Plader

Hymns from Nineveh: Uncomplicated Christmassongs EP

Skrevet af Jonathan Heldorf

Hvert år udgives de samme gamle julesange på en dobbelt-cd, hvilket er fint, men til dig, der er træt af ”Last Christmas”, ”All I Want for Christmas is You” og ”Søren Banjomus” udgiver Hymns from Nineveh her et rigtig godt alternativ.

Det er altid de samme lamme sange, der bliver gennempryglet i supermarkederne allerede midt i november, og hvert år kommer det bag på os, hvor tidligt hele ræset starter. Pebernødderne hober sig op sammen med marcipan og blød nougat et sted mellem frugt- og tekstilafdelingen, mens Judy Garland skratter: »Have yourself a Merry Little Christmas« bag larmen fra kasseapparater og indkøbsvogne; dadlerne flyder hen ad gulvet, og det eneste, man ønsker sig, er, at julen kunne begrænse sig til at være hjemlig varme og hygge nogle dage i december.

Men fortvivl ikke. Ingen kan isolere sig fuldstændig fra den kommercielle side af højtiden, men med Hymns from Ninevehs Uncomplicated Christmassongs kan du i det mindste, i små 18 minutter, få lov at opleve, hvordan jul i Utopia tager sig ud.

Kunstneren bag navnet Hymns from Nineveh er danske Jonas Petersen, der annoncerer med et debutalbum i sommeren 2010, men allerede nu har valgt at smide en jule-ep på gaden, til stor glæde for sådan en som mig der lynhurtigt får brunkagerne galt i halsen, når de evindelige juletravere bliver pisket ud til folket ved enhver given lejlighed.

Uncomplicated Christmassongs består af fem små julelys, der hver for sig spiller på en særlig julefølelse, det være sig glæden, varmen, melankolien, legebarnsmentaliteten og vintermørket, men især skinner det igennem grangrenene, at det er de gamle værdier, der holdes i hævd; der er gavesække fyldt med referencer til de bibelske fortællinger om det lille jesusbarn, krystalklare omkvæd om syngende engle, og helt generelt kan man bare mærke kærligheden strømme ned gennem skorstenen, når det guitar-folk’ede singer/songwriter-univers bliver peppet op med strygere, mundharmonika, bjælder, klokkespil og smukke korarrangementer. Dertil kommer, at Jonas Petersens skrøbelige stemme er urimeligt smuk og betryggende.

Jeg vil ikke fremhæve en enkelt sang, da hver eneste af de fem sange er helt speciel og julet på sin egen dybfølte måde og med sin helt unikke julestemning indkapslet i sig. Hvis der er noget, der kan skabe en fuldkommen julestemning – og vel at mærke en personlig og øm, ikkekommerciel julestemning – så er det Hymns from Ninevehs jule-ep Uncomplicated Christmassongs, der skinner som julestjernen over Bethlehem.

★★★★★☆

2 kommentarer

Leave a Reply