Plader

El Perro del Mar: Look! It’s El Perro del Mar!

Svenske Sarah Assbring har lavet dette album helt alene og er sluppet rigtig godt af sted med sin varierede og dynamiske udgave af singer/songwriter-genren. Pladen er mestendels tyst og sørgmodig, men ikke desto mindre et behageligt bekendtskab.

Siden 2004 har svenske Sarah Assbring brugt navnet El Perro del Mar, når hun har udgivet musik, hovedsageligt på små cd-r-udgivelser. Men nu får et større publikum så mulighed for at stifte (behageligt) bekendtskab med hende, da tre af udgivelserne samt et nummer taget fra en split single med Jens Lekman og et enkelt ikke tidligere udgivet nummer er blevet samlet på albummet Look! It’s El Perro del Mar!.

De første tre numre stammer fra cd-r’en Baby, I’ve Been in a Bad Place fra april 2004. Som titlen antyder, kredser de meget fine tekster om emner som ensomhed, melankoli og længsel. Åbningsnummeret “Candy” er den på en gang søde og hjerteskærende historie om ikke at have andet at lave en lørdag aften end at købe slik – alene, selv sagt.
“Sad” med de fine linjer »I’ve got my back up against the wall / It don’t really matter to me« lyder for mig som det perfekte soundtrack til en stille vinterdepression, og “Party”, der har været inde at vende på Det Elektriske Barometer, rummer i sin naivistiske skønhed en bittersød mystik: »Come on over, baby, there’s a party going on / Come on over, baby, there’s a party all night long.« Et stille ønske eller Cohen’sk satire?

De næste tre numre stammer fra I’ve Got Good News fra maj 2004. Teksterne er her om muligt endnu enklere end på de tre første numre. De består således blot af variationer over et enkelt kort vers og er mere lyse og optimistiske uden at miste den melankolske grundtone.
I “Dog” dukker der således et “du”, der indgår i noget, der ligner et følelsesforhold, op i tekstuniverset. »All the feelings you got for me / Just like you’re a dog / Oh, what a feeling/ oh, what a feeling for a dog.«

Den sidste cd-r hedder What’s New og består ligeledes af tre numre. De to første numre “Shake It Off” og “This Loneliness” fortsætter den triste linje – sidstnævnte endda med et gran af desperation: »This loneliness ain’t pretty no more / Loneliness, only taking the place off a friend.« Men så sker der noget på det tredje nummer, “It’s All Good”, der er et sandt lykkepilletrip med lalleglad ba-ba-ba-kor og håndklap.

Produktionen på alle de første ni numre er tyst og simpel. Mestendels er instrumenteringen blot en akustisk og/eller en elektrisk guitar, nogle keyboardeffekter og en enkelt tamburin eller nogle håndklap, og dette giver god plads i lydbilledet til Sarah Assbrings drømmeskabende stemme. Trods den sparsomme instrumentering føles musikken både varieret og dynamisk, og dette skyldes i høj grad de charmerende vokalarrangementer, der vel bedst kan beskrives som en slags lofi-doo-wop.

I de to sidste numre “I Can’t Talk About It” og “Here Comes That Feeling” er der skruet lidt op for produktionen. I sidstnævnte har der således sneget sig både bas og saxofon ind, og dette skaber en god modvægt til de mere tyste og sørgmodige numre, der ellers præger albummet.

Look! It’s El Perro del Mar! er en samling aldeles glimrende og ikke mindst ambitiøse sange, der formår at være dybe uden at kamme over i det prætentiøse. Jeg ser bestemt frem til at høre et egentligt sammenhængende album fra El Perro del Mar, hvor der forhåbentligt vil være plads til lidt mere legen med formen og lydbilledet. I mellemtiden vil Look! It’s El Perro del Mar utvivlsomt finde vej til min cd-afspiller på de ensomme lørdag aftener, hvor jeg ikke har andet at lave end at spise slik. Alene, selv sagt.

★★★★☆☆

Lyt til “It’s All Good”:
[audio:http://www.vapnet.se/files/elperrodelmar-itsallgood.mp3]

Leave a Reply