Plader

Nada Surf: Lucky

Glem 90’ernes Weezer-efterabende “Popular”. Nada Surf er i det 21. århundrede modnet uden at blive gammel-kedelige. De har opdyrket en bittersød, eftertænksom form for poprock a la Death Cab for Cutie, der kan ramme helt rigtigt, når sigtekornet er korrekt indstillet.

De fleste husker nok kun Nada Surf som en døgnflue, der for en kort stund lyste op på hitlisterne med “Popular”. Det var i en tid, hvor der var gået inflation i at efterligne Weezers nørderock – og Nada Surf faldt ind i samme slipstrøm. “Popular” var da også en irriterende størrelse med forvrængning i guitaren og en noget fladpandet kritik af at være den overfladiske cheerleader eller quarterback i klassen.

Hitlisterne bød siden hen ikke Nada Surf velkommen tilbage. Bandets selskab, Elektra, kunne nemlig ikke høre nogen singler blandt bandets optagelser til opfølgerpladen – og da de nægtede at indspille andet, blev de simpelthen droppet af selskabet.

De fleste bands knækker halsen efter sådan en tur, hvor man er helt oppe i skyerne for så at falde helt til jorden. Men Nada Surf dalede blot stille og roligt ned under mainstreamradarens pejling for at sunde sig. Fire år passerede, før de vendte tilbage. Med ny lyd og nyt mod.

Lucky er Nada Surfs tredje plade hos Seattle-selskabet Barsuk (bandets femte i alt). Om det er et tilfælde, at Barsuk også har huset Death Cab for Cutie, skal jeg ikke kunne sige, men Nada Surf har i hvert fald i løbet af deres tre seneste plader opdyrket en bittersød, eftertænksom form for poprock i mellemtempo, som når den rammer rigtigt, rammer med et hit, der til enhver tid overgår ovenfor nævnte “Popular”. Det sande hit er nemlig ikke det, som spilles om og om igen i radioen, men den sang, som går rent ind i hjertet.

En sådan sang er “See These Bones”, som bandet kløgtigt nok har lagt helt i starten af Lucky. Det er en mellemtempo-sag, der ligesom Nada Surfs øvrige materiale ikke kommer ud på de originale syv favne vand, men som til gengæld holder sig til de helt simple og effektive virkemidler. Og det er netop, hvad der skal til for at skabe den sugende effekt, der hensætter mig i et halvt melankolsk, halvt begejstret hjørne. Download “See These Bones” via linket til højre. Den vil gøre din dag lidt bedre.

Der er selvfølgelig øjensynlige ulemper ved at åbne stærkt, hvis man ikke kan følge stærkt op. Og det kan Nada Surf ikke. Hist og her følger et par udmærkede popsange, der dog ikke berører samme følelsesstrenge som åbningsnummeret. Det bliver lidt mere letbenet, men alligevel charmerer “Weightless”, “Ice on the Wing” og “Whose Authority” med en uskyldsren force.

Resten af sangene på Lucky forsvinder i middelmådighedens skyggekast – så grundigt, at jeg dårligt ænser dem. Selv efter mange gennemlytninger går de i ét med baggrunden. De giver hverken positivt eller negativt genskær, men står blot som anonyme titler i en trackliste.

Derfor kan Lucky ikke anbefales i sin helhed. Til gengæld vil jeg gerne opfordre lytteren til at gå på opdagelse i Nada Surfs Barsuk-bagkatalog. Hvis “See These Bones” er faldet i lytterens smag, er der flere små gyldne momenter i vente.

★★★½☆☆

Lyt til “See These Bones”:
[audio:http://barsukmusic.blaireau.net/NadaSurf_SeeTheseBones.mp3]

Leave a Reply