Artikler Interview

Klub Adorno lukker og slukker – interview med manden bag

Skrevet af Lasse Bertelsen

Bookergruppen Klub Adorno har indtil nu præsenteret en lang række interessante navne inden for punk, mathrock, indierock og meget mere på Lades Kælder. Men nu lukker de butikken. Undertoner mødte Klub Adornos bagmand, Andreas Lykke Jensen.

Andreas Lykke Jensen inden Klub Adornos afslutningsshow 19. december på Lades Kælder. Foto: Lasse Bertelsen

Andreas Lykke Jensen inden Klub Adornos afslutningsshow 19. december på Lades Kælder. Foto: Lasse Bertelsen

Da jeg lørdag aften var på vej med hastige skridt hen over Nytorv/Gammeltorv med frostkolde fingre og ildrøde kinder faldt det mig ind i et kort øjeblik, at det måske ville være på sin plads at indlede enten anmeldelsen af aftenens koncert eller dette interview med et »Kongen er død! Kongen længe leve!« i lyset af, at jeg nu altså var på vej til den endelige afslutning af Klub Adornos koncertregi, hvori jeg har befundet mig så mange gange. Jeg huskede med vemod tilbage på koncerter med 31 Knots og Extra Life for blot at nævne nogle enkelte favoritter i en lang række af utrolige acts, der har lagt vejen forbi Lades Kælder i Kattesundet ved Strøget.

Jeg var på vej i den bidende kulde med noget nær årets sidste sne på skosnuderne og en enkelt cigaret til at holde mig varm. Jeg var alene og en smule tidligt på den, idet jeg havde tænkt at stille den afgående bagmand, Andreas Lykke Jensen, nogle spørgsmål i forbindelse med dennes selvvalgte retræte fra det hektiske liv som booker.

At dette vitterligt er en hektisk affære blev da også bekræftet så snart jeg trådte ind ad døren, hvor en presset tidsplan for lydprøverne først nu var ved at falde på plads, og der var dermed plads i planen til at beslaglægge »ti til femten minutter« af Andreas’ tid. Vi træder ud på en smal bagtrappe, hvor støvet hvirvler rundt, imens jeg prøver på at få min diktafon til at makke ret. Da det endelig lykkes, går vi til makronerne og springer ud i det:

Hvad var tankerne bag det, da du rykkede din praksis fra Ungdomshuset på Jagtvej 69 her til Lades Kælder?
»Det drejede sig om to ting. For det første begyndte min smag at ændre sig fra primært hardcore punk til flere andre genrer – også forbundet til det oprindelige udgangspunkt. Sagen var bare den, at det kunne være besværligt at præsentere ny musik, der ikke havde en klar aggressiv kant eller andet, der måske havde en mere eksperimenterende kant, som mange derinde ikke var vant til. Dér ser jeg Lades som et neutralt rum, der ikke er ladet med nogen subkulturel kapital som sådan. Det er ikke at forbinde med nogen bestemt subkultur overhovedet, og det så jeg som et positivt udgangspunkt for at lave en masse forskellige ting.«

Hvad er så dine tanker og bevæggrunde bag Klub Adornos afslutning? Ikke mindst i lyset af, at jeg ved fra tidligere samtaler, at du har følt og ikke mindst båret et stort ansvar for at præsentere fed og anderledes musik i København?
»Den primære årsag er, at jeg simpelthen er træt af formidlerrollen. Det skal forstås som en rolle, hvor man konstant skal rende rundt og overbevise folk om, at noget er fedt. Både personligt, men også via nettet og den slags.«

At gøre noget salgbart, måske?
»Egentlig ikke. Det er det, jeg vil kalde formidlerrollen, hvor jeg måske har kunnet mærke et dyk i min entusiasme. Da jeg startede for mange år siden rendte jeg jo selv rundt og satte plakaterne op for mine shows, og det må jeg jo også indrømme, at jeg er blevet træt af. Det skyldes nok bare, at det er noget, jeg har gjort rigtig, rigtig meget. Til gengæld bliver jeg aldrig træt af at have med bands at gøre, at have dem sovende etc. Jeg har lært så utrolige mange fede og ikke mindst søde mennesker at kende gennem det, og det er helt sikkert noget af det, jeg kommer til at savne allermest.«

Bare lige for at vende tilbage: Var der et såkaldt ”crucial point”, der afgjorde din beslutning til fulde? For det var vel en svær beslutning?
»Det var det måske. Helt basalt kan man sige, at der var nogle satsninger i foråret, der ikke gik så godt, som man kunne have håbet på. Det blev jeg ret træt af, men det skal understreges, at det var vigtigt for mig, at selve genrerepræsentationen i København for math og posthardcore blev ført videre, hvilket så blev muligt via en af mine venner (Morten Nielsen – ny booker på Lades, red.), der ville overtage mine kontakter. Jeg ville nok ikke have stoppet, hvis der ikke var nogen til at tage over på lige det her felt.«

Det vigtigste var altså, at disse specifikke genrer stadig blev gjort tilgængelig for et publikum?
»Præcis. Tidligere havde det jo været Play/Rec, der havde stået for den slags arrangementer, og selvom jeg da også har lavet andre shows med noise og indierock og samarbejdet med andre fede mennesker som KNTN, Red Tape og mange flere, så var det netop denne niche, som jeg stadig ville være sikker på, ville eksistere fremover.«

Kan du måske afslutningsvist løfte sløret for, hvad der så vil være på tapetet fremover?
»Jo, det forholder sig sådan, at den fremtidige booker, Morten, og jeg har forbløffende ens musiksmag – også i en bred forstand. Jeg har naturligvis set på noget af programmet til april, og det er alt sammen noget, jeg selv ville have booket. Der kommer bl.a. bands som Tera Melos, en pakke med Russian Circles og Young Widows og et støjrockband fra Brooklyn ved navn Pterodactyl.«

Lige inden båndet løber ud, vil jeg høre, om du måske har nogen vemodige såvel som glædelige ”soon-to-be-famous last words” som en afslutning for Klub Adorno?
»Jeg vil bare gerne sige tak til Lades Kælder for, at jeg fik muligheden for at komme herned og booke musik under rigtige gode vilkår. Det har været det vigtigste. Uden tvivl.«

Læs anmeldelsen af Klub Adornos afslutningskoncert med Obstacles, Marvins Revolt, Adebisi Shank og Mutiny on the Bounty den 19. december på Lades Kælder i København her.

3 kommentarer

  • For nu at citere et lummert svensk palindrom-navn skal Andreas have tusind tak for sine anstrengelser for at få navne til hovedstaden, som uden Klub Adorno nok ville have smuttet helt uden om landet, fordi ingen etablerede spillesteder tør satse på den – eller sågar kender til dem.

    Så: Thank you for the music :-)

  • Ære være klub Adorno. Jeg har haft mange virkelig gode musikalske oplevelser til arrangementerne, og håber faklen vil blive båret videre i god stil. Ord op til Andreas

Leave a Reply