Plader

Den Fjerde Væg: Drengekys

Skrevet af Jacob Aksglæde

Sangskriver-kollektivet Den Fjerde Væg har lavet deres første fuldlængde, Drengekys. Det er en flot debut med både dynamik og tålmodighed.

Lyden af international klasse sunget på dansk. Den Fjerde Væg har begået et rigtig flot værk med Drengekys, hvis melodier arbejder i fin symbiose med det danske modersmål. Selvom udlandet ikke kan forstå teksten, så er musikken stadig så god, at ikke-dansktalende stadig kan høre kvaliteten i musikken. Måske derfor har det amerikanske indieband Of Montreal booket Den Fjerde Væg som opvarmningsband til deres koncert på Train.

Stjæl med arme og ben, bland det hele sammen, og lav så dit helt eget. Det er formentligt indholdet af den opskrift på et godt album, som Den Fjerde Væg har gjort nytte af på deres 10 numre lange album, der tager lytteren med på en eventyrlignende udflugt, som både har behagelige, velkendte, fremmede og udfordrende episoder. Én af de velkendte episoder kommer måske, når man hører ”Selvportræt”, som tilhængere af Det Elektriske Barometer ville kalde et hit, eftersom sangen har ligget i toppen af listen i de maksimale otte uger. ”Selvportræt” fører glædeligt mine tanker tilbage til det danske og næsten glemte band Sidste Ambulance, hvis univers også bestod af en drømmende instrumental baggrund krydret med en provokerende, men behagelig falset.

Herfra holder Den Fjerde Væg niveauet, og vi møder ”Et Svin Iblandt Os Alle”, der kan kategoriseres som endnu et popnummer med kant. Nummeret har en god dynamik og en tålmodighed, man ikke finder så tit i disse travle tider. Her kommer omkvædet, når det har lyst til at komme, og ikke når man forventer, det skal komme. Det er virkelig befriende. Titlen afslører en tekstforfatning, der går lige ind til benet. »Jeg vil gøre som dig. Vil ikke være et svin iblandt os alle.« En lyrik, der også trækker tråde til Lone Hørslevs meget banale og direkte tekster i Mouritz/Hørslev Projektet.

Og når man først er blevet mindet om det projekt, så er det svært ikke at tænke på Mouritz’ fine vokal, når man hører pladens næste nummer ”Playback”, der desuden besidder ét af pladens flotteste arrangementer i samarbejdet mellem rytmegruppen og strygerne. Men lad os blive ved Den Fjerde Vægs brug af vokaler. Ikke nok med at de skifter jævnligt mellem falset og fuldregister, så ligger deres force bestemt også i deres vokalharmonier, hvor de tydeligvis har fundet inspiration fra Grizzly Bear. Det kan især høres på ”Kun Bag Dit Vindue”.

Alt i alt har Den Fjerde Væg mange inspirationskilder, som alle har gjort deres musik endnu bedre. Drengekys er som sagt i international klasse og viser, at Den Fjerde Væg har potentiale til at udvikle sig endnu mere. Derfor er det noget, man som dansker helt klart skal støtte op om, ikke kun pga. nationalfølelsen, men fordi det er rigtig god musik.

★★★★☆☆

Note: Et af Den Fjerde Vægs medlemmer, Lasse Aagaard, er tilknyttet Undertoner som skribent.

1 kommentar

  • Jamen det kunne ikke være sagt bedre: “… fordi det er rigtig god musik”. Den Fjerde Væg laver rigtig smukt musik. Det er poesi i verdensklasse, vil vi alle ikke lytte til Drengekys fordi de er så gode og fordi vi kan? Det lyder helt simpelt sagt: rigtig godt!

Leave a Reply