Plader

Prince of Assyria: Missing Note

Skrevet af Zenia Menzer

Ninos Dankha, aka Prince of Assyria, lyder som en mand, der har fået slået sit hjerte i stykker, og Missing Note udgør nærmest en form for bekendelser omkring dette. Albummet tegner portrættet af en mand, der har meget at miste.

Hvor mange gange kan man blive udsat for hjertesorger, uden at det mærker én for livet?
Hvor ofte kan man opleve tab, uden at det vil udvikle én til en person, der henfalder i sorg?

Missing Note portrætterer med sin akustiske tone og Ninos Dankhas karismatiske vokal en mand, der er nået til et punkt, hvor han er tynget af bl.a. ulykkelig kærlighed og familietragedier i en sådan grad, at det nærmest efterlader ham tom indeni, men langtfra handlingslammet.

På trods af den stemning, der gennemgående er med til at anbringe numrene i et eftertænksomt og melankolsk hjørne, og som tegner et godt billede af, hvordan tab kan influere et menneskes psyke, er der lys forude. Alle mennesker oplever sorg og kærlighedens bagside på ét eller andet tidspunkt i deres liv, og det kan have den effekt, at man i en periode føler sig efterladt, tom og magtesløs, fordi elementer, man ingen kontrol har over, påvirker og ændrer ens liv. Langt de fleste oplever så også efterfølgende en trang til at rejse sig og komme videre med livet. Når man opdager, at verden fortsætter sin gang ret upåvirket af den smerte, man oplever, bliver man på en eller anden måde inspireret til at tage sit liv i egne hænder – og måske også til at lade nogle ting ligge, fordi man som menneske ikke har kontrol over alt. Accepten af tingenes tilstand, og accepten af, at livet nogle gange kan gøre ondt, må ikke undervurderes, når det kommer til menneskets velbefindende og overlevelse.

Smerte kan indeholde en skønhed, der får os til at fortabe os i den, og netop derfor kan vi til tider befinde os i ulykkelige situationer, som vi paradoksalt nok ønsker at forblive i. Smerte er en af de ting, vi ikke kan gå gennem livet uden, og derfor kan accepten af den nogle gange være den største – og eneste – befrielse.

”Waltz Life” er et nummer, der på sin egen måde handler om, at der er ting, vi må erkende og acceptere for at kunne gå gennem livet uden at knække, men samtidig handler det også om, at hændelser som f.eks. krig kan klemme livet ud af os og efterlade os uforstående over for verdens gang. Berøringen af de mange menneskelige følelser på albummet er med til at udtrykke holdningen om, at livet i virkeligheden er en rodet affære, men at det også er mest interessant på den måde.

”Another Love Song”, ”What Ever You Want” og ”Sleep Tight” er nogle af de virkelig stærke numre på Missing Note, hvor Dankha med sin smukke og passionerede vokal ikke kun udleverer sig selv, men også underbygger mange følelser, det er generelt for mennesket at opleve. De emner, han kredser om, handler mest af alt om den menneskelige natur og menneskets mentalitet. Han tager udgangspunkt i sig selv og sine følelser, men får ramt så mange punkter i det menneskelige spektrum, at han nok egentlig taler på manges vegne. Han skaber på den måde sange, hvis indhold man kan sidde og nikke genkendende til, og alligevel er der noget mystik over dem, fordi han trods alt ikke udleverer sig selv totalt.

Missing Note er et enormt emotionelt album, hvor følelserne sidder uden på tøjet. Dette kan sammenlignes med den brutale ærlighed og åbenhed, vi oplever, når vi er sammen med mennesker, der kender os virkelig godt – og som vi derfor ikke har det store at skjule for. Det medvirker også til, at der er noget enormt intimt ved albummet, som berører nogle store og tunge emner. Forestil dig at sidde over for en nær ven, der fortæller, at vedkommende har ondt i sjælen og har oplevet en smerte i livet, der har knækket ham eller hende. Forestil dig, at denne ven fortæller dig, at han eller hun har oplevet et tab, der har efterladt vedkommende tom og delvist lammet. Forestil dig til sidst, at samme person afslutningsvist fortæller, at det er okay. At livet uundgåeligt vil påføre smerte og lidelse, men at det er et menneskeligt vilkår, og at det på poetisk vis gør os mere fuldendte. Det søde er ikke så sødt uden det sure, og livet ville afgjort ikke være det samme, hvis vi ikke havde noget at miste. Livet ville ikke have samme værdi, hvis vi aldrig havde oplevet, at noget løber ud mellem fingrene på os, selvom vi desperat forsøger at holde fast i det.

Et menneskeliv ville ikke have samme værdi og mening, hvis der ikke var en eller anden form for risiko involveret, og det er netop dén følelse, Missing Note efterlader, og som gør albummet så altomsluttende på en ganske ydmyg måde.

★★★★★☆

Leave a Reply