Nyheder

Ugens Undergrund: Dinner

Ugens Undergrund vender langsomt tilbage efter ferien og byder på mere dansk undergrund. Denne uge i form af det nyetablerede projekt Dinner af musikeren Anders Rhedin. Helt ekstraordinært debuterer Dinner med nummeret “Overload” her på Undertoner.

Dinner er det indbydende navn på et helt nyt projekt indspillet inden for det sidste halve år af Anders Rhedin, som tidligere har været med i Choir of Young Believers og også producerede deres første plade. Cæcilie Trier (Chimes and Bells), Nicolai Koch (Oh No Ono) og Jannis Noya Makrigiannis (Choir of Young Believers) har spillet med og ellers hovedsageligt stået for at producere.

Dinner-projektet er noget af en dynamisk proces. Det blev skabt på to dage i Slaraffenlands studie på Nørrebro, hvor Anders Rhedin indspillede syv numre. Det første udspil, Dinner har offentliggjort, er nummeret “You Are Like LA”, og til daglig er Anders også bosat i L.A. Dette kan måske spottes på musikkens udtryk; en slags storbymusik, der lyder ukendt og mystisk.

Anders udtaler selv om L.A.: »tit føles det, som om byen befinder sig mellem drøm og virkelighed.« Dette beskriver egentlig også stemningen i Dinners musik meget godt. Det er musik, der sluttes sammen i en kombination af gennemarbejdede melodier og en underspillet uhygge som i en mærkelig drøm. Genremæssigt er Dinner også i slægt med tidens trend i den musikalske undergrund i L.A. Anders beskriver selv den musikalske undergrund i L.A. ved: »Der sker nogle vilde nok ting i L.A. for tiden. Not Not Fun (100% silk) er nok ret toneangivende for den vibe, der er for tiden, musikalsk.« Det selvstændige label Not Not Fun og søsterpladeselskabet 100 % Silk har på bare to år udgivet mere end 200 plader, lige fra lo-fi til nyere folk til elektronisk. Et interessant foretagende, der er værd at holde øje med. De har blandt andet signet Maria Minerva, som flere mener, at Dinner trækker musikalske referencer til.

Dinners musikalske udtryk er 70-80’er inspireret med et nyere twist; en slags melankoli, der alligevel er dansabel. Thomas Buhl Wiggers, arrangør af Sejerø Festival, hvor Dinner gav sin debutkoncert tidligere på måneden, beskriver det som følgende: »Forestil dig en retarderet mandetype, der har lagret alle musikalske indtryk fra 1979 til 2012 og smeltet det hele om til en meget forkert, men helt rigtig ny robocop. Eller som vi siger her på Sejerø – som en renere alien, der går ind i betongulvet.«

Vi har her på Undertoner fået fornøjelsen af at offentliggøre Dinners andet udspil, singlen “Overtake”. Kompositionen minder om den, man finder i “You Are Like LA”. Anders Rhedins monotone stemme klinger dybt i takt med trommer og triste synths. Stemningen emmer af et uhygge og rummer alligevel et snert af håb. Der er både denne storbyfornemmelse over det, men man er heller ikke i tvivl om, at det er dansk produceret. Har du været flittig lytter af Chimes & Bells og Chor of Young Believers, kan du måske genkende den mystiske dybe røst i kompositionen.

Til efteråret udkommer Dinner med en ep signet på Tigerspring Records og følger op med en efterårsturne i Danmark.

Lyt til det nye nummer “Overtake” her:

Leave a Reply