Plader

Xiu Xiu: Women as Lovers

Skrevet af Camilla Glintborg

Amerikanske Xiu Xiu fik for alvor indieverdenen til at spærre øjnene op med det prægtige og eksperimenterende Fabulous Muscles, hvor lytteren var nødsaget til at forvente det uventede. Bandet har bevaret originaliteten, men har ikke siden formået at imponere lige så stort. Dette gælder også Women as Lovers.

Mens familien Danmark sidder og klapper i hænderne til X-factor hver fredag og ihærdigt søger efter den næste kommercielle døgnflue, kan vi andre prise os lykkelige over, at der rent faktisk findes kunstnere derude, der ikke helt er skændsler for musikbranchen.

Amerikanske Xiu Xiu placerede sig i kategorien “Tak, for at I eksisterer og ikke er uoriginale” med albummet Fabulous Muscles fra 2004, og hovedgeniet bag bandet, Jamie Stewart, kan stadig på ingen måde anklages for at tilfredsstille hungrende mainstream-lyttere med den sædvanlige pophitskabelon, der som regel inkluderer noget simpelt “vers-bro-omkvæd”-trummerum, trommer, guitar, bas samt en letpåklædt, syngende kvinde.

Hos Xiu Xiu er det på alle måder det eksperimentelle, der er i højsædet, og har man lagt øre til bandets tidligere albums, kan man nok også nikke genkendende til, at Jamie Stewart har en af de mest særprægede, bønfaldende, hjemsøgende og indtrængende vokaler, man nogensinde har hørt.

Det er da også denne velkendte stemme, der byder velkommen i åbningsnummeret “I Do What I Want When I Want” på den nye plade, Women as Lovers. Et ganske fint nummer at lægge ud med, men dog alligevel ikke helt så euforisk som ventet. Man regner lidt med at blive bombarderet af en højlydt, lidende vokal og et skrattende virvar af dystre synths og befalende trommer, men det får man ikke. I stedet er sangen ganske neutral med få overraskelser. Til sidst får man dog endelig kastet en uventet, men kort saxofonsolo i hovedet.

Women as Lovers har flere af disse anonyme sange i form af bl.a. “The Leash” og “Puff and Bunny”, hvor sidstnævnte dog ikke går helt over i glemmebogen, da den har den insisterende catch phrase: »Hot pepper / Hot pepper / Hot pepper, look at me, I’m alone.« Numrene er på ingen måde dårlige, men man forventer bare en del mere, da Xiu Xiu tidligere har leveret sange og tekster af enorm høj kvalitet.

Hvor nogle numre altså godt kunne have været sorteret fra, så er andre heldigvis anderledes gennemførte. “Black Keyboard” er en sagte ballade, hvor Jamie Stewarts stemme kommer helt fantastisk til udtryk, da det kun er to blide, akustiske guitarer, der akkompagnerer ham. “Child at Arms” omklamrer lytteren med manisk fløjten, larmende bliktrommer og støjende synth, og man må endelig heller ikke glemme coverversionen af Queen og David Bowies “Under Pressure”. Et nummer, der efterhånden er blevet voldtaget heftigt af musikere som The Blood Brothers, My Chemical Romance, Joss Stone, The Flaming Lips og Keane (nogle er sluppet lidt bedre af sted med det end andre). Denne version hører bestemt til blandt de bedre, da sangen med den kendte basgang her bliver forvandlet til et skrøbeligt indie-værk.

Women as Lovers hár altså sine højdepunkter og er da også alt i alt et ganske udmærket album, man som fan godt kan være bekendt at investere i. Men det nærmest uoverskuelige vanvid, der ellers har været dominerende i Xiu Xius verden, savner man altså, og man skal nu kigge lidt langt efter de helt geniale numre. Så vil man som nysgerrig forsøge sig med bandets musik, er spørgsmålet, om man ikke lige så godt bare kan bruge sine penge på Fabulous Mucsles og få ultimativ valuta for pengene i stedet.

★★★½☆☆

Lyt til “I Do What I Want When I Want”:
[audio:http://www.krs5rc.com/krs/bands/xiuxiu/audio/IDoWhatWantWhenIWant.mp3]

Lyt til “F.T.W.”:
[audio:http://www.krs5rc.com/krs/bands/xiuxiu/audio/FTW.mp3]

Leave a Reply