Plader

Shout Wellington Air Force: Clean Sunset

Den lovende danske kvartet Shout Wellington Air Force albumdebuterer langt om længe med Clean Sunset, hvor et helt sammensurium af stilarter og lydeffekter blandes sammen uden megen hensyntagen til vedtagne genrekonventioner.

Det århusianske pladeselskab Morningside Records var i det nyligt forgangne årti arkitekter bag tre af Danmarks største indierocksucceser. Først kom Under Byen, der med sin særegne fusion af postrock, kompositionsmusik, electronica og Henriette Sennenvaldts unikke vokal formåede at blive lidt af en international undergrundssucces. Herefter kom Figurines, hvis skæve, melodiske lo-fi-rock bragte dem over på den side af Atlanten. I januar fulgte Oh No Ono så trop, da deres neopsykedeliske mammutalbum Eggs endelig fik en velfortjent amerikansk udgivelse. Nyeste skud på stammen fra Morningside Records er Shout Wellington Air Force, som langt om længe albumdebuterer med Clean Sunset.

Ligesom Under Byen og Oh No Ono er Shout Wellington Air Force et band med et spraglet lydbillede, hvor et helt sammensurium af stilarter og lydeffekter blandes sammen uden megen hensyntagen til vedtagne genrekonventioner. Men hvor mange eksperimentalrockbands kan synes knudrede og utilgængelige, fremstår Shout Wellington Air Force derimod som letfordøjelige og imødekommende. Med Clean Sunset har kvartetten begået et på mange måder bemærkelsesværdigt album. Ligesom amerikanske Animal Collective gjorde det med Feels og Merriweather Post Pavilion fra henholdsvis 2005 og 2009, formår Shout Wellington Air Force på Clean Sunset at skabe udadvendt og iørefaldende rockmusik – til trods for knudrede sangstrukturer og sonisk spidsfindige arrangementer. Numre som “Little Doom”, “New Rivers”, “Polio” og “Fortresses” antager med deres labyrintiske strukturer, lydmæssige detaljerigdom og hyppige temposkift nærmest episke proportioner, mens numre som “Cherry Glands” og “Little Beast” kombinerer sonisk finesse med mere effektiv sangskrivning.

Til trods for Shout Wellingtons Air Forces åbenlyse talent og veludviklede sans for struktur og arrangement er det dog den lydlige detaljerigdom og Oh No Ono-medlemmet Aske Zidores imponerende mix, der gør Clean Sunset til en helt særlig lytteoplevelse. I samarbejde med bandet har Zidore skabt et kompakt, detaljerigt lydbillede, som ved første gennemlytning fremstår sparsomt, men som hurtigt åbenbarer sig for sin lytter som et rent vidunder, fyldt med reallyde, fabelagtigt korarbejde og lettere psykedeliske undertoner. Med dette i alle henseender imponerende lydbillede har Shout Wellington Air Force skabt en gylden balancegang mellem musikalsk imødekommenhed og subtilitet og har helt aldeles indfriet de forventninger, som en samlet dansk musikpresse havde til dem.

Hvorvidt Shout Wellington Air Force opnår den internationale succes, som deres labelmates har opnået, er endnu uvist. Men det kan med sikkerhed siges, at Clean Sunset vil stå som et af årets danske musikalske højdepunkter.

★★★★½☆

Leave a Reply