Plader

Les Savy Fav: Let’s Stay Friends

Les Savy Fav har altid dyrket et kantet og spændstigt punkudtryk, som de fylder med festligheder og galskab. Men de sande fremskridt på Let’s Stay Friends, den første fuldlængde siden 2001, er, at der er blevet mere plads til de melodiske kvaliteter. Bandets arty-party-punk lyder fortsat vedkommende og indbydende.

Nogle bands forsvinder helt af sig selv i forglemmelsens tåger, når de pludselig stopper med at lave plader. Andre savner man mere og mere, som tiden går. Arty-party-postpunkbandet med det fransk-klingende nonsens-navn Les Savy Fav er garant for sidstnævnte længsel. Seks år er der gået, siden de spyttede deres sidste regulære fuldlængde, Go Forth, ud.

I mellemtiden fik vi godt nok singleopsamlingen Inches. En plade, der så sandelig fortjener at stå for sig selv uden det dér andenrangsmærkat, der kaldes compilation. I nummeret “Meet Me in the Dollar Bin” fra Inches konkluderede Les Savy Fav: »We got old, we got good, and we did all we said we would.« Det kunne nemt lyde som et band, der sagde ‘tak for alt,’ for nu havde de udgivet, hvad de havde på hjerte. Sådan skulle det heldigvis ikke være.

I år er Les Savy Fav nemlig vendt tilbage med en ny fuldlængde. Let’s Stay Friends, lyder opfordringen – og efter materialet herpå at dømme føler man sig da også i gode venners lag.

Åbningsnummeret “Pots & Pans” tager sågar tråden videre fra førnævnte “Meet Me in the Dollar Bin” og beroliger alle fans med den endelige tekstlinje: »This band’s a beating heart and it’s nowhere near its end.«

Bandets dunkende hjerte er måske ikke helt lige så skarpslebent punk, som da de begyndte i midt-90’erne, men de er til gengæld nået langt videre fra Fugazi-inspirationen, som satte dem i gang. Hjertekamrene rummer fortsat masser af rå attitude og har nu fundet plads til mere melodisk tæft.

Trumfen på Let’s Stay Friends smider Les Savy Fav i fjerde skæring. Gruppen har aldrig lydt så svingende, så imødekommende og så pokkers dansable. Frontmand Tim Harrington giver sig tilmed i kast med falsetsang i første vers for så at slå over i sine karakteristiske galningeråb og gøre decideret sandhed ud af det besynderlige postulat: »Back before Babylon / Shit was cool!« Sørg endelig for at fange videoen på YouTube og dans med til dette funky track.

“The Year Before the Year 2000” er et glimrende ledsagende lydspor til den fortsatte svingom på dansegulvet. Det er lige-ud-ad-landevejen dansepunk, der besynger antiklimakset ved årtusindeskiftet. Nu gik vi og troede, at verden skulle gå under, og at vi derfor skulle have vor livs fest til at slutte tilværelsen med et brag. Og så fortsætter tilværelsen bare? Sagen er derfor klar for Les Savy Fav: Vi skal nemlig feste, som var året 1999.

Aggressiviteten er ikke svundet bort på Let’s Stay Friends. Tag blot “The Equestrian” og “Raging in the Plague Age,” der begge får kviksølvet i punk-o-meteret til at stige godt til vejrs. Naturligvis på den dér Les Savy Fav’ske måde, hvor alting lyder løst på en tight måde og alvorligt på en sjov og bekymringsfri måde.

Let’s Stay Friends er et glimrende album, der viser vejen videre for Les Savy Fav. Den rå kant er slebet ned hist og her, men bandet har deres egen lyd – og de nye måder at udtrykke frustrationer, feststemning og punkattitude på kan man kun tage hatten af for. Les Savy Fav er bestemt ikke de værste venner at have.

★★★★½☆

Leave a Reply