af flere ældre sange, som har fået en kærlig producerhånd.

Selv om om Tiger Tunes’ to demoer var imponerende, har lydsiden på den første langspiller fået et gevaldigt ryk opad. Det kræver en smule at vænne sig til Mr. H’s nye fraseringer, men akkurat som tilfældet var det med Frengers, er de fleste sange blevet langt bedre. Dog falder den ellers helt fantastiske “Train Stations and Harbours and Airports” igennem. Teksten er ellers noget nær det ypperste, Tiger Tunes har præsteret, og postmodernismen føles tæt på, når der synges ting som: »We stole the words we’ve got / And we’re not giving back.« Desværre virker det som om, de umanérligt kreative tigre har for mange idéer, og i stedet for at gå på kompromis bliver sangen udsat for det hele, hvor den nok havde haft bedre af filosofien “less is more.” Dog kan man ikke lade være med at blive revet med, når en hæsblæsende harmonikasolo pludselig brager igennem.

Musikken er sprælsk og til tider kaotisk computerpop med uventede drejninger. Absolutely Worthless Compared to Important Books lyder som væggene i en arkadespillehal, der synger en Bubble Bobble-highscore så smukt, at man bliver dybt nostalgisk og higer efter sin Amiga 500 eller C64. Nogen ville måske sammenligne Tiger Tunes med Junior Senior, men jeg mener, at Tiger Tunes’ univers er langt mere originalt, og en mere fortjent sammenligning ville nok være med bob hund.

Ud af albummets 13 sange er ni af dem taget fra demoerne Our Foolishness Will Never Overcome This Evil World og When You Reach 9999 Points in Donkey Kong the Score Resets to 0 Even Though the Levels Continue Getting Harder, men selv om man skulle være så heldig at eje de to demoer, bør man ikke snyde sig selv for et album, der absolut ikke er værdiløst. Oveni den omfattende make-over til de gamle sange kommer fire nye og fremragende numre, heriblandt “Charlie”, der klart er det nummer, som adskiller sig allermest på pladen. Med sit ene minut og 39 sekunder fungerer den som et flot lille interlude med hypnotiserende melodi og foruroligende tekst, hvor en computervokal synger »You fucking thing / I waste my life / Waste petty cash / Disrupt my peace / I just can’t seem to make you die.«

Albummet har allerede kastet to Barometer-hits af sig med “Foolio” og “Highly Invisible & Out of Control”, hvoraf førstnævnte fik denne anmelder til at rynke næsen ved de første par gennemlytninger, men som nu har vist sig at være en popsang, der virkelig henrykker. “Highly Invisible…” begejstrede lige fra første gennemlytning, og jeg fik samme overvældende følelse ved linjen »I’d find a cap [tigrene skal lige lære at kende forskel mellem en kasket og en hyrevogn] / To take me home / If only my heart would stop beating,« som Håkan Hellström også fremprovokerede, da han skreg »Vart du vill / Så fort du kan,« i den ultimative lørdagssang, “Ramlar”.

Den jyske sekstet viser, at de virkelig ved, hvordan iørefaldende pop skal skæres, og i et Danmark med større musikalsk tolerance ville Absolutely Worthless Compared to Important Books være en af årets helt store sællerter. Men som det også er tilfældet med bob hund, fjerner de musikalske kvaliteter i visse sange fokusen fra det tekstlige. Her viser Tiger Tunes, at de både kan skrive det naive, det syrede eller det nærmest poetiske, som det høres i den smukke godnatvise “Long Distance Goodnite”: »This is it / The birds have sung goodnite / Hell hail rock’n’roll / A choir in the sky / Hum those Tiger Tunes.«

“Pancake America”, “Up & Out”, “Family Picture” og “(Angry Kids of the World) Unite” har alle hitpotentiale. Sidstnævnte sang ligner en hilsen til The Smiths-klassikeren “Shoplifters of the World Unite”, og man er rystende enig, når der synges »we have ways of making you dance.«

Skal der sættes gang i festen, så prøv en omgang Tiger Tunes. De er GGRREEAAT!

★★★★★☆

Leave a Reply