Plader

Cherubs: Uncovered by Heartbeat

Skrevet af Mikkel Mortensen

Franz Ferdinand møder Interpol med David Byrne som forsanger. Det er en ganske præcis beskrivelse af debuterende norsk-engelske Cherubs, der leverer lige over en halv times legesyg og interessant rock på debutalbummet, der lige mangler det sidste for at være virkelig overbevisende.

Inden for musikjournalistikken er der en tendens til at tale i overskrifter, og når man på denne måde skal beskrive et nyt band, er det letteste at referere til i forvejen kendte bands a la “de lyder som X møder Y tilsat Z (hvor Z skal forstås som en ubekendt faktor, der gør at bandet er mere eller mindre unikt, eller i det mindste har deres egen lille niche)”.

Ud fra denne formel er det faktisk ganske simpelt at beskrive den musik, som det debuterende norsk-engelske band, Cherubs leverer. Der er nemlig tale om “Franz Ferdinand møder Interpol med David Byrne som forsanger.” Bandet kombinerer den legesyge, humoristiske uptempo-lyd fra førstnævnte med den hypnotiske stemning og seriøsitet, der præger Interpol. Endelig er sanger Staale Krantz Brulands maniske og til tider hysteriske stemme oppe i et leje, hvor den første reference bliver David Byrne især i hans mest aggressive momenter.

Cherubs finder i bogstaveligste forstand melodien i den atypiske, “9 * Out of 10”, hvor bandet charmerer sig igennem en to-minutters perle af en rocksang, der burde gøre Franz Ferdinand grønne af misundelse, og hvori der ironiseres kraftigt over musikpressen og deres tendens til at sætte bands op på hysterisk høje piedestaler.

Desværre indeholder Uncovered by Heartbeat ikke flere sange af helt samme høje klasse, men rummer stadig mange stærke momenter. “Telepathy” får så meget som muligt ud af sin skæve melodi ved at lade sangen tabe fart for derefter at sætte tempoet helt i vejret med hektiske guitarer og Brulands hysteriske vokal.
Interpol-tendenserne træder ganske tydeligt frem i “The Kiss All Morning”, hvor hypnotiske, fremadrettede guitarer går hånd i hånd med en fremtrædende, melodisk bas, og “Eyes Only”, hvor bandet beviser, at man sagtens kan skrue ned for larmen uden at det går ud over den hypnotiske fremdrift. Den repeterende “Adult Video/Chinese Food” benytter sig basalt set af det samme riff gennem hele sangen, men det gør bestemt ingenting, da det er intet mindre end fremragende, og når Bruland samtidig viser en mere brutal side af sin stemme, er der ikke meget at brokke sig over.

Med 11 sange på lige over en halv time kunne man have håbet, at der ikke var blevet plads til svage sange på albummet, men det er desværre ikke tilfældet, og debutpladen kunne nemt have klaret sig uden Strokes-pastichen “This Awful Morning”, der desværre kun får kopieret de cool retro-guitarer og den lettere distortede vokal fra newyorker-bandet og glemmer alt om at finde én af de fremragende melodier, der til tider gør The Strokes så interessante.

Uncovered by Heartbeat er såmænd et fint debutalbum, og hvis Cherubs formår at luge de svage sange ud og koncentrere sig om at gøre deres musik endnu mere egensindig, kan de sagtens være et endog meget interessant bekendtskab i fremtiden. De skal dog ikke regne med at opnå de samme salgstal som deres to reference-bands; dertil er deres musik simpelthen ikke umiddelbar og tilgængelig nok. Men det vigtigste for Cherubs er forhåbentlig også musikkens kvalitet.

★★★½☆☆

Leave a Reply