Nyheder

Maj-koncerter I: Der er ikke flere springknive, men klientellet hæver træstaven på bjerg i Risskov

Neil Halstead har pumpet cyklen og sat kursen mod Christiania, hvor han giver koncert på Loppen den 10. maj

SPOT Festivalen og Pop Revo indleder årets festivalsæson. Læs Undertoners anbefalinger fra de to festivaler og de kommende to ugers øvrige koncerter her.

Medmindre du har været tidligt ude, er Aarhus ikke til at komme udenom, når de mest interessante koncerter i de første to uger af maj skal fremhæves. Der hænger nemlig allerede udsolgt-skilte foran billetboderne til flere koncerter i hovedstaden. Det gælder Low, der er aktuelle med The Invisible Way, som ifølge Undertoners Jakob Lisbjerg byder på »smukke, indlevende numre baseret på vokalharmonier og melodisk enkelhed«. Sadcore-trioen spiller på et garanteret tætpakket Loppen 2. maj. Ligeledes albumaktuelle The Knife fylder Store Vega både den 12. og 13. maj. Det nye album, Shaking the Habitual, kan i øvrigt streames på søskende-duoens website. Og naturligvis er der heller ikke plads til flere blue collar-jeans til stadionrock i Parken med Bruce Springsteen and the E Street Band 14. maj. Har du ikke billet til nogen af delene, er der heldigvis stadig masser at bruge koncertbillet-budgettet på. Især i den jyske hovedstad, som i de kommende to weekender inviterer på musikfestival.

Neil Halstead har pumpet cyklen og sat kursen mod Christiania, hvor han giver koncert 10. maj.

Først sætter SPOT Festival endnu en gang, ja, spot på nye nordiske navne. I år sker det fra den 3.-5. maj, og du kan bl.a. opleve flere navne, der i løbet af årets første fire måneder har udgivet album, som vi her på Undertoner har omtalt i rosende vendinger. Unge Jonathan Schultz imponerede med sin kompositoriske styrke og distinkte stemmeføring på sit projekt Schultz and Forever og ep’en Celine. Og ligesom andre musikmedier i både ind- og udland var vi også svært begejstrede for Søren Løkke Juuls folktronica-projekt Indians. Debuten, Somewhere Else, belønnede vi med hele fem U’er. SPOT Festival byder også på anbefalelsesværdige navne som Ice Cream Cathedrals æteriske pop, de tre teenagepiger i Baby in Vains tunge stoner-rock, og så vil Synd & Skam uden tvivl blafre dig ør, når de entrer scenen med dansksproget postpunk. Se hele programmet her.

»Vi graver alternative legender frem og præsenterer dine nye yndlingsbands«, lyder programerklæringen fra festivalen Pop Revo, som i weekenden den 10.-11. maj kan holde 10 års jubilæum. Tillykke! Blandt de alternative legender, Pop Revo præsenterer på Voxhall og Atlas i Aarhus, er engelske The Clientele. Bandet med de bittersøde popmelodier er årsagen til Pop Revos opståen, da festivalens grundlæggere i sin tid mødtes for at få dem til Danmark. Clientele spillede på første Pop Revo i 2004, og i år vil de helt ekstraordinært give en koncert med det originale lineup. Comet Gain, der også var med på første Pop Revo, har siden debuten Casino Classics fra 1995 haft et varieret musikalsk output – fra punk via garagerock til twee-pop. R. Stevie Moore har en 35-årig karriere bag sig og gav på sidste års Roskilde Festival en excentrisk koncert, Undertoners udsendte sent vil glemme. Knap så mange år på bagen har Phil Elverum, der udgiver musik under aliaset Mount Eerie efter tidligere at have kaldt sig Microphones og udgivet nyklassikeren The Glow pt. II. Om end den ensomme tristesse, der prægede sidste års Clear Moon, var svær at blive grebet af, har Elverum givet gode koncerter, hvad enten han spiller sin version af black metal, eller som da han for et års tid siden spillede materiale fra sine kommende to udgivelser, Clear Moon og Ocean Roar.

Og nye yndlingsbands? Måske enmandsprojektet Forest Swords, hvor ubegribelige stemmer møder twangede Morricone-guitarer i et dystert lydlandskab, der skaber hypnotiserende sindstilstande blandt tilhørerne. Japanske Shogu Tokumaru kunne være et andet bud. Han synger på modersmålet, og seneste plade In Focus? beskrev Undertoners Mads Simon Hestbech som et udspil, der »svinger imellem sange, man ville synge med på, hvis man altså havde de sproglige forudsætninger for at kunne følge med, og numre hvor man bliver desorienteret og lydmæssigt rundtosset, hvis man ikke holder tungen lige i munden«. Hvis du falder i svime over Hope Sandovals sagte, dopede vokal, vil du nok også føle dig betaget af Molly Hamilton og hendes band, Widowspeak – de kan også opleves på Loppen 8. maj. Der er flere gode navne på Pop Revo-programmet – se dem på årets plakat.

Ikke kun på de to festivaler vil scenerne på de aarhusianske spillesteder blive betrådt af anbefalelsesværdige navne de kommende to uger. Allerede i aften kan du opleve Grant-Lee Phillips på Atlas. Han er fremragende live og på ingen måde karrig med at fylde sætlisten med en god håndfuld af de numre, han skrev, da han var i front for folkrock-trioen Grant Lee Buffalo. Philips kommer i øvrigt direkte fra et job på Lille Vega.

Atlas får den 2. maj besøg af amerikaneren James Jackson Toth, som under navnet Wooden Wand de seneste 10 års tid har bevæget sig i grænselandet mellem folk, country og americana og skubbet disse gamle genrer i nye, eksperimenterende retninger. Toth kommer med fuldt band og en ny samling personlige og fængende sange på samvittigheden i form af den afdæmpede americana-plade, Blood Oaths of the New Blues. Wooden Wand kan også opleves på Huset-KBH den 5. maj.

Seks gader væk og to dage senere, nærmere bestemt i Sankt Peders Stræde på Din Nye Ven, er stedet at gå hen for at opleve flere inderlige folk-sange. Folkene bag Festival of Endless Gratitude kan denne aften præsentere de to musikere Asa Irons og Micah Blue Smaldone, som ikke kræver andet end en stol, en guitar og en mikrofon for at give publikum en stemningsfuld aften. Begge er albumaktuelle, og Asa Irons nye udgivelse, Knife Gift Debt, kan streames gratis. De to singer/songwriters vil dagen efter, den 8. maj, optræde på Headquarters i Aarhus. LJUD står bag dette arrangement.

Mount Eerie smutter såmænd også til København direkte efter sin Pop Revo-optræden, da han er på Huset-KBH’s kalender den 11. maj. Engelske Neil Halstead kan derimod kun opleves i København. Den tidligere frontmand i shoegazer-bandet Slowdive og Mojave 3, der trak veksler på en amerikansk folkrock-tradion, har i eget navn vendt blikket mod folk-musikken i hjemlandet – især Nick Drake – og cementeret sig som en fornem sangskriver, der med spartansk instrumentering og tyst stemmeføring kan skabe indtagende melodier. Hør forrige års Palindrome Hunches kvit og frit som opvarmning til koncerten på Loppen den 10. maj.

Se flere koncerter i vores koncertkalender.

1 kommentar