Konkurrencer

Undertoners store vinyl-konkurrence

Skrevet af Redaktionen

Er du til lak? Og er du oven i købet lidt af en æstet eller en halvmanisk samler? Træd endelig nærmere. Her er en konkurrence til dig, der bare ikke kan få nok vinylplader.

I starten af januar fik Undertoner ny chefredaktør. Hun hedder Signe Palsøe. Hjemme på Signes sofabord ligger en bunke vinyler og flyder, for Signe er ikke så glad for at rydde op og stille på plads. Det er nemmere at smide pladerne i nogle konvolutter og skyde dem ud til Undertoners velsignede læsere.

Og hvis du ikke har en pladespiller, må du finde på noget andet at bruge din præmie til.

Derfor er det naturligvis tid til en konkurrence. Præmien er en stak blandede vinyler, som kommer hjem til en person med forkærlighed for 180g, VTA-eksperimenter og nåletryk.

Men først lidt historik: De første grammofonplader blev opfundet omkring år 1900 og var fremstillet af asbest og shellak – og de blev derfor kendt som lakplader. Efter 2. verdenskrig begyndte amerikanerne at producere de første plader, der kørte med 45 omdrejninger pr. minut og havde en diameter på kun 7 tommer. Pladerne var lavet af et vinylmateriale, som kunne have tættere riller end lakpladerne. De ‘moderne’ grammofonplader er lavet af PVC og er mere følsomme over for ridser end lakpladerne, men mindre følsomme over for bøjning og anden fysisk overlast. Med dem blev lyden mere ren, nålestøj og knitren blev stærkt minimeret, og begrebet ‘high fidelity’ (hi-fi) opstod.

Nogle hardcore hi-fi-nørder mener at kunne høre tydelig forskel på vinyl lavet i 60’erne, 70’erne og 80’erne. Det kan skyldes, at der i en periode omkring ’71-’74 var mangel på råmaterialer. Kulminationen var oliekrisen i 1974, der formentlig ligger til grund for nogle af de materialemæssigt ’lettere’ produktioner fra den tid.

En ting er vægt, en anden er længde. I 70’erne var den gængse lp-grænse 52 minutter, men nogle albums – såsom den klassiske plade Arthur Fiedler and the Bosten Pops, nåede helt op på 90 minutter. Den slags krævede mindre plads mellem de forskellige grooves og dermed et mindre dynamisk udsving på albummet. Og det bringer os frem til spørgsmålet, som du skal besvare senest 13. februar, hvis du vil kunne sige ‘ja tak’ til en stak lak.

Vinderne er fundet…

2 kommentarer

Leave a Reply